StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON ‘RACIJE‘

Navijači koji su jučer uhićeni u Zadru pušteni na slobodu: zabranjeno im je posjećivanje svih objekata u kojima igra KK Zadar na području RH!

Piše B.S.
15. studenog 2023. - 15:21
Zadar, 121123. Dvorana Kresimira Cosica. Kosarkaska utakmica 7. kola AdmiralBet ABA lige, KK Zadar - KK Crvena zvezda. Na fotografiji: tribine.Jure Mišković/Cropix

Svi navijači koje je policija uhitila u utorak u Zadru u nastavku istrage oko izgreda na utakmici između Zadra i Crvene zvezde Meridianbet, pušteni su na slobodu uz mjere opreza, nakon što su privedeni na Prekršajno - kazneni odjel Općinskog suda u Zadru.

Policijska uhićenja po zadarskim kvartovima, kao i pretrage stanova i drugih prostorija navijača, koja su krenula u jutarnjim satima utorka, rezultirala su privođenjem deset navijača u dobi 32, 30,30, 28, 27, 23, 22, 21, 20 i 19 godina. Policija je pronašla i oduzela veću količinu pirotehničkih sredstava, te jedno sredstvo pogodno za napad i nanošenje ozljeda, a Zadrani su uhićeni pod sumnjom da su tijekom odigravanja utakmice izvikivali poruke čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti. Pojedini navijači su tako u ‘Krešinom domu‘ na Višnjiku mahali ustaškom zastavom i vrijeđali košarkaša Crvene zvezde Luku Mitrovića.

- Devetorici mladića izrečena je mjera opreza zabrane posjećivanja svih objekata u kojima igra Košarkaški klub Zadar na području RH. Mjera će trajati dok za njom postoji potreba najdulje do pravomoćnosti odluke o prekršaju, a provodit će je djelatnici MUP-a RH – rekao je glasnogovornik Općinskog suda u zadru Josip Dušević. Nakon privođenja na sud svi su navijači pušteni na slobodu i imaju pravo žalbe Visokom Prekršajnom sudu RH u roku od tri dana. Samo jednom od njih nije dokazano sudjelovanje u neredima na utakmici.

Izgredi su u Zadru počeli u subotu, dan prije utakmice, kada su u dva odvojena incidenta fizički napadnuta i ozlijeđena dvojica novinara Mozzart Sporta, te član Upravnog odbora beogradskog kluba, koji je bio u društvu s prijateljem.

Zbog prvog napada policija je uhitila dvojicu Zadrana u dobi od 21 i 26 godina nakon što je istragom utvrđeno da su oko 20 sati na zadarskoj Voštarnici lica maskiranim majicama i maramama fizički napali dvojicu državljana Srbije. U utorak im je nakon saslušanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru određen istražni zatvor zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja.

- Dodatno, u svezi drugog događaja u kojem su također napadnuta dvojica državljana Srbije, 24-godišnjak i 37-godišnjak, u tijeku je daljnje kriminalističko istraživanje - rekli su u zadarskoj policiji.

Do završetka utakmice policIja je zbog alkoholiziranosti privela 42- godišnjaka, te 19-godišnjaka zbog prekršaja pokušaja unošenja ili unošenja u sportski objekt alkoholnih pića, droga, pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta.

Također je provedeno kriminalističko istraživanje četvorice maloljetnika zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

KK Zadar je odmah osudio napad na predstavnike gostujuće momčadi i novinare navodeći kako je riječ o činu huliganizma koji nema nikakve veze sa navijanjem i ljubavlju prema klubu.

- Takvu skupinu ne možemo prepoznati i prihvatiti kao navijače, nego kao skupinu huligana, a ovakvi incidenti nikad nisu i neće biti u skladu s vrijednostima koje promičemo kao klub i zajednica. Čvrsto stojimo iza ranije iznesenog stava kako nasilju nema mjesta u sportskim niti bilo kojim drugim okruženjima – naveli su, te israknuli kako će kao sportski kolektiv uvijek biti posvećeni promicanju fer igre i sportskog duha kao i pozitivne atmosfere na tribinama i izvan njih.

- Neredi ne ugrožavaju samo sigurnost svih prisutnih nego narušavaju reputaciju košarkaške igre koju smatramo sportom koji spaja kako ljude tako i različite kulture- poručili su.

28. travanj 2024 11:38