StoryEditorOCM
4 kantuna78 GODINA NAM JE TEK

Našoj i vašoj ‘Slobodnoj‘ priredili smo prekrasno rođendansko slavlje, a razloga za feštu imaju i ovogodišnji laureati

Piše Milena Budimir
17. lipnja 2021. - 20:58

Jedna je Novina.

Jedna i jedina.

I naša.

Svaki joj rođendan slavimo, Ona je jedna vrijedna dama, pa je to i - zavrijedila. Pogotovo ovaj, 78-i. Lijep broj. Godine na koje smo ponosni.

Na rođendanskom slavlju kojeg smo joj priredili u divnom ambijentu hotela Briig, na Bačvicama, pristigli su svi oni kojima je Novina važna, Novini su, to smo vam u ovih sedam desetljeća i bokun jasno pokazali – svi važni.

Svjedok prošlosti, glasnik budućnosti, tako našu Novinu zovu kolege, glavni urednik Jadran Kapor se s tim složio i dodao kako smo ponosni na generacije naših velikana tastature, meštara od fotografije, na vrhunske urednike, grafičare i štampadure koji su od Slobodne napravili sinonim za Dalmaciju. Oni su zaslužni za novinski sadržaj kojem se vjeruje i koji je i danas generator društvenih promjena.

- Punih 78 godina čuvamo uspomenu na ljude koji su svoj život i rad posvetili Dalmaciji i Hrvatskoj, a prepoznajemo i podržavamo razvoj novih vrijednih i uspješnih generacija koje Dalmacija nudi svijetu politike, gospodarstva, znanosti, kulture i sporta. Ponosni smo na to, ali i na činjenicu da se pritom nismo odvojili od mora, masline i mriže, svega onog što život u Dalmaciji čini drukčijim i ljepšim nego bilo gdje na svijetu – kazao je.

I direktor Poslovne jedinice Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić se obratio okupljenima, a posebno, kako je kazao, sadašnjim i bivšim novinarima, fotoreporterima, grafičarima i svim ostalim zaposlenicima Novine, jer su upravo oni, naglasio je, najzaslužniji što je naš list doživio ove godine.

- Da “još ulja u svići ima” svjedoči i nedavna nagrada, iz Pariza nam je stigao novinarski Oskar, proglašeni smo najboljim na svijetu za jedan od svojih projekata, i to u kategoriji za nas osobito značajnoj, u kategoriji odnosa sa zajednicom, pohvalio je svoju ekipu direktor Ivić.

Prisjetio je prisutne na one prve generacije, na osnivače Novine, na intelektualne veličine poput Joke Kneževića i Jure Kaštelana, Cvijete Job, Živka Gattina i Šerifa Šehovića. Prisjetio se i onih nam kolega koji su za Slobodnu Dalmaciju i Slobodnu Hrvatsku dali sve što su imali – vlastite živote: Zdravka Uvodića, Antu Peričića, Dubravka Grubišića, Nenada Božana i Nediljka Miluna, kao i kolege nam novinara Frane Jezidžića, koji je prije 27 godina ubijen u Bugojnu i čiji su posmrtni ostaci konačno pronađeni prije mjesec dana.

- Svjesni da je za put u budućnost nužno poznavanje prošlosti, svjesni uloge i značenja tolikih velikih i manjih, slavnih i bezimenih likova koji su svoje živote i svoje intelektualne, duhovne i tjelesne napore pa i stradanja utkali u naše trajanje, posvećujemo im i ovu godišnjicu i prvih pedeset godina arhive Slobodne Dalmacije koja je, prenesena u elektronički format, od danas na raspolaganju na našem portalu – rekao je Ivić.

Ana Hanžeković Krznarić, članica Uprave i vlasnica Hanza Medije kazala je:

- Večeras slavimo izvrsnost, iznimne pojedince i rođendan naše "Slobodne", sa željom da budemo još brži, još jači, spremni na nove izazove.

Potom je na iznenađenje svih kazala kako baštinimo vrijednosti koje Slobodna i koje Dalmacija žive predajući već spomenutu svjetsku medijsku nagradu Oskar u ruke direktorici marektinga SD Ivani Vladović.

Tradicionalne nagrade posebnim ljudima u posebnim vremenima Slobodna dodjeljuje, puna poštovanja, pa tako i ovoga puta. Nagradu za životno djelo u umjetnosti "Emanuel Vidović" dobila je profesorica Ivna Bućan, koja je svojom nemjerljivom ljubavlju prema prirodi, prema lijepom i prema tradiciji generacije mladih opila istom.

- OD svih uloga, ova večeras mi je bila najteža, kazala je, ganuta.

Godišnju nagradu za umjetnost "Jure Kaštelan" ponijela je glumica Marija Škaričić, koja je u protekloj nam godini ostvarila vrhunske uloge, kako na daskama koje život znaće, tako i na velikim i malim ekranima. Anja Dumanić Govorko, Marijina prijateljica preuzela je nagradu, jer naša vridna Mare ne staje, na Akademiji radi sa svojim studentima.

Profesor emeritus Ognjen Bonacci zavrijedio je nagradu za životno dijelo na području znanosti "Frane Bulić", to je najmanje hvala koje smo mogli dati ovom svjetskom stručnjaku iz područja hidrologije krša.

- Imam 79 godina i računalo je još uvijek otvoreno, ne triba mi govorit "nastavi kako si do sada radio", nasmijao je profesor prisutne.

Godišnju pak nagradu za znanost "Kruno Prijatelj" dobila je dr. sc. Katarina Vukojević, naša perjanica u medicinskim znanostima, samozatajna i skromna, ali znanstveno produktivna.

- Nisam očekivala ovakvu nagradu, ovo je velik i sretan dan za mene, kazala je profesorica Vukojević.

Nagradu za životno djelo u novinarstvu "Joško Kulušić" ponio je proslavljeni Edo Pezzi, čovjek uz čiji su glas stasale generacije, čovjek koji je živio novinarstvo i živio za novinarstvo.

- Slobodna je moja redakcija, hvala vam što ste me trpili toliko dugo. Slobodna je uvik u meni, ova mi je nagrada za dušu, jer sam ko dite čekao "E.P." ispod crtice u Novini, to mi je značilo sve - duboko je emotivan bio Pezzi.

Godišnju je pak novinsku nagradu "Miljenko Smoje" ponio naš Božidar Vukičević, fotoreporter koji kamerom "zarobi" nevjerojatne momente, kadrove, scene, cijele filmove. Životne. Jasne. Vukičevićeva fotografija govori više od tisuću riječi, ona pjeva, pjeva o moru, o ljubavi, o danas, o svemu onom što jesmo i čemu stremimo.

- Obično sam ispred bine, kazao je Božo, počašćen nagradom, kao što so mi počašćeni zvati ga kolegom.

20. travanj 2024 08:39