StoryEditorOCM
4 kantuna"BOG I LIDRANO"

Na suđenju zbog prijetnji bivšem šefu krima, Bakrač se križao, Botić donijela svoje pjesmice, a Mršić izašao zbog gađenja! Bila je tu i osa...

Piše Božana Sviličić
16. travnja 2024. - 21:04

- U ime oca, sina i duha svetog – prekrižio se županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač u ponedjeljak u sudnici Općinskog suda u Zadru, gdje mu je nastavljeno suđenje zbog prijetnji bivšem načelniku krim Odjela PU zadarske Bori Mršiću.

Sutkinja Ksenija Bratković zbog toga ga je upozorila da se primjereno ponaša u sudnici zadarskog suda.

- Valjda se mogu prekrstiti – odvratio je Bakrač koji je prije toga više od dva sata iznosio primjedbe na iskaz kojeg je Mršić dao na prošlom ročištu.

‘Amenovao‘ se nakon što je Mršić po ulasku svjedokinje iz Akcije mladih, gradske i županijske vijećnice, Marjane Botić, tražio izlazak iz sudnice jer zbog nje, između ostalog, ima čovjeka koji mu čitavu noć - arlauče pod prozorom.

- Kada ste sada sa sudskog hodnika pozvali Marjanu Botić moram iskazati da ne želim više ostati u sudnici jer prema njoj osjećam iznimno gađenje. Nisam znao da će ona ući i sad želim izaći van - rekao je Mršić te dodao kako je Botić počinila kazneno djelo klevete na njegovu štetu, te ga nastavlja i dalje provocirati kroz nekakve komentare po objavama Marka Pupića Bakrača.

- Svjedok kojeg je ona predložila u svom postupku, već duže vrijeme mi arlauče pod prozorom, poziva me na ulicu i uznemirava mi obitelj. Smatram da je sve ovo dio njihovog skupnog plana i prijetnji Pupića Bakrača da će me smjestiti u Psihijatrijsku bolnicu Ugljan - rekao je Mršić nakon čega je izašao iz sudnice.

image

Bore Mršić

Jure Mišković/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru optužilo je Pupića Bakrača za prijetnju službenoj osobi nakon što je uz Mršićevu fotografiju 9. ožujka 2023. godine na svom javno dostupnom profilu na Facebooku objavio ‘Boro zar si moro /Iz ovog nećeš izać skoro./ Reckati ćemo te sporo./ Biti će baš ono, bolno‘. Uz to je objavio i poveznicu na članak s portala zadardanas.com.

Objavu je plasirao na dan početka suđenja njegovoj stranačkoj kolegici Marjani Botić u tužbi za klevetu koju je protiv nje također podnio Bore Mršić. Mršić je rekao kako se osjeća kao da je Pupić Bakrač svojim prijetnjama i objavama na njega postavio metu, a isto tako i na članove njegove obitelji, te da je ta prijetnja isključivo vezana za obavljanje njegovog posla kao policajca.

Na polovici žustre rasprave sutkinja je iznenada upozorila na opasnost koja je nastala nakon što je zastupnica optužbe Maša Jurjević zatražila da otvori prozor.

- Imamo osu! Upozoravam da ne bi bilo ozlijeđenih! U parku smo, ipak - pojasnila je sutkinja Bratković nakon što se osa jedno vrijeme vrtila oko glava prisutnih, pa uspješno izašla iz sudnice.

Na prošlom ročištu Pupić Bakrač je rekao kako Mršiću nije prijetio već mu je napisao - pjesmicu, što je u ponedjeljak potvrdila i njegova stranačka kolegica Botić. Štoviše, pojasnila je kako su svojedobno mislili unajmiti i guslara koji bi te pjesmice izvodio uoči županijske skupštine.

- To su zapravo moje pjesmice. Moje škrabotine – rekla je Botić nakon što je zastupnica optužbe upozorila sutkinju kako svjedokinja ne smije čitati s papira koje je držala u rukama. Botić je rekla da zapravo drži svoje pjesmice koje je htjela priložiti u spis, no nakon sveopće nevjerice predala ih je ipak samo Pupiću Bakraču.

- Ja sam mu na neki način dala ideju. Mislili smo unajmiti guslara da to pjeva prije županijske skupštine. To sam predlagala kao naš poklon akterima nebrojenih protuzakonitih događanja u našem društvu u što spada i ponašanje Bore Mršića koji je mene tužio a kasnije i Marka. Mi eto tražimo izlaz u šalama. Sve to nam sliči na situacije iz "Alan Forda". Radilo se zapravo o mojoj objavi koju je Marko pjesmicom komentirao. Objava je zapravo u množini: ‘rezuckat ćemo‘. To se odnosi i na mene, a ne samo Marka. Ne znam što bih rekla o apsurdnosti da bi mi nekog napali, a kamoli što drugo – rekla je Botić.

Zastupnica optužbe pitala je Botić, jesu li se i za suđenje u ovom postupku, gdje okrivljenik također nema branitelja, zajedno pripremali. 

- Možda smo razmijenili dvije poruke u našoj Whatsupp grupi u kojoj se inače šalimo - rekla je nakon čega je Mršićev odvjetnik Ivan Skoblar pitao je li u svojim prethodnim pjesmicama koje je skladala zajedno s okrivljenikom spominjala riječ reckanje, sporo reckanje i da će to baš biti bolno.

- Mislim da sam bila navela secirati, ali se Marku to nije rimovalo s ‘Boro zar si moro‘, rezuckati, reckati misleći ovo što sad radimo, rezuckanje izjava, postupaka. Sve to eto nema nikakve veze sa fizičkom prijetnjom. Ali mene je strah svega ovoga – rekla je Botić na što je reagirao Pupić Bakrač.

- A na što vi reagirate? Na izjavu svjedokinje koju ste vi pozvali? - pitala ga je sutkinja.

Bakrač je htio naglasiti kako njega nije ničega strah jer je neustrašiv kao viši inspektor RH, nakon čega se Botić ispravila i rekla kako Marko nema strahove već ide "glavom kroz zid" za istinu.

image

Marjana Botić
 

Jure Mišković /Cropix

Na pitanje kako zna da bi Mršić izdao naredbu da se upada u kuću okrivljenika u 6 sati ujutro, Botić je rekla da je to zbog toga što je Mršić tada bio načelnik u PU zadarskoj i izdavao je takve naredbe.

- Netko je tu naredbu izdao i nama je kao laicima jasno da je to netko na vodećoj poziciji, a on je bio na toj – rekla je.

Zastupnica optužbe ocijenila je njezin iskaz pristranim, te navela kako je očito da je prije rasprave s okrivljenikom razgovarala o sadržaju njezinog današnjeg iskaza.

- Svjedokinja je motivirana okrivljeniku pomoći kako bi izbjego kazneno pravnu odgovornost - rekla je Jurjević.

Mršićev odvjetnik Ivan Skoblar istaknuo je kako je Botić sama sebi dala za pravo interpretirati riječi koje predstavljaju prijetnju.

- Preciznije, okrivljenik govori o reckanju koje će biti baš bolno, te očito dugotrajno po oštećenika, a nigdje ne spominje nikakve izjave o kojima danas priča. U svom opsežnom elaboratu iskaza okrivljenik nijednom nije spomenuo navodne literarne uratke kojima upravo ova svjedokinja opravdava post okrivljenika koji ima sva obilježja učina kaznenog djela koje mu se stavlja na teret - pojasnio je Skoblar.

U svojim ranijim primjedbama na Mršićev iskaz Pupić Bakrač je rekao kako je on viši inspektor RH bez mrlje u karijeri, te da ne bi poduzimao bilo kakve štetne radnje zato što je netko policajac i zato što radi predano i zakonito.

- Čist sam ko suza, sve što je konstruirano protiv mene palo je na ovom sudu - rekao je, te pojasnio kako za upad u njegovu kuću zbog župana Božidara Longina nikada nije okrivio samo Mršića kao pojedinca.

- Za sve je odgovorna PU zadarska i Općinsko državno odvjetništvo koji su progonili javnu osobu i vijećnika na osnovu konstruirane optužnice i dokaza. Nemam nikakav kontakt s Mršićem, niti uopće imam saznanja gdje se on kreće niti sam ikad javnost upoznavao s njegovim kretanjem. Iz priložene korespondencije razvidno je da je Igor Musap zvao mene, a ne ja njega. Valjda je i iz pravopisnih grešaka koje radi vidljivo da je bio u nesuvislom stanju, vjerojatno pod opijatima. Tema naše komunikacije nije bio Bore Mršić, već je samo uzgred spomenut kao i neke druge osobe, a to su Ante Rubeša, Enio Meštrović i Hrvoje Bajlo – rekao je Bakrač, te dodao kako su na osnovu njegove prijave pokrenute istrage protiv Igora Musapa i župana Božidara Longina.

Nakon što je opet ponovio da je viši inspektor RH, a sutkinja Bratković progovorila: “Pa dobro koliko ste to puta već rekli!”, Pupić je objasnio kako mora to reći i biti neustrašiv, te da se to odnosi ne samo na njega već na sve državne institucije uključujući sud, državno odvjetništvo i policajce.

Suđenje se nastavlja 10. lipnja kada će se iznijeti završni govori optužbe i obrane.

27. travanj 2024 14:59