StoryEditorOCM
4 kantunaNADBISKUPIJA DOBILA ODOBRENJE ZA RAD OBRAZOVNE USTANOVE "IVO MAŠINA"

Na jesen se otvara prva katolička osnovna škola

Piše Ana Franić
24. svibnja 2018. - 21:15
katolicka_skola5-230518.JPG

Nakon bogoslovnog fakulteta, klasične gimnazije Ivan Pavao II., dva dječja vrtića i glazbene škole, u Zadru će od jeseni početi djelovati i prva katolička osnovna škola "Ivo Mašina". Prvi razred nove osnovne škole djeca će pohađati u učionici zgrade Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević, a upravo je u tijeku predupis djece koja su napunila šest godina.

- Svake godine sve je veća potreba za novim osnovnim školama. Već duže vremena građani su nas učestalo pitali kada će se u Zadru osnovati katolička osnovna škola i tragom toga nadbiskup Želimir Puljić prošle godine u travnju Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslao je dopis vezan uz otvaranje škole. Prije par mjeseci Zadarska nadbiskupija od Ministarstva je dobila dozvolu odnosno Odluku o osnivanju Katoličke osnovne škole "Ivo Mašina" te smo na temelju dobivene dokumentacije raspisali predupis za djecu u prvi razred školske godine 2018./2019., kaže don Roland Jelić, privremeni ravnatelj škole.

Zadar je šesti grad u Hrvatskoj u kojem je otvorena katolička osnovna škola. Prva je osnovana 2009. godine u Šibeniku, a nakon toga i u Zagrebu, Požegi, Rijeci i Varaždinu.

- Nastava će se odvijati u jutarnjoj smjeni, a imat ćemo redovnu nastavu i produženi boravak. Škola se neće plaćati, samo produženi boravak u kojem će djeca boraviti oko osam sati gdje će imati osiguran obrok (ručak i marendu). Cijenu ćemo definirati kada utvrdimo koliki je interes roditelja za upisom djece u produženi boravak, objašnjava don Jelić dodajući kako se radi o osmogodišnjoj školi otvorenoj za javnost.

Za sada je donešena odluka o upisu jednog prvog razreda s 25 učenika, a ako interes bude veći postoji mogućnost da se u dogovoru s Ministarstvom otvori još jedan razred.

- U našoj školi poštivat će se i provodit plan i program donesen od strane Ministarstva, a jedina specifičnost katoličke škole je u odgoju i pristupu djeci, ali i roditeljima. Kod nas vlada obiteljska atmosfera i djeca se neće gledati samo kao broj već će nastavnici njegovati individualan pristup rada sa svakim učenikom. Također ćemo organizirati duhovne obnove za roditelje, učenike, ali i djelatnike škole, govori don Jelić dodajući kako predupisi traju do petka, 25. svibnja, a on vjeruje da će interesa biti i da će roditelji prepoznati drugačiji odnos i obiteljsku atmosferu koju škola pruža.

Što se smještajnih kapaciteta same škole tiče, problema za nekoliko narednih godina neće imati jer u zgradi sjemeništa imaju dovoljno prostora za učionice i sve drugo što im je potrebno za održavanje nastave, poput sportske dvorane.

- Mnogo puta sam čuo kako se u katoličkoj školi postaje svećenik ili časna. Takve i slične konotacije želim odbaciti odmah jer to nije slučaj. Naš glavni cilj je od djece stvoriti dobre ljude i dati im temelje za daljni život, ističe privremeni ravnatelj.

Kada se popuni upisna kvota i definira točan broj prvašića, Zadarska nadbiskupija predat će Ministarstvu znanosti i obrazovanja molbu za otvaranjem novih radnih mjesta kako bi mogli raspisati natječaj.

- Pozivam sve roditelje da dođu kod nas i da zajedno krenemo u avanturu života koja će biti drugačija, poručio je don Jelić.

 

Tko je bio Ivo Mašina?
Ivo Mašina rodio se u Preku 1927. godine, Bio je jedan od najblistavijih đaka zadarske gimnazije, a u Zagrebu je studirao povijest na Filozofskom fakultetu, kao najbolji student u generaciji. Zbog svojih domoljubnih ideja i javnih aktivnosti bio je proganjan od strane jugokomunističkih vlasti koje su ga dva puta zatvarale (1954. i 1957. god.), baš uoči završnih ispita na fakultetu, tako da studij nije mogao završiti. Sudilo mu se u montiranom političkom procesu kao drugooptuženom u tzv. Preškoj grupi. Osuđen je na 11 godina zatvora, ali je uspio pobjeći iz istražnog zatvora. Kad su ga ponovno uhitili povećali su mu kaznu na 15 godina. Robijao je u kaznionici u Staroj Gradišci gdje je mučen i trovan, a na kraju i ubijen 20. studenoga 1961. kad je imao samo 35 godina. Dugo se nije znalo gdje mu je grob, a posmrtni ostaci preneseni su u Preko 24. srpnja 1998. godine gdje mu se danas nalazi grob na Galovcu (Školjiću) pored franjevačkog samostana.
03. srpanj 2024 15:34