StoryEditorOCM
4 kantunaDESANT NA UGLJAN

Mještani dojavili da maše pištoljem i puni spremnik, policija ga opkolila dok je sjedio na zidiću ispred dućana: ‘Jazavci što se šuljate po otoku‘

Piše B.S.
26. veljače 2024. - 19:33

Drama koja je ljetos na otoku Ugljanu završila uhićenjem 52-godišnjeg Olivera B. kojeg je u večernjim satima, dok je sjedio na zidiću ispred lokalne trgovine, opkolila policija nakon što su mještani dojavili da maše pištoljem i puni spremnik, dobila je i sudski epilog.

Iako je na koncu ipak utvrđeno da Oliver B. tog dana kod sebe nije imao oružje već plastični pištolj koji je tek sutradan pronađen u njegovoj kući, na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđen na deset dana zatvora jer je tom prilikom vrijeđao policajce nazvavši ih ‘jazavcima koji se šuljaju po otoku‘.

- Zašto ste mene došli tražiti p.... jedne, šuljate se tu kao jazavci p... jedne majku vam j...., zašto ne hapsite prave kriminalce po otoku – vikao je tada ‘plavcima‘ koji su ga opkolili dok je 23. kolovoza 2023. godine oko 21,45 sati sjedio na zidiću ispred trgovine ‘Studenac‘. Policija je intervenirala na otoku nakon što im je dojavljeno da Oliver B. posjeduje pištolj koji nosi na javnom mjestu.

U svojoj obrani na sudu Oliver B. rekao je kako se ne osjeća krivim, te da je tog dana bio malo nervozan jer mu je taman bila došla presuda iz Velike Gorice kojom je proglašen krivim, a u tom slučaju on je bio žrtva jer je njega ‘napalo i išaketalo‘. Ispričao je kako je nakon toga išao kupiti plastični pištolj na štand, te da ga je dok je tako sjedio na zidiću ispred trgovine grupa policajaca odjednom opkolila kao da je terorist. Rekli su mu da imaju dojavu da posjeduje pravi pištolj, te su ga priveli u postaju gdje je prenoćio.

Na sudu je priznao da je rekao policajcima da se šuljaju kao jazavci, ali se požalio da ga svako malo tako lažno optužuju za razne stvari, te da se na kraju utvrdi da on to nije učinio nego netko drugi i zbog toga svako malo proživljava - šokove.

Porekao je da je policajcima psovao majku, te je pojasnio da je taj dan samo bio nervozan i malo glasnije vikao i pričao. Kada mu je jedan policajac rekao da će ga udariti on mu je rekao da ga - udari. Naglasio je kako im je cijelo vrijeme govorio da im ne može uručiti pištolj jer ga nema, već da ima plastični koji je kupio na štandu.

Posvjedočio je kako je plastični pištolj kupio jer se voli prošetati šumom. Otac mu je bio lovac, a mislio je i upucati kojeg fazana, da ima što za pojesti.

- Jednostavno to volim jer sam još u djetinjstvu išao s ocem u lov – rekao je na sudu.

Policajci su posvjedočili kako su tog dana iz operativnog dežurstva dobili dojavu da je na otoku Ugljanu zamijećen kako maše sa pištoljem i puni spremnik. Dojavu da 52-godišnjak šeta po selu s pištoljem, te da vadi metke, ozbiljno su shvatili i otišli na otok. Najprije su došli na njegovu kućnu adresu gdje im je njegova majka rekla da je ‘otišao prije desetak minuta na bicikli‘.

Kada su ga zatekli ispred trgovine na zidiću prišli su mu oprezno jer, dodali su, nisu znali o čemu se radi. Rekli su mu da imaju dojavu, a on im je najprije kazao da je prethodno kupio na štandu plastični pištolj. Rekli su mu da im to mora pokazati. Ispričali su kako je na početku s njima bio uljudan, no da ih je ubrzo počeo vrijeđati i omalovažavati. Zbog toga su ga morali privesti, a sutradan su otišli u pretragu njegovog doma gdje su našli plastični pištolj i pripadajuće metke.

- Iz iskaza saslušanih policijskih službenika, a čijim iskazima je ovaj sud poklonio punu vjeru jer su kazivali spontano, vjerodostojno i u suglasju te je sud mišljenja da isti nisu imali razloga okrivljenika teretiti za nešto ukoliko prethodno nisu to i utvrdili proizlazi kako su dolaskom na intervenciju te dolaskom do parka gdje su okrivljenika zatekli ispred trgovine Studenac na zidiću najprije normalno komunicirao i odgovarao na postavljena mu pitanja, a onda da ih je počeo vrijeđati i omalovažavati - obrazloženo je u presudi sutkinje Općinskog suda u Zadru Marie Stopfer Mišetić.

25. travanj 2024 04:20