StoryEditorOCM
4 kantunaPOSTAVLJENI TEMELJI

Ministar Erlić gradonačelniku dodijelio novi ITU "paket" težak 43 milijuna eura! Dukić: ‘Krećemo u sljedeću fazu razvoja Zadra!‘

Piše M.K.
17. svibnja 2023. - 10:54

Danas su u Zagrebu službeno postavljeni temelji korištenja zadarskog ITU mehanizma iz nove EU omotnice vrijednog 43 milijuna eura. Ministar Šime Erlić uručio je gradonačelniku Branku Dukiću odluku o utvrđivanju Zadra kao urbanog područja za sljedeće sedmogodišnje ITU razdoblje.

image

Odluka o ITU ugovoru

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Konferencija „Urbana Agenda 2030“ okupila je danas predstavnike 22 ITU grada, urbanih područja, regionalnih koordinatora, stručnjaka i znanstvenika koji oblikuju urbane politike i transformiraju urbane sredine pokretačkim projektima društvenog i gospodarskog rasta i razvoja.

Iza Grada Zadra, kao središta urbanog područja i sastavnica UP-a, dugogodišnji je put razgovora i suradnje koji su omogućili ispunjavanje formalnih uvjeta za korištenje sredstava iz ITU mehanizma u ovoj EU financijskoj perspektivi.

Nova ITU metodologija, koju je izradilo Ministarstvo, u svom fokusu ističe značaj integracije ITU projekata kao osnove za jasno usmjereni održivi razvoj urbanih područja i doprinos ostvarenju postavljenih ciljeva Kohezijske politike.

image

Odluka o ITU ugovoru

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Evo što je izjavio gradonačelnik Branko Dukić:

- Novim ITU ugovorom krećemo u sljedeću fazu razvoja Zadra i njegovog urbanog područja. Sjetimo se prošlog ugovora kojim je omogućeno uređenje stare tehničke škole, kompleksa Svetog Nikole, Centra za mlade, izgradnja novog poduzetničkog inkubatora, Tuđmanove ulice s ITS-om, komunalna infrastruktura za gospodarsku zonu…

Upravo ovako kapitalni novi projekti slijede nam u idućem razdoblju s odobrenih 43 milijuna eura. U ovom trenutku završavamo strategiju urbanog razvoja za razdoblje do 2027. godine i definiramo nove projekte zajedno s Gradom Ninom i trinaest općina u našem urbanom području.

image

Odluka o ITU ugovoru

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija
 

Naravno da s optimizmom čekam početak provedbe i to s pokrićem realizacije istog mehanizma u proteklom razdoblju. Zahvaljujem našim partnerima, a posebno Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na čelu s ministrom Erlićem koji je osigurao još izdašniju omotnicu za novu financijsku perspektivu.

29. travanj 2024 22:15