StoryEditorOCM
4 kantunaBEZ ODGOVORNOSTI

Ministar Beroš neće slati zdravstvenu inspekciju u biogradsku bolnicu. Politici pred izbore ne odgovora riskiranje mogućih tužbi za zaražene i mrtve

Piše Ivica Nevešćanin
31. svibnja 2020. - 10:03
Biograd, Zadar, 260320 Trenutna odluka Zupanijskog stozera civilne zastite je da grad Biograd zasad nece pod karantenu no Specijalna bolnica za ortopediju je zatvorena na 14 dana. Na fotografiji: Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu na moru.Luka Gerlanc/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ) nema namjeru uputiti zdravstvenu inspekciju u Specijalnu bolnicu u Biogradu na Moru kako bi se utvrdila odgovornost za eksploziju zaraze u toj bolnici za vrijeme pandemije koronavirusa.

Ako je suditi prema odgovoru kojeg smo dobili, Ministarstvo zdravstva smatra da se pitanje odgovornosti za propuste i neprovođenje mjera zaštite od širenja virusa treba postaviti Upravnom vijeću bolnice, odnosno osnivaču, Zadarskoj županiji, a ne ministru Berošu koji je za posjeta Zadru obećao slanje zdravstvene inspekcije kako bi se utvrdila odgovornost za proboj i širenje virusa iz biogradske bolnice na zadarsku i kninsku bolnicu te područje Šibensko-kninske županije.

Budući da je od pozivanja zdravstvene inspekcije odustao županijski stožer na čelu s načelnikom Šimom Vickovićem (HDZ), ali i Upravno vijeće bolnice na čelu s gradonačelnikom Biograda Ivanom Knezom (HDZ), koji su se očito zadovoljili političkom smjenom ravnatelja Andrije Marcelića (HDZ), ministarstvo smo 26. svibnja upitali je li ministar Vili Beroš uputio zdravstvenu inspekciju u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu na Moru? Uz objašnjenje:

„Ta je bolnica bila žarište zaraze koronavirusom i Zadarskoj županiji, od 88 ukupno pozitivnih pacijenata u Zadarskoj županiji čak 75 ih je bilo izravno i neizravno povezano s bolnicom u Biogradu.

Zaraženi iz bolnice u Biogradu - liječnici i pacijenti - virus su prenijeli u zadarsku i kninsku bolnicu, ali i na područje cijele Šibensko-kninske županije, tako da je ukupan broj zaraženih u Dalmaciji povezan s tom bolnicom višestruko veći, a među njima nažalost ima dosta smrtnih slučajeva.

Kao ključan uzrok eksplozije zaraze u biogradskoj bolnici - koja je zbog toga bila zatvorena i cijela dezinficirana - glavni epidemiolog za Zadarsku županiji dr. Alan Medić više je puta javno istaknuo "nepridržavanje mjera zaštite protiv virusa", odnosno da bolnica nije na vrijeme uvela sustav mjera koje je nacionalni stožer preporučio povodom izbijanja pandemije.

Još uvijek aktualnog ravnatelja Andriju Marcelića Upravno vijeće bolnice (politika) je nekidan maknula, odnosno, nije mu dala drugi mandat, ali još nitko ni za što nije odgovarao, navodno zato što nije bilo inspekcije. Javna je tajna, što je i sam Stožer civilne zaštite Zadarske županije više puta istaknuo, da su zarazu u biogradsku bolnicu unijeli liječnici koji su takvi obavljali i operativne zahvate te tako virus prenijeli na pacijente. Jedan od tih pacijenata je kasnije završio u zadarskoj bolnici gdje je nažalost preminuo.

Nakon dakle što se otvoreno govorilo da su liječnici donijeli zarazu u biogradsku bolnicu tijekom boravka u inozemstvu, u javnost se plasira informacija o tzv. nultom pacijentu za kojeg je epidemiolog Medić ustvrdio da ne zna od koga je zaražen, odnosno da nikoga u bolnici nije zarazio!?

To Medićevo "objašnjenje" pojedini članovi Upravnog vijeća bolnice i županijskog stožera smatraju čistom izmišljotinom, odnosno klasičnim pokušajem zataškavanja odgovornosti pojedinih liječnika i ravnatelja Marcelića za ono što se dogodilo u Biogradu, zbog čega se i ne želi pozvati inspektore da raščiste tu nezdravu situaciju.

Je li dakle ministar uputio inspektore u Biograd? Ako nije, kada to kani učiniti, s obzirom na to da je slanje inspekcije osobno najavio za posjeta Zadru početkom travnja?”

Odgovor iz Ministarstva zdravstva dobili smo 29. svibnja:

„Povodom Vašeg upita slobodni smo izvijestiti Vas kako zdravstvena inspekcija, sukladno članku 204. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, obavlja nadzor nad primjenom i izvršavanjem zakona, drugih propisa i općih akata u djelatnosti zdravstva, kao i nadzor nad stručnim radom zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost, zdravstvenih radnika te privatnih zdravstvenih radnika.

Sukladno članku 208. stavku 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, inspektor pokreće inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti odnosno u slučaju saznanja o činjenicama zbog kojih je opravdano provođenje inspekcijskog nadzora.

S obzirom na to da se u konkretnom slučaju radi o imenovanju i razrješenju ravnatelja Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na moru upućujemo Vas na odredbe članka 85. stavka 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji propisuje kako ravnatelja zdravstvene ustanove imenuje i razrješuje Upravno vijeće ustanove. Napominjemo da se radi o zdravstvenoj ustanovi koja je u vlasništvu jedinice područne (regionalne) samouprave te da su u Upravnom vijeću imenovani predstavnici osnivača i to predsjednik i dva člana, mišljenje smo da se za navedenu problematiku treba obratiti osnivaču.”

Kad se sve stavi u politički kontekst samog nacionalnog stožera i predstojećih izbora, te činjenice da je virus u Hrvatskoj u povlačenju, jasno je da politici sada ne odgovara čeprkanje po svježim ranama koje bi mogle štošta neugodnog otkriti. Zato je bolje prebaciti odgovornost, gurnuti pod tepih i što prije zaboraviti sve što se u biogradskoj bolnici zapravo dogodilo i tko je za to sve odgovoran.

Javnost je na koncu za zabavu dobila glavu Andrije Marcelića, a Zadarska županija (kao osnivač) i Ortopedska bolnica izbjegli su na desetke mogućih tužbi oboljelih građana, ali i obitelji preminulih od korone koje bi - uz pozitivan izvještaj zdravstvene inspekcije - mnogi zasigurno pokrenuli.

Ovako bez inspekcijskog nalaza moguće tužbe su praktički osujećene, a građanima je poslana poruka kako je odgovornost za brigu o ljudskim životima u rukama istih onih ljudi koji su ih i doveli u opasnost.

19. travanj 2024 00:43