StoryEditorOCM
4 kantunaŠTRAJK NA SJEDNICI

Mikulandra: Knezu bi bilo bolje da 100.000 eura potrošenih na službena putovanja preusmjeri prema vrtiću, odgojiteljima i djeci!

Piše Iva Ivanac
23. svibnja 2024. - 20:37

- Sindikat obrazovanja, medija i kulture od 13. svibnja provodi štrajk u dječjem vrtiću u Biogradu na Moru jer je gradonačelnik Knez odbio zahtjev sindikata za usklađivanjem plaća s onima nastavnika u osnovnim školama. Naime, gradonačelnik zakon tumači na način da se on ne odnosi na zaposlenike sa visokom školskom spremom (prvostupnici), već samo na djelatnike s visokom stručnom spremom (magistri) te da je takvo povećanje nezakonito. Međutim, kolektivni ugovor koji traže biogradske odgajateljice potpisalo je već više od 50 gradova te se članak 51. Zakona o predškolskom odgoju obrazovanju primjenjuje ako su navedeni propisi povoljniji za radnike, kazala je županijska vijećnica SDP-a Helena Mikulandra dodajući kako su odgojiteljice koje štrajkaju, njih 19, prisiljene boraviti u sobi od 28 kvadrata bez dovoljno dječjih sjedalica, ali i kako je sada njih devet, po novom, isključeno iz rada.

- Za to vrijeme za djecu brine nestručno osoblje. Uz sve to, gradonačelnik prijeti privatizacijom vrtića kao načinom rješavanja štrajka. Je li shvaćanje zakonski odredbi gradonačelnika Ivana Kneza ima pravnu podlogu s obzirom da je gradonačelnik po struci agronom? Tko brine o djeci dok su odgajateljice u štrajku i koliko dugo nestručno osoblje u neadekvatnim uvjetima može adekvatno brinuti o toj djeci? Kako će privatizacija vrtića pomoći financijskom rasterećenju roditelja, financijskoj dostupnosti i kvaliteti vrtića i u konačnici demografskom stanju Biograda na Moru?, upitala je Mikulandra podsjećajući kako je gradonačelnik Biograda na Moru "isti onaj gradonačelnik koji je u 2023. godini potrošio više od sto tisuća eura na službena putovanja od SAD-a do Japana, a zanimljivost je da je član asocijacije Gradonačelnika za mir te odlikovan Ordenom izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom za Biograd kao grad tolerancije, multikulturalnosti i razumijevanja".

- Svakako bi bilo bolje da gradonačelnik krene s tolerancijom i razumijevanjem unutar granica grada kojeg vodi, a pritom novac potrošen na službena putovanja preusmjeri prema odgojiteljima i posredno prema djeci, a prijateljstvo s japanskim carom nastavi preko zoom-a, poručila je Mikulandra. 

Župan Božidar Longin istaknuo je kako Zadarska županija ne upravlja dječjim vrtićima i kako će pitanja uputiti gradonačelniku Biograda. 

16. lipanj 2024 13:48