StoryEditorOCM
4 kantunaODBIJENICA DRŽAVI

Marko Vučetić podržao prijedlog, a glasao protiv! Gradsko vijeće ne želi Znanstvenu knjižnicu prepustiti Sveučilištu!

Piše P.O.
12. rujna 2022. - 13:59

Gradski su vijećnici odbili prenijeti osnivačka prava nad Znanstvenom knjižnicom s Grada Zadra na Sveučilište iako su, nakon pisma namjere sa Sveučilišta, svoju suglasnost već dali Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo kulture. Pročelnica Dina Bušić je objašnjavala da bi Znanstvena knjižnica (ZK) zadržala svoju pravnu osobnost i identitet, da ne bi bila „ugašena” i da bi ostala javna ustanova čijih bi 29 zaposlenika bili zaštićeni, ali gradski vijećnici su odlučili drugačije.

Irena Dragić (SDP) je podsjetila da „bitka za Znanstvenu knjižnicu traje desetljećima”.

-Gradski su se vijećnici borili da ZK ostane u gradskom vlasništvu i uspijevali su dokazati da je to u interesu grada i njegovih građana. Ali, ovu instituciju se željeio devastirati, najprije dugogodišnjim lošim rukovođenjem, a sada se netko želi riješiti te institucije. Pismo namjere sa Sveučilišta se na tržištu zove „nemoralno preuzimanje”. Mi se i pribojavamo pročelnice Bušić jer joj ne vjerujemo: neka ZK najprije raspiše natječaj za ravnatelja, a onda neka on zastupa interese institucije i zajedno se s nama bori za tu iznimno važnu instituciju, rekla je Dragić.

Po mišljenju Marjane Botić (Akcija mladih), ovo bi značilo gašenje ZK nakon što je preživjela mnoge režime.

-Upravno vijeće u godinu dana nije bilo u stanju raspisati natječaj za ravnatelja i ovom se prilikom ispričavam što sam u njegov sastav predložila jednu članicu. Uostalom, nije mi jasno tko je u ime Grada Zadra i Upravnog vijeća odlučivao o sudbini Znanstvene, pitala se Botić.

image
Cropix

Po nezavisnom Eniju Meštroviću sporno je i nešto drugo:

-Tko smo mi da odlučujemo o neprocjenjivom blagu bez ikakvih konzultacija i ikakve javne rasprave?! Ministrica kulture je iz Dubrovnika, pa neka ovo najprije napravi u Dubrovniku. Država se na nizu primjera pokazala kao loš gospodar, neka Knjižnica ostane u vlasništvu naših građana, rekao je Meštrović.

Podrška predloženoj odluci došla je od predsjednika Gradskog vijeća i zaposlenika Sveučilišta Marka Vučetića.

-Ništa Sveučilište ne uzima i ne otima, a ZK ne prestaje biti dostupna građanima, već sve ostaje na istom mjestu osim vlasničkih prava. UV je bilo u zakonitom postupku raspisivanja natječaja za ravnatelja kada je došla obavijest da se to zaustavi, pa će UV u utorak, ovisno o našoj odluci, raspisati taj natječaj. Ovo je najbolji put za rješavanje statusa ZK koja mora biti u sustavu obrazovanja. Uostalom, u kakvom je stanju ZK: imaju sve manje korisnika i aktivnosti, a nedavno su uspjeli – nabaviti skener!? Ovo nije prijedlog HDZ-a, ali i da jeste – podržao bih ga! Pa HDZ je 20 godina preko Davora Arasa ovo minirao. Znanstvena treba biti u vlasništvu Sveučilišta jer Sveučilište zna, a Grad Zadar ne zna što će s njom. Razumijem vašu bojazan i želju da ZK bude ravnopravan sudionik rasprave o svojoj budućnosti, ali to možemo samo ako ravnatelj bude izabran, obrazložio je Vučetić svoj stav.

Na koncu, Vučetić je pri glasanju bio protiv odluke o prepuštanju osnivačkih prava i to zato što ne želi da njegov glas "bude presudan u pogodovanju ustanovi u kojoj radim, iako je sudbina Znanstvene, ako želi opstati, vezana uz Sveučilište".

27. lipanj 2024 22:58