StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOSUDNI PRESEDAN

Majka (49) osuđena zbog prijetnje sinu: ‘Naj... ćeš jer ću te ubiti!‘

Piše B. S.
27. rujna 2024. - 21:08

Majka (49), trgovkinja iz Gospića, nepravomoćno je osuđena na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od jedne godine, nakon što je verbalno prijetila svom punoljetnom sinu u njihovoj obiteljskoj kući 7. studenog 2023. godine. Revoltirana njegovim ponašanjem, u afektu mu je uputila prijeteće riječi: "Naj... ćeš jer ću te ubiti!", što je izazvalo strah i uznemirenost kod sina.

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podiglo je optužnicu protiv majke 23. studenog 2023. godine, tereteći je za kazneno djelo prijetnje protiv osobne slobode. Tijekom rasprave 8. srpnja, majka je priznala krivnju, izjavivši kako je sve izrečeno u afektu te da se smatra odgovornom za svoje postupke.

- Izrekla sam nešto što nisam smjela - rekla je na sudu gdje su joj olakotne okolnosti bile njezino korektno držanje, priznavanje krivice i dosadašnja nekažnjavanost.

Tužitelj je predložio kaznu zatvora od šest mjeseci, ali uz uvjet od jedne godine. Sutkinja Dubravka Rukavina zaključila je kako će prijetnja zatvorom sasvim sigurno utjecati na majku da svoje buduće reakcije prema sinu "uskladi s pozitivnim propisima" – ili barem s onima koji ne uključuju smrtne prijetnje.

Uvažila je priznanje, kao i činjenicu da ranije nije bila kažnjavana te da su se majka i sin pomirili.

- Ova kazna trebala bi djelovati specijalno na optuženu, kako bi prijetnja zatvorom utjecala na njezino buduće ponašanje, ali i poslužila kao opomena svima da takvo ponašanje nije prihvatljivo - zaključila je sutkinja.

27. rujan 2024 21:08