StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE SVIMA ISTO

Koliko su porasle cijene vrtića u Dalmaciji? Splitski roditelji su na mukama, ali zato Zadrani ne moraju strahovati od poskupljenja...

Piše Ana Vučetić Škrbić;
Branimir Periša
30. studenog 2022. - 19:32

Roditelje splitskih mališana nedavno je uzdrmala vijest o poskupljenju usluga vrtića, po kojem boravak djeteta u desetosatnom jasličkom programu sada košta 620 kuna, u desetosatnom vrtićkom programu 600, a u osmosatnom vrtićkom programu 510 kuna.

Ranije cijene bile su redom - 495, 480 i 410 kuna - a nisu se mijenjale godinama. Bio je to izravan povod da provjerimo stanje u dva velika dalmatinska grada, Zadru i Šibeniku.

Predizborno obećanje

Zadarske vlasti vole reći da su cijene njihovih predškolskih institucija među nižima u Hrvatskoj. “Cjelodnevni”, odnosno desetosatni program za prvo dijete u obitelji iznosi 600 kuna, za drugo 300, a za treće i svako iduće odgoj i obrazovanje su besplatni.

Poludnevni boravak stoji upola manje, odnosno 300 kuna. Grad je osnivač triju pedagoških ustanova – “Latice”, “Sunca” i “Radosti”, ali već godinama u Zadru roditelji plaćaju jednaku cijenu vrtića bez obzira je li riječ o gradskoj ili privatnoj ustanovi. Spomenuti iznosi na snazi su od 2017. godine, i to kao ispunjenje tadašnjeg predizbornog obećanja gradonačelnika Branka Dukića (HDZ) da će se cijene vrtića smanjiti s tadašnjih 700 na 600 kuna.

- Nećemo dizati cijene vrtića, odnosno participaciju roditelja, nećemo umanjivati plaće zaposlenicima u vrtićima i poštivat ćemo odluku koju je Vlada donijela o povećanju osnovice.

Uz to, ovih dana razgovaramo o tome da podignemo potporu koju dajemo privatnim vrtićima zbog poskupljenja na svim mogućim razinama, počevši od energenata - rekao je Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za školstvo.

Dodatni programi

Koje posebne programe i po kojoj cijeni za sve tanje roditeljske džepove nude dvije vrtićke ustanove kojima je osnivač Grad Šibenik? Redovna cijena vrtića iznosi 500 kuna; jaslice su 20 kuna skuplje, a od dodatnih programa ustanova “Šibenska maslina” uvela je učenje engleskoga jezika i sportske aktivnosti, pri čemu s djecom radi kineziolog.

Naknada povrh redovne cijene roditelje košta 200, odnosno 150 kuna. Od ove jeseni, kaže ravnateljica Maja Gulin, njezina je “Maslina”, koja ima šest područnih objekata, uvela još dva posebna programa, a to su rano učenje njemačkog jezika i glazbena poduka.

Do kraja ove kalendarske godine te će se aktivnosti odvijati bez doplate. Gulin objašnjava i zašto:

- Vodimo se odlukama Gradskog vijeća, no ove godine, nakon što nam je Ministarstvo obrazovanja izdalo suglasnost za navedene programe, nismo stigli zajedno s gradskom upravom pripremiti prijedlog vijećnicima da se eventualno odredi visina dodatne naknade, kao i za ranije uvedene programe.

Tako će te dodatne poduke biti poklon roditeljima dok zajedno s Gradom, i konačno na Vijeću ne vidimo hoće li se dodatni iznos uopće plaćati - navodi ravnateljica.

To ne bi bio presedan, budući da već postoji primjer besplatnih dodatnih aktivnosti. Naime, dramsko scenski i vjerski program zajednički su “Šibenskoj maslini” i sestrinskoj gradskoj ustanovi “Smilje” s podjednakim brojem objekata. 

19. travanj 2024 03:10