StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJSKE CESTE

Koliko godišnje ŽUC plaća prostor u Zadru i što će biti s prometnicom na Viru gdje se ovog ljeta dogodila strašna nesreća?

Piše I. N.
25. rujna 2024. - 21:08

Koliko godišnju najamninu plaća Županijska uprave za ceste (ŽUC) za poslovni prostor u Zrinsko-frankopanskoj ulici u Zadru, pitala je Vedrana Mišković (SDP) ravnatelja ŽUC-a Branka Kutiju na sjednici Županijske skupštine. Dodala je da zgrada u kojoj se nalazi ŽUC, prema uvidu u zemljišne knjige, nema uporabnu dozvolu.

Kutija je objasnio da je kao ravnatelj naslijedio ŽUC na toj lokaciji i ugovor o najmu traje već desetak godina, a prestat će iduće godine kada ŽUC seli u nove prostore. ŽUC je dotad osuđen na podstanarstvo, kao i sjedište Zadarske županije, naglasio je.

Kutija je kasnije tijekom rasprave o financijskom izvješću ŽUC-a za prvih šest mjeseci ove godine ipak došao do podatka da ŽUC za 200 kvadrata prostora u Zadru mjesečno plaća 1800 eura, odnosno 9 eura po kvadratnom metru, što je godišnje 21.600 eura.

image

Branko Kutija, ravnatelj ŽUC-a

Screenshot/

U kontekstu rasprave o stanju županijskih cesta Kutija je rekao da ŽUC upravlja s 1171 kilometrom županijskih i lokalnih cesta, od kojih je 215 kilometara makadamskih. Za njihovo redovno održavanje godišnje ima tri milijuna eura na raspolaganju te 2,6 milijuna eura za građenje i izvanredne intervencije, po čemu je ŽUC Zadarske županije na petnaestom mjestu u Hrvatskoj, što ga svrstava među najsiromašnije ŽUC-eve u državi. 

Povodom teške prometne prošlog ljeta na Viru u kojoj je na županijskoj cesti život izgubila mlada majka troje djece, Kutija je rekao da je ŽUC pokrenuo izradu prometne studije o stanju i sigurnosti prometnica na Viru gdje ŽUC ima četiri ceste, ali i o stanju drugih prometnica kojima gospodari na području županije. Na temelju prometne studije određivat će se prioriteti i zahvati, s čime se složio i Antonio Vučetić s Vira koji je naglasio dobre odnose s Kutijom s kojim održavaju redovnu komunikaciju i zajednički rješavaju probleme na prometnicama. 

No ključni problem ŽUC-a su ipak skromna sredstva za održavanje i gradnju cesta, oko 4.780 eura godišnje koje imaju po dužnom kilometru prometnica, što je tri puta manje od riječkog ŽUC-a, odnosno splitskog i osječkog.

Načelnik Poličnika Davor Lončar zato se založio da općine i županija trebaju izvršiti zajednički pritisak prema državnim vlastima, odnosno Hrvatskim cestama, u cilju veće decentralizacije sredstava za održavanje županijskih i lokalnih cesta. ŽUC, naime, jedine prihode ima od tehničkog pregleda vozila, a nemaju pravo natjecati se za sredstva iz EU fondova.

25. rujan 2024 21:08