StoryEditorOCM
4 kantunaŠTETA OD 300.000 €

Kaznena prijava europskim tužiteljima: gdje je nestalo 1.000 kubika kamena u gradnji Doma kulture u Benkovcu? Gradonačelnik Bulić: To su gluposti!

Piše P. O.
12. travnja 2023. - 11:31

Zbog sumnje na krađu oko 1.000 kubičnih metara kamena pri gradnji Doma kulture u Benkovcu, predsjednik ŽO SDP-a Jure Zubčić podnio je kaznenu prijavu Europskom uredu javnog tužiteljstva, ali i DORH-u. Zubčić sumnja da je Grad Benkovac oštećen za oko 300.000 eura.

-Umjesto da taj kamen bude deponiran, pri uklanjanju stare zgrade Doma kulture u Benkovcu otuđeno je oko 1.000 kubika klesanog, obrađenog kamena čija je tržišna vrijednost oko 300.000 eura. Benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić se hvalio da je pri uklanjanju dobio nisku cijenu od 144.000 kuna, što otvara ozbiljnu sumnju da je takvo „uklanjanje” kamena dogovoreno, smatra Zubčić.

Još 2020. godine, podsjeća predsjednik ŽO SDP-a, Davorka Krnčević je u ime gradske uprave navodila da projekt Doma kulture mora ići u pravcu uklanjanja postojeće građevine iako je Krnčević ekonomistica, a ne statičarka.

-Posao uklanjanja stare građevine dobio je obrt „Amadeus” u vlasništvu Rudolfa Bažana, a on u tri javna istupa daje tri različita objašnjenja. Prvo je rekao da je cijena kamena bila uvrštena u samom natječaju te da je kamen deponiran “kod njih”, ali ga nije prodao. Kasnije se ispravio te rekao da je dogovor bio da se građevinski otpad odveze na gradsku deponiju u Benkovačkom selu. Također je rekao da se dio materijala može iskoristiti, a na pitanje gdje je na kraju kamen završio, rekao je da ga je podijelio, navodi Zubčić pitajući se je li gradonačelnik Bulić poklonio kamen U.O. Amadeus.

-U projektu uklanjanja ne navodi se da se ne ruše dva podrumska zida - navedena u projektu arhitekture i II Izmjeni i dopune građevinske dozvole („kvalitetni dio podrumskih zidova debljine 80 cm sa sjeverne strane u dužini 11,50m, a sa istočne strane u dužini 13,80m. Znači li to da je od početka ideja bila da se i ta dva preostala zida sruše? Ta su dva zida neko vrijeme bila tamo, pa su i njih uklonili, a ne spominju se ni u izvedbenom projektu, tvrdi Zubčić podsjećajući da se oko starog klesanog kamena vrti veliki novac.

Zašto je prijava najprije otišla europskim tužiteljima?

-Zato što oni češće i više rade od DORH-a koji nije reagirao ni nakon uzastopnih otvorenih javnih sumnji u „posao s kamenom” u gradnji Doma kulture. U sljedećih mjesec ili dva očekujemo odgovor, ali je ovdje vrlo važno napomenuti da, kada je domaće pravosuđe u pitanju, nitko ne kontrolira i ne analizira odbačene kaznene prijave, zaključuje Zubčić.

Gradonačelnik Bulić: To su gluposti, laži i obmane

-To su gluposti, laži, obmane i destrukcije protivne interesima RH i Grada Benkovca! Ako će se europski tužitelji baviti ovakvim stvarima, onda mogu zatvoriti svoj Ured. Tamo se trebala dogoditi rekonstrukcija, ali po mišljenju statičara to nije bilo moguće izvesti. Kamen je zbrinuo onaj tko je dobio natječaj, a dio interijera i pročelja zgrade Doma kulture će biti ukrašen jednim dijelom tok kamena sa stare zgrade, izjavio nam je benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić.

01. svibanj 2024 21:28