StoryEditorOCM
4 kantunaMARIJA BAŠIĆ O PROVOĐENJU KOMUNALNOG REDA NA VIRU

"Kapović maltretira naše roditelje zbog mog brata, saborskog zastupnika Marka Vučetića!"

3. srpnja 2018. - 23:20
vir_standovi-090708

Smatrajući da se virski načelnik Kristijan Kapović u provođenju zakona ponaša ovisno o tome sviđaju li mu se ili ne stavovi nekog od ministarstava, obratila nam se Marija Bašić, sestra saborskog zastupnika Marka Vučetića. Bašić ukazuje na slučaj njenih i Markovih roditelja i tvrdi da ih Kapović maltretira samo zbog toga što su roditelji saborskog zastupnika i Kapovićevog političkog neistomišljenika.

- Moj otac ima registrirani OPG na prostoru kojeg ima pravo prodavati višak poljoprivrednih proizvoda. To pravo mu daju Zakon o poljoprivredi i Pravilnik o prodaji poljoprivrednih proizvoda, ali ne i Odluka o komunalnom redu Općine Vir. Kapović već dvije godine maltretira moje roditelje, komunalni redari ih slikaju i po dva puta dnevno, šalje im obvezne prekršajne naloge, šalje djelatnike općinskih poduzeća da im nasilno otuđe krumpire. Preklani je čak uspio dovesti u zabludu i policiju i doveo ih kao asistenciju u svom protupravnom djelovanju. Oni su došli jer smatraju da iza pečata Općine Vir stoji odgovorna osoba i da je Odluka o komunalnom redu u skladu sa zakonom i Ustavom, ali nije, kaže Marija Bašić navodeći da je pune dvije godine pokušavala od nekoga dobiti decidirani odgovor o pravima i obvezama vlasnika OPG-a.

- Nisam ni znala da postoji toliko institucija zaduženih za poljoprivredu! A svaki odgovor koji sam dobila Općina Vir je izvrtala i tumačila na svoj način, u tome su pravi majstori. Tek kad je moj brat, Marko Vučetić, postavio zastupničko pitanje ministru, dobili smo decidiran odgovor da općine ne daje suglasnost niti određuju uvjete prodaje na prostoru OPG-a. Taj odgovor je bio dovoljan Zadarskoj županiji i policiji, ali Općini Vir nije, objašnjava Bašić pojašnjavajući da su općinski komunalni redari nastavili kontrolirati njene roditelje, pa su im prošlog ljeta poslali čak 22 kazne.

-Na svaku kaznu smo se žalili, ali ni na jednu žalbu nismo dobili odgovor. Sumnjam da su ih uopće proslijedili na Prekršajni sud u Zadru. Kapoviću je bitno da putem komunalnog reda uznemirava moje roditelje, ustvari više je razlog što su oni roditelji Marka Vučetića. Komunalni red u Viru služi Kapoviću za obračun s neistomišljenicima i nadopunjuje se svaki put kad treba nekog nagaziti, a u žurbi za osvetom svaka odluka stupa na snagu odmah, ne čeka se zakonski rok od 8 dana od objave u službenom glasniku, zaključuje Marija Bašić.

-Ako misli da je u pravu, pa neka nas gospođa Marija tuži Upravnom sudu i neka joj Upravni sud da za pravo! Ali, mi smo se zbog provođenja Odluke o komunalnom redu obratili Upravnom sudu koji je stao na našu stranu, odgovorio nam je načelnik Kristijan Kapović.

U konkretnom se slučaju, tvrdi virski načelnik, radi o prodaji poljoprivrednih proizvoda na nedopuštenom mjestu.

- Na otvorenom prostoru se svatko mora ponašati u skladu s Odlukom o komunalnom redu. Vlasnik nekog OPG-a može prodavati svoje proizvode u svom dvorištu, ali ne može postaviti štand, na njemu izložiti i prodavati svoju robu i tako, praktično, otvoriti trgovinu na malo. Pa kada bi to bilo dopušteno, tko bi onda plaćao koncesiju za štand na tržnici i čemu bi uopće tržnica služila, zaključuje načelnik Kapović.

31. svibanj 2024 20:46