StoryEditorOCM
4 kantunaVIDEO & FOTO

Javnost je u Zadru vidjela monaško posvećenje benediktinke; položila je vječne zavjete u drugoj najstarijoj ženskoj benediktinskoj zajednici u svijetu

Piše Zadarski.hr
29. svibnja 2022. - 14:09

U nedjelju se u crkvi sv. Marije u Zadru održalo monaško posvećenje sestre Marije Pavline Žufika, benediktinke samostana sv. Marije. Za vrijeme misnog slavlja ona je položila svoje vječne zavjete.

Svečano misno slavlje predvodio je opat Jeronim Marin, OSB, iz samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu i predsjednik Slavenske benediktinske kongregacije sv. Vojtjeha – Adalberta.

Ovom rijetkom događaju mogla je svjedočiti javnost. Zadarske koludrice Sv. Marije su najstarija redovnička zajednica u Hrvatskoj i druga najstarija ženska benediktinska redovnička zajednica u svijetu.  

Zadarske benediktinke su tim povodom uputile javnosti objavu, u kojoj Marija Pavlina opisuje svoj kontakt sa benediktinkama u samostanu sv. Marije:

Naša sestra Marije Pavline Žufika rođena je 8. svibnja 1989. godine, od oca Drage i majke Slavice kao drugo od četvero djece. Dolazi iz Repaša u Podravini, mjesta koje pripada župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama u Varaždinskoj biskupiji. Od 4. srpnja 2021. godine ovo Marijino svetište dio je Puta sv. Jakova – Camino Podravina. Krštena je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. srpnja 1989. godine, u istoj župi je primila prvu pričest 16. svibnja 1999. godine, a sv. potvrdu 1. lipnja 2003. godine.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Marija Pavlina ovako opisuje svoj kontakt sa sestrama u samostanu Svete Marije:

„Moj prvi susret sa sestrama sv. Marije bio je godine 2009. (vrijeme CIB-a). Stanovala sam u kućici za novake od 9. do 12. mjeseca 2009. godine, a od 2010. godine pa do 2014. godine u sobi za goste. Fakultet sam upisala 1.9.2009., a završila diplomskom radnjom 15. listopada 2014. godine. Nakon mjesec dana odlučila sam se za monaški poziv. 15. siječnja 2015. na blagdan sv. Stošije ušla sam u samostan. Ulazak u kandidaturu bio je 17.4.2016. godine.“

image
Luka Gerlanc/Cropix

Marija Pavlina ušla je u novicijat 31. svibnja 2017. godine, a 9. lipnja 2018. položila je privremene trogodišnje zavjete. Nakon isteka trogodišnjih zavjeta, M. Pavlina je zamolila za produljenje privremenih zavjeta na još jednu godinu. I evo, 29. svibnja 2022., Marija Pavlina će položiti svoje vječne zavjete.

Poziv na redovnički život je dar Boga čovjeku i on se ostvaruje u konkretnoj redovničkoj zajednici. Marija Pavlina daje svoj odgovor, svoje DA, zavjetuje se da će svoj redovnički život ostvariti u našem samostanu Svete Marije u zajedništvu sa svojim sestrama.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Na ovom drevnom mjestu, gdje benediktinska zajednica živi već tisuću godina, opet odzvanjaju riječi svečanih zavjeta, i ponovno se čuje: „Zvao si me: Gospodine, evo me.“ Kao nebrojeno puta tijekom slavne povijesti našeg samostana odzvanjat će glas u našoj crkvi, a njeni zidovi će ga upijati i prenositi kroz stoljeća. Zajedno s Marijom Pavlinom riječi svečanih zavjeta, svojih svečanih zavjeta danih u nekim drugim vremenima i prilikama, izgovarat će šapatom i duše naših predšasnica.

Naša prošlost i tradicija zalog su i naše budućnosti. Slavna utemeljiteljica našeg samostana Čika te sve ostale znane i neznane koludrice ovog dičnog samostana, utkale su u naše živote svoje molitve, svoj rad, svoju vjernost Pravilu sv. oca Benedikta. One su nadahnuće za buduća pokoljenja, primjer vjernosti i ustrajnosti, hrabrosti i odlučnosti u nasljedovanju Krista u nošenju križa, posrtanju, padanju i uzdizanju.

image
Luka Gerlanc/Cropix

U iskušenjima s kojima se sve više redovničkih zajednica susreće, molimo strpljivo i pouzdano da u vjeri nastavimo hrabro hoditi naprijed. I Bog, koji je najveće dobro, koji nas ljubi i skrbi se za nas, potaknut će nova zvanja u mladim srcima koja čeznu da se u potpunosti odreknu sebe i posvete svoje živote na slavu Boga Oca.

U toj nadi molimo i pozdravljamo vas u radosti Duha Svetoga,

opatica M. Anastazija Čizmin, OSB

Benediktinke Svete Marije u Zadru"

image
Luka Gerlanc/Cropix
08. srpanj 2024 09:31