StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ IVANA REPIĆA

Javnoj ustanovi NP Paklenica za 5 godina uplatio 1,2 milijuna najma, a ponudu za novi ugovor dobio je na parkingu 83 dana izvan zakonskog roka

Piše Predrag Opačić
13. siječnja 2021. - 20:06

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica u sklopu svoje upravne zgrade u Starigradu ima i ugostiteljski prostor od 43 kvadratna metra. U njemu je, otkako je 2015. godine na javnom natječaju ponudio pozamašan iznos od 200.000 kuna godišnje plus PDV, radio kafić u vlasništvu Ivana Repića. Radio je, ali više ne radi.

-Još u rujnu sam podnio zahtjev za produljenje ugovora, ali nisam dobio nikakav odgovor, ni pozitivan ni negativan. A onda mi je 24. prosinca, na Badnjak, samo sedam dana prije isteka ugovora, na parkingu Supernove ravnateljica Natalija Andačić dala ponudu za sklapanje novog ugovora, objašnjava Ivan Repić koji ne zna razloge i motive ovakvog postupka Javne ustanove.

-Tek kasnije sam shvatio da je ponuda koju sam preuzeo praktički neprovediva, jer sam po njoj do do 31. prosinca trebao napraviti stvari koje traju i po mjesec dana. Svima je jasno da su u spomenutih 7 dana bila dva praznika i da se sve skupa događalo u vrijeme blagdana kada institucije koje su mi trebale izdati dokumentaciju gotovo i ne rade, a uz sve to imamo i restrikcije zbog pandemije. Imali su zakonsku obvezu obavijestiti me o produljenju ili otkazivanju ugovora, a ja bih do 30 dana prije isteka ugovora trebao prihvatiti ponudu ako je do nje došlo. Pitam se kako sam mogao 30 dana prije isteka ugovora prihvatiti ponudu, ako sam ponudu dobio 7 dana prije isteka ugovora i u vrijeme blagdana, nastavlja Repić.

image
Jure Mišković/Cropix

Da je na vrijeme obaviješten, sam bi, tvrdi Repić, napustio prostor umjesto što je tri prošla mjeseca imao troškove od oko 50.000 kuna. Dakako, kafić zbog epidemije niti ne radi.

-Da sam imao tih Zakonom propisanih 60 dana, sva dokumentacija za novi ugovor bi već odavno bila spremana. Ako su moja dva dana kašnjenja u predaji zahtjeva toliko ključna, zašto mi u roku 90 dana prije isteka ugovora nisu poslali obavijest da mi ugovor neće produljiti, a imali su 28 dana da to učinite, ali nisu. Nije bilo ni potrebe za takvom represijom već se moglo odrediti „razuman“ rok za dostavu dokumentacije. Ovako, od mene traže poštivanje rokova, a sami ih ne poštuju. Ako je Uprava JU NP Paklenica mogla kasniti 83 dana s dostavom ponude za sklapanje novog ugovora, onda se i meni kao zakupcu mora omogućiti razuman rok za dostavu dokumentacije, kaže Repić koji je u utorak obavio i razgovor s ravnateljicom Andačić.

-Ona je ljutito komentirala moje traženje za produljenje roka dostave dokumentacije za novi ugovor uz obrazloženje da sam sa zahtjevom za produljenje ugovora kasnio 2 dana, odnosno da ga nisam podnio 120 dana prije isteka ugovora, već 118 dana. Priznajem svoju krivicu koja je počinjena isključivo zbog izmjena zakona i rokova u njemu, ali Uprava parka na čelu s ravnateljicom prekršila je sve ostale rokove i nikom ništa, dodaje na kraju Repić podvlačeći da je on zakupac poslovnog prostora s daleko najvećom zakupninom koji je dosada u proračun JU NP Paklenica uplatio preko 1,2 milijuna kuna, a ipak se „zakupcima koji nisu poslali nikakve zahtjeve za produljenjem ugovora izlazi u susret i naknadno organiziraju sjednice Upravnog vijeća samo za njih iako je njihova zakupnina, u odnosu na moju, veoma mala”.

Repić je ispraznio prostor kojeg se trenutno uređuje. Za koga, tek će se vidjeti.

Ravnateljica Natalija Andačić: „Ne mogu ništa komentirati”

U vrlo kratkom telefonskom razgovoru pokušali smo do nekih odgovora doći i u razgovoru s Natalijom Andačić, ravnateljicom Javne ustanove Nacionalni park Paklenica. Ali, ona je bila zaista kratka...

-Gospodin Repić nam, nakon što smo mu dostavili ponudu za potpis novog ugovora o najmu, nije uputio nikakvu žalbu ili prigovor.

-Nije li mu ta ponuda dostavljena izvan zakonskih rokova?

-Sve je to bilo na sjednici Upravnog vijeća Javne ustanove.

-Dobro, ali to nije odgovor na pitanje je li s vaše strane bilo kašnjenja...

-Ovog trenutka ne mogu ništa više reći niti davati bilo kakav komentar, zaključila je Natalija Andačić čudeći se što je Repić obavijestio novinare.

15. travanj 2024 17:57