StoryEditorOCM
4 kantunaUSKORO I NATJEČAJ

Imamo novu mrežu zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji! Dvije će općine dobiti dodatan broj liječnika i stomaloga, evo tko je još na dobitku

Piše Ana Vučetić Škrbić
6. ožujka 2024. - 17:04

Po prvi put u svojoj povijesti općine Vir i Poličnik dobivaju drugi tim obiteljske medicine, s time da Poličnik dobiva i dodatni tim dentalne medicine. Najvažnije su ovo promjene u novoj mreži javne zdravstvene službe Zadarske županije kojom se određuje broj potrebnih liječnika u općoj medicini, pedijatriji, stomatologiji, ginekologiji, patronaži, laboratorijskoj dijagnostici, zaštiti mentalnog zdravlja i izvanbolničkog liječenja ovisnosti te fizikalne terapije u kući.  

Pozitivno mišljenje na prijedlog nove mreže, na traženje Ministarstva zdravstva, nedavno je dala i županijska skupština.

- Pojačanje mreže prati porast broja stanovnika koji bilježimo u ove dvije općine zadnjih godina. To, naravno, nije jedini parametar, jer pratimo i stanje na terenu i njemu se prilagođavamo. Promjena mreže dolazi nakon popisa stanovništva i u tijeku zdravstene reforme, tako da je pravi trenutak za promjene tamo gdje su bile potrebne. Ministarstvo zdravstva je reagiralo na sve naše prijedloge, uvaženi su svi zahtjevi, počevši od pet dodatnih timova u hitnoj do mobilnih timova koji idu u korak s današnjim s vremenom kada je stanovništvo sve starije i manje pokretno - kaže županijski pročelnik za zdravstvo Marko Kolega. 

Uz spomenuta pojačanja na Viru i Poličniku, broj timova u općoj odnosno obiteljskoj medicini ostaje isti - ravno 101- zato što Gračac i Pag svaki gube po jedan tim. Slično je i sa stomatolozima gdje spomenuti Poličnik povećava tim, ali ga zato gubi Grad Benkovac. Ukupan broj timova u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite ostaje isti kao i do sada, 90 timova.

- Natječaje za popunjavanje mreže raspisuje HZZO, obično to bude kroz dva mjeseca. Sada je na jedinicama lokalne samouprave da pokušaju privući liječnike u svoje sredine, bilo rješenjem stambenog pitanja ili stimulacijama. To nam se do sada pokazalo kao dobar potez - poručuje Kolega. 

Povećao se broj medicinskih sestara u djelatnosti zdravstvene njege u kući bolesnika u Gradu Zadru, i to s 22 na 25 medicinskih sestara, kao i broj timova u djelatnosti javnog zdravstva (ukupno pet) te zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja i prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti koja dobiva tri nova tima.

Što se tiče preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata utvrđeno je osam timova u Zavodu za javno zdravstvo te tri tima za potrebe obavljanja aktivnosti gerontologije.

Mreža koordinatora za palijativnu skrb na primarnoj razini zdravstvene zaštite uvećana je za 3 mobilna tima te se broj koordinatora povećava za jedan. Isto tako, sukladno potrebama za fizikalnom terapijom u kući, broj je povećan na 20 fizioterapeuta.

U logopedskoj djelatnosti i u psihološkoj djelatnosti utvrđeno je četvero potrebnih logopeda odnosno četvero potrebnih psihologa. Bit će tu i jedan mobilni tim psihijatrije te po dvije mobilne ljekarne i mobilne ambulante.

01. svibanj 2024 21:25