StoryEditorOCM
4 kantunaA GDJE ĆE STIPE...

HDZ-ov kandidat za župana Božidar Longin: Tko će biti dožupani? Bit će konzultacija, svatko želi što bolje suradnike...

4. veljače 2017. - 22:35
longin

Teško se može reći da je pobjeda Božidara Longina u borbi za HDZ-ovu kandidaturu za zadarskoga župana neko veliko iznenađenje, ali se zato može reći da je iznenađenje ispadanje iz igre dosadašnjeg župana Stipe Zrilića već u prvom krugu. Longin je na tajnom glasanju članova ŽO HDZ-a osvojio 26 glasova, više nego Stipe Zrilić (11) i treći potencijalni kandidat dr. Neven Birkić (12) zajedno.

Žestoko lobiranje HDZ-ove trojke trajalo je cijeli tjedan, od nekih se kandidata tražilo i odustajanje od kandidature u zamjenu za neke politički manje zahtjevne pozicije od one županove, ali nitko nije ni htio ni želio odustati. Sva trojica su bili uvjereni u pobjedu, a na kraju je uvjerljivo isplivao dosadašnji dožupan Božidar Longin.

-Relativno sam se kasno odlučio kandidirati, konačno sam prelomio tek u ponedjeljak. Iznenađen? Nisam o tome ni razmišljao, ali, da, ugodno sam iznenađen. Razgovarao sam s mnogima, s gotovo svim članovima Županijskog odbora HDZ-a i sada je očito da se ljudima isplati vjerovati jer su mi obećali dati potporu i svoje su obećanje ispunili, kaže Longin.

O dvojici budućih dožupana se još nije razgovaralo (a i to je mjesto nuđeno nekima od kandidata) i tek treba vidjeti hoće li i i koliko utjecaja na izbor svojih potencijalnih suradnika imati Božidar Longin.

-Županijski će odbor u istoj ovakvoj proceduri izabrati i dožupane, ali, naravno, bit će konzultacija. Svatko za sebe želi izabrati što bolje i kvalitetnije suradnike, ali još je rano o tome govoriti. Ovog trenutka ne može se reći hoćemo li i s kim ići u koaliciju, pa će se o dožupanima ozbiljno razgovarati kada se budu slagale liste. Dosta toga ovisi i o eventualnim koalicijama u Gradu Zadru i ostalim gradovima i općinama, kaže Longin.

Dobar dio članova ŽO HDZ-a u neslužbenim razgovorima zagovara samostalan izlazak na izbore smatrajući da HDZ može do pobjede i bez "malih" koalicijskih partnera koji znaju biti preskupo opterećenje, ali Longin misli drugačije:

-Uvijek sam za koaliciju, bolje je ići u društvu nego sam, ali treba vidjeti s kim i kako. A to još ne znamo, kaže HDZ-ov kandidat za župana.

Nakon dva mandata s tog mjesta odlazi Stipe Zrilić koji je pri sastavljanju parlamentarne liste HDZ-a preferirao mjesto župana u odnosu na odlazak u Sabor, pa sada tek treba vidjeti gdje će pronaći novo radno mjesto i kakva muu je politička budućnost.

 

 

20. travanj 2024 01:30