StoryEditorOCM
4 kantunaULJEPŠAVANJE BAŠTINE

Grad Zadar raspisao natječaje za crkvicu na Puntamici, sanaciju bedema utvrde Forte te za konzervatorske radove u parku Ville Attilie

Piše Promo
29. kolovoza 2023. - 17:56

Grad Zadar raspisao je javne natječaje za sanaciju dijela bedema utvrde Forte, sanaciju crkve sv. Stošije na Puntamici, ali i konzervatorsko-restauratorski radove na sanaciji arhitektonskih elemenata parka Ville Attilia u kojoj se nalazi popularna Sfinga.

Što će se sve napraviti kroz ova tri projekta i kakvo uljepšavanje očekuje zadarsku kulturnu baštinu upitali smo pročelnicu Upravnog odjela za kulturu i šport, Dinu Bušić.

- U 2022. godini planirali smo više projekata s područja obnove i zaštite kulturne baštine i planiramo ih realizirati do kraja 2023. godine. Osigurali smo vlastita sredstva u proračunu, ali je Grad Zadar ove godine jako dobro prošao na natječaju Ministarstva kulture i medija gdje smo osigurali 86.269,82 eura, ističe pročelnica Bušić podsjećajući kako je iza njih obnova pročelja palače Ghirardini, prelijepe kuće u blizini Narodnog trga koju koristi Matica hrvatska, ali i provedba izuzetno značajnog projekta, Recolor, kroz koji je obnovljena skulptura Sfinge.

- Restauracija Sfinge potaknula nas je da u prošloj godini, između ostalog, sredstvima Grada dovršimo i sanaciju okolnog zida, kompletne ograde i ulaznih stupova te vrata u park, ali i da prijavimo obnovu i rekonstrukciju ostalih arhitektonskih elemenata u samom parku na natječaj kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture i medija. Naime, devastirani elementi parka izuzetno su važni za jasnu percepciju cijelog parka te su neodvojivi od skulpture Sfinge. Radi se o maloj fontani, klupi s reljefom, polukružnoj klupi, špijlici s ribnjakom, a u procjeni koja iznosi 27.755,00 eura (bez PDV-a), od čega 19.908,42 eura osigurava Ministarstvo kulture i medija, predviđena je rekonstrukcija, injektiranje pukotina, čišćenje i uklanjanje dotrajalih ispuna, istaknula je pročelnica Bušić napominjući kako je Grad Zadar kroz projekt Recolor osigurao i izradu dokumentacije idejnog rješenja uređenja cijelog parka, pa je nakon obnove skulpture Sfinge, ograde, zida i u ovoj godini ostalih arhitektonskih elemenata, upravo taj korak ključna aktivnost za period koji slijedi.

image

Park kod Sfinge

Luka Gerlanc/Cropix

- U ovoj godini Ministarstvo kulture i medija osiguralo je po našoj prijavi i dio sredstava za obnovu dijela zida u utvrdi Forte, dok je dio sredstava osiguran u proračunu Grada Zadra. Ukupna procjena vrijednosti je 64.368,66 eura (bez PDV–a), od čega Ministarstvo osigurava 39.816,84 eura, a ostatak Grad. Dio zida na južnom dijelu utvrde Forte odronjen je za vrijeme velike poplave 2017. godine. U međuvremenu je naručena projektna dokumentacija, a u ovoj godini realizirana i potpora te smo sretni i zadovoljni što možemo konačno intervenirati i realizirati ovaj projekt, istaknula je pročelnica Bušić dodajući kako je treći projekt koji je prijavljen rekonstrukcija crkvice sv. Stošije na Puntamici koja datrira još iz 4. stoljeća.

- Taj je projekt poput Sfinge započeo kroz sredstva EU, da bi se u ovoj fazi njegovo financiranje nastavilo iz nacionalnog izvora. Radi se o drugoj fazi obnove crkvice sv. Stošije na Puntamici. Predviđena je sanacija i konsolidacija kamenog zida, restauracija sačuvane izvorne žbuke, sanacija poda crkve i izrada nove podnice, izrada i ugradnja novih ulaznih vrata, izrada i ugradnja čeličnog jednokrakog stubišta s ogradom koje se ugrađuje preko postojećeg stubišta kao i uređenje okoliša, postavljanje klupe i parkirnih stupića, kazala je pročelnica Bušić podsjećajući kako je prva faza podrazumijevala sanaciju bačvastog svoda, izradu novog nasipa i vodonepropusne barijere kao završne obloge. Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će projekt s 26.544,56 eura, a Grad Zadar osigurat će dodatnih 12.050,83 eura.

- S obzirom da je proračun otvoren od 10. svibnja, užurbano radimo na svim projektima i trudimo se dovršiti ih u zadanim rokovima. Uz navedeno do kraja godine planiramo dovršiti i posljednju fazu obnove interijera Providurove palače s kojom bi završio jedan od najvećih projekata obnove kulturne baštine, ne samo u Zadru već i puno šire, zaključila je pročelnica Bušić.

image

Ostaci crkvice Sv. Stošije na Puntamici 

Jure Miskovic/Cropix

 

01. svibanj 2024 22:19