StoryEditorOCM
4 kantunaPROJEKT "REVIVAL"

Grad kreće u obnovu zapuštenog talijanskog bunkera na Vidikovcu. Bit će to polažišna točka u novoj turističkoj ruti po Zadru!

Piše AVŠ
23. rujna 2021. - 17:04

Grad Zadar objavio je natječaj za rekonstrukciju zapuštenog talijanskog bunkera na Vidikovcu, prvog takvog objekta koji se obnavlja u sklopu velikog europskog projekta “REVIVAL”. Kad se preuredi, bunker će postati multifunkcionalni, prezentacijski izložbeni prostor za manja događanja s interaktivnim video zidom gdje će zainteresirani dobiti sve informacije o fortifikacijskom sustavu po cijelom gradu, kao svojevrsnoj polazišnoj točki za novu turističku turu.

U Zadru ima preko 250 bunkera koji predstavljaju veliki dio povijesti grada, a ujedno čine i dodatak fortifikacijama koje potječu još iz antičkih vremena, srednjeg vijeka, renesanse, te prve polovine 20. stoljeća. Ovi su bunkeri značajni i zbog svoje velike uloge u obrani Zadra tijekom Domovinskog rata. Prije početka ovog projekta, Jurica Vučetić, pasionirani ljubitelj vojne povijesti Drugoga svjetskog rata i neumorni istraživač koji je sam otkrio, istražio i fotografirao većinu tog zanemarenog i namjerno uništavanog povijesnog blaga, dvije je godine obilazio teren oko Zadra te detektirao, opisivao i crtao bunkere. Neki od njih upravo će se ovim projektom postati dostupni na siguran način, a cilj je iskoristiti njihov ekonomski i kulturni potencijal promovirati kroz zajedničku turističku rutu.

U projekt REVIVAL uključeno je Sveučilište u Zadru, gradovi Zadar, Rijeka i Split te talijanski Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro koji su iz trenutno zapuštenih prostora, koji predstavljaju izvanredne primjere industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture 20. stoljeća, odabrali građevine i bunkere koje će obnoviti te uklopiti u međunarodnu kulturnu rutu pod sloganom „Oživimo ih ponovo“. Projekt je započeo 01.siječnja 2019. godine, a planirani završetak je krajem ove godine. Obnova zadarskog bunkera procijenjena je na 425 tisuća kuna bez PDV-a, a Gradu Zadru u ovom je projektu ukupno na raspolaganju je 228 tisuća eura.

19. travanj 2024 16:35