StoryEditorOCM
4 kantunaNA UDARU DORH-A

Evo koliko kazna prijeti Modriću i Lovrenu! Odvjetnica: Da, razgovarala sam s Lukom...

Piše Nikola Patković/JL
30. lipnja 2023. - 17:25

Za davanje lažnog iskaza, za što ih sada opet tereti osječko općinsko državno odvjetništvo u postupku protiv Zdravka Mamića 2017. i 2018. godine na osječkom Županijskom sudu, Dejan Lovren i Luka Modrić, ako tužiteljstvo dokaže optužbe, mogli bi, zakonski gledano, biti osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od jedne do pet godina. Sada, kada je ponovo podignuta optužnica, o njoj se očitovao i Hrvatski nogometni savez, koji se oglasio priopćenjem.

‘‘HNS u potpunosti poštuje neovisnost pravosudnih tijela te očekujemo da u svom djelovanju budu jednako pravedni prema svim državljanima RH, neovisno o imenu i prezimenu. Kao osvajači srebrne i brončane medalje na FIFA svjetskim prvenstvima, igrački i ljudski predvodnici ekipe koja je proslavila hrvatski nogomet i državu, Luka Modrić i Dejan Lovren ne zaslužuju poseban tretman hrvatskog pravosuđa. No, zaslužuju pravedan i ravnopravan odnos i pravnu sigurnost. Stoga HNS daje punu podršku Luki Modriću i Dejanu Lovrenu te ćemo biti na dispoziciji za pružanje pomoći dvojici legendarnih ‘vatrenih‘ tijekom procesa.‘‘

Odvjetnica čeka optužnicu

Lovrena i Modrića se i prije pet godina teretilo da su na suđenju Zdravku Mamiću na Županijskom sudu u Osijeku, za nezakonito izvlačenje novca iz Dinama, lažno iskazivali i tako pogodovali svom nekadašnjem šefu iz Dinama. Veliko ‘‘vatreno ljeto‘‘ je prošlo, a onda je u listopadu 2018. zagrebački sud odbacio optužnicu protiv nogometaša. Činilo se da je to završena priča.

No, u ožujku 2021. godine Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u već spomenutom postupku protiv Mamića u Osijeku, u kojem je nekadašnji šef Dinama osuđen na šest i pol godina zatvora. Od tada je prošlo 27 mjeseci, a ODO u Osijeku sada je ponovno optužio Modrića i Lovrena. Sadržaj optužnice jako zanima i njega i njegovu odvjetnicu Lauru Valković, koja ga je branila i od prve optužnice.

- Gospodin Modrić i ja nismo još primili novu optužnicu, tako da vam ne mogu ništa konkretno reći. Razgovarala sam sa svojim klijentom i mogu samo ponoviti ono što je on tvrdio prije pet godina, a što je u konačnici presudio i Općinski kazneni sud u Zagrebu, a to je da on nije počinio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret - kazala je Modrićeva odvjetnica za Jutarnji list i dodala:

- Više ćemo znati nakon što dobijemo novu optužnicu, no ako je sadržajno riječ o istoj optužnici kao i 2018. godine, onda sam iznenađena da je ponovno podignuta jer je to već pravomoćno presuđena stvar. Naime, u sadržaju odluke Općinskog kaznenog suda u Zagrebu stoji da gospodin Modrić nije počinio kazneno djelo. Sud je, dakle, ušao u ocjenu dokaza. Optužnica nije odbačena zato što je preuranjeno podignuta, kako je medijski prezentirano, jer to pravno ne postoji. Ponavljam, optužnica je odbačena jer je utvrđeno da nema kaznenog djela. No, treba vidjeti što piše u novoj optužnici, koja evidentno nije ista jer je sada u njoj, kako možemo zaključiti iz priopćenja DORH-a, i drugi optuženik, a prošli put su to bile dvije odvojene optužnice.

Modrićevo očitovanje

Modrić se u prosincu 2015. godine u intervjuu za Sportske novosti očitovao o toj optužnici, svjedočenju na osječkom sudu i odnosu s Mamićem.

- Drago mi je da je tako odlučeno, ali iskreno, nisam sumnjao u takav ishod. Moja je savjest mirna - rekao je o odbacivanju optužnice, a onda se osvrnuo na ljeto 2017. godine i sve što je proživljavao nakon svjedočenja na Županijskom sudu u Osijeku.

- Bilo mi je teško. Pogotovo me opteretio taj javni linč zbog obitelji i bližnjih, koje je to jako pogodilo. Tretiralo me se gotovo kao da sam nekog ubio. Najviše me zapravo smetao taj dojam kao da se jedva dočekalo da me se javno oblati. Dok su me po svijetu hvalili, istodobno me godinama u Hrvatskoj osporavaju i na to sam se navikao. Nisam međutim mogao vjerovati da će me snaći takva količina blaćenja i vrijeđanja. Gazili su me kao čovjeka. To stvarno nije bilo korektno... - kazao je kapetan "vatrenih", osvrnuvši se i na svoj odnos s Mamićem.

- Gledam onako kako je po istini. Zdravko Mamić mi je u određenom dijelu karijere pomogao u stasanju. On je doprinio važnom transferu u Tottenham i mom prvom velikom profesionalnom iskoraku. Nikad nisam osporavao njegovu ulogu u toj fazi moje karijere, naprotiv. Bilo je mnoštvo igrača kojima se pomagalo kao i meni. Netko je od nas dostigao više razine, drugi manje. Neću zaboraviti njegov doprinos tom dijelu u karijeri. Kao što je istina da sam se za sve svoje iskorake pošteno borio i izborio na terenu, svojim snagama - rekao je Modrić.

29. travanj 2024 16:04