StoryEditorOCM
4 kantunaNULTA PACIJENTICA

Epidemiolozi smatraju da je prva pozitivna osoba u biogradsku bolnicu stigla prije zaraženih liječnika, ali ne znaju od koga je dobila virus! 

Piše Ivica Nevešćanin
31. ožujka 2020. - 11:40

Epidemiolog Alan Medić i u utorak je morao odgovarati na novinarska pitanja vezana uz početka širenja zaraze u biogradskoj bolnici.

Medić je u ponedjeljak rekao da je Zavod za javno zdravstvo zadarske županije formirao poseban tim liječnika koji pokušava utvrditi odnosno izraditi epidemiološku sliku početka širenja zaraze u biogradskoj bolnici. U tom cilju je, kako neslužbeno doznajemo, od svih odgovornih liječnika zatraženo da se pisanim putem očituju o svojim saznanjima o kretanju zaraze unutar bolnice, kontaktima među njima i radu s pacijentima te kada je netko od njih, pogotovo među zaraženim liječnicima, počeo osjećati simptome i što je nakon toga poduzeo, je li to prijavio nadležnim i kako je zaštitio sebe i druge od mogućeg prijenosa bolesti.

Na novinarsko pitanje o „nultom” pacijentu, Medić je ponovio da se radi o pacijentici, a ne liječniku, kao što se dosad smatralo.
- Ono što sad znamo da smo imali nulta pacijentica bila fibrilna prije nego što su se zdravstveni djelatnici zaposlili. Ona se kasnije pokazala pozivna na COVID, a da li je ona tada akvivirala (dobila) infekciju to nitko na zemaljskoj kugi ne može utvrditi. Za to postoje vrlo vjerojatne mogućnosti s obzirom na to da je to bio početak trećeg mjeseca, kada smo bili manje alertni nego što smo danas – kazao je Medić.

Je li ipak utvrđeno s kim je „nulta” pacijentica prethodno kontaktirala, odnosno od koga je dobila zarazu te je li eventualno boravila u inozemstvu prije dolaska u bolnicu, Medić je odgovorio:
- Ona je vjerojatno imala kontakt s nekim, u to vrijeme su još bili dozvoljeni posjeti bolnici. Netko je mogao doći izvana i taj dio uistinu ne možemo utvrditi, ali inozemstvo nije bilo u pitanju.

28. svibanj 2024 19:24