StoryEditorOCM
4 kantunaPROPADA EU NOVAC?

Dukić piše vijećnicima: Ne mogu niti želim preuzeti odgovornost za neizgradnju dječjih vrtića u koje bi se smjestila sva neupisana djeca!

Piše Zadarski.hr
14. svibnja 2024. - 11:56

Gradonačelnik Branko Dukić sazvao je za utorak u 13 sati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o problemu izgradnje i obnove dječjih vrtića u gradskom vlasništvu sredstvima iz europskih fondova, a prije toga je svim gradskim vijećnicima uputio "pismo" u kojem ih upoznaje s problematikom. Dukićevo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

u privitku vam dostavljam poveznicu na kojoj su važeći ugovori o sufinanciranju izgradnje i nadogradnje četiri gradska dječja vrtića – Pčelica, Crvene kuće, Smiljevac i Duga.

Smatram nužnim istaknuti tim ugovorima preuzete obveze Grada Zadra za realizaciju ova četiri kapitalna gradska projekta predškolskog odgoja, a koja ovise o odluci Gradskog vijeća o donošenju Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu. 

U ovom trenutku istekao je rok za završetak postupka evaluacije javne nabave za radove na izgradnji DV Pčelica. Bez proračuna, sa zakonskom obvezom financiranja isključivo nužnih rashoda, Grad Zadar ne može iskoristiti dodijeljena sredstva koja su na raspolaganju sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za Nadogradnju predškolske ustanove Pčelica (ref. oznake. NPOO.C3.1.R1-I1.01.0239). Iz istog razloga upitan je početak postupka javne nabave za radove na izgradnji DV Crvene kuće  (Ugovor ref. oznake. NPOO.C3.1.R1-I1.02.0013) i provedbe projektnih aktivnosti za izgradnju DV Smiljevac (Ugovor ref. oznake. NPOO.C3.1.R1-I1.01.0238), baš kao i postupka javne nabave za usluge projektiranja nadogradnje i rekonstrukcije dječjeg vrtića Duga (Ugovor ref. oznake. NPOO.C3.1.R1-I1.02.0102) te provođenje svih drugih obveznih projektnih aktivnosti.  

Važno je napomenuti kako kapaciteti ovih objekata predškolskog odgoja u potpunosti zadovoljavaju trenutne potrebe za vrtićkim mjestom sve djece čiji su roditelji podnijeli zahtjev za sljedeću pedagošku godinu. 

U dostavljenim ugovorima ističe se ukupna vrijednost EU sufinanciranja ova četiri dječja vrtića u iznosu od 3,7 milijuna eura i kapaciteta 352 vrtićka mjesta, ali i rokovi izvršenja koji iznose 24 mjeseca sukladno odredbama svakog pojedinog ugovora. Sukladno odredbama 6.3. Općih uvjeta ugovora o bespovratnim sredstvima Korisnik (Grad Zadar) je obvezan osigurati financijska i sva druga sredstva potrebna za učinkovitu i uspješnu provedbu projekta. Korisnik je obvezan osigurati kontinuirano financiranje projekta te snositi sve projektne troškove, osim prihvatljivih troškova koji su financirani bespovratnim sredstvima. U slučaju neispunjenja planiranog cilja i pokazatelja svakog pojedinog projekta primjena financijske korekcije je do 100 posto prihvatljivih troškova ugovora, a sve sukladno odredbama Priloga Ugovora o bespovratnim sredstvima -  Pravila o financijskim korekcijama. 

Kako provedba ovih ugovora ovisi isključivo o odluci Gradskog vijeća o donošenju Proračuna, realizacija ovih projekata isključivo ovisi o svakoj vijećnici i svakom vijećniku pojedinačno. Odgovornost za neizvršenje ugovorenih obveza o sufinanciranju izgradnje objekata javne društvene infrastrukture - gradskih dječjih vrtića, niti odgovornost za financijsku i društvenu štetu Gradu Zadru, kao gradonačelnik ne mogu niti želim preuzeti.     

S poštovanjem,

gradonačelnik Branko Dukić

29. svibanj 2024 02:46