StoryEditorOCM
4 kantuna‘DISAFFILIATED‘

Dio milijunskog transfera Dominika Livakovića u Tursku ipak neće završiti u Zadru: klub u stečaju dobio odbijenicu. Na računu samo 17.153,61 eura!

Piše Božana Sviličić
24. siječnja 2024. - 13:45
Zadar, 191222 Svecani docek Dominika Livakovica i Martina Erlica, igraca broncane hrvatske nogometne reprezentacije sa Svjetskog prvenstva u Katru. Na fotografiji: Dominik Livakovic i Martin Erlic s Mladenom Grdovicem.Luka Gerlanc/Cropix

Dio milijunskog transfera hrvatskog reprezentativnog vratara, 29-godišnjeg Zadranina Dominika Livakovića u turski Fenerbahče ipak neće završiti u NK Zadru, čime je devastirani račun kluba u stečaju, izgubio još jednu šansu za oporavak.

Iako je NK Zadar trebao dobiti takozvanu ‘solidarnu naknadu‘, odnosno pet posto od transfera koji se isplaćuje klubovima u kojima je igrač bio od svoje 12. do 23. godine, a Livaković je u Zadru bio od 12. do 17. godine, stečajni upravitelj kluba Srđan Dvornik dobio je odbijenicu koju je potpisala menadžerice Fife TMS Vlatka Janđel.

Novac će ipak otići Hrvatskom nogometnom savezu, iako je Livaković u NK Zadru bio od 28. ožujka 2007. godine u do 15. lipnja 2012. godine, jer je NK Zadar u statusu - ‘neaktivan‘.

- Uvidom u podatke sadržane u EPP-29719 i COMET sustavu, utvrdili smo da su svi relevantni podaci o registracijama Dominika Livakovića za hrvatske klubove u potpunosti isti, uključujući sljedeće podatke o registraciji igrača za NK Zadar (FIFA ID kluba: 107UJPD):, status NK Zadar u EPP-29719 je “Disaffiliated”, što odgovara statusu “neaktivan” u COMET sustavu:

Shodno ranije navedenom, proizlazi da u postupku revizije HNS ne treba mijenjati niti jedan podatak jer svi relevantni podaci u EPP-29719 u potpunosti odgovaraju podacima u COMET sustavu. Naposljetku vas izvješćujemo da se u slučaju klubova čiji je status u EPP-u „Disaffiliated“ - što za hrvatske klubove odgovara statusu „neaktivan“ u COMET sustavu - primjenjuje članak 2. stavak 4. Dodatka 5 FIFA-inog Pravilnika o statusu i transferima igrača, odnosno relevantni nacionalni savez ima pravo primiti dio solidarnog doprinosa, koji je namijenjen programima razvoja nogometa mlađih dobnih uzrasta u tom savezu – pojasnila je u svom odgovoru stečajnom upravitelju Dvorniku menadžerica FIFE nakon što je on u odnosu na mogućnost naplate solidarne naknade vezane za transfer Livakovića poslao HNS-u zahtjev za moguću isplatu.

image

Zadar, 170718.
Zadrani su danas na antickom Forumu organizirali spektakularni docek nogometasa Luke Modrica, Sime Vrsaljka, Danijela Subasica i Dominika Livakovica koji su se jucer vratili u Hrvatsku kao viceprevaci Svjetskog prvenstva u nogometu.
Na fotografiji: docek na Forumu.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Pojasnila je kako se plaćanja nagrada za treniranje (naknada za treniranje/solidarni doprinos), koja dospijevaju u skladu s FIFA-inim Pravilnikom o statusu i transferima igrača, obavljaju sputem FIFA-ine Klirinške kuće u vezi transfera obavljenih nakon početka njenog rada, 16.11.2022. godine.

Cjelokupni postupak koji se obavlja putem FIFA-ine Klirinške kuće sastoji se od nekoliko faza, te uključuje utvrđivanje postojanja uvjeta za ostvarivanje prava na nagradu za treniranje na osnovu podataka iz FIFA TMS sustava, te registracijskih sustava nacionalnih saveza (COMET sustava u slučaju HNS-a), kreiranje privremene elektroničke igračke putovnice (EPP) iz relevantnih registracijskih sustava nacionalnih saveza (COMET sustava u slučaju HNS-a), te postupak za utvrđivanje konačnog EPP-a i, naposljetku, raspodjelu novca iz novog kluba putem FIFA-ine

Klirinške kuće klubu/klubovima (ili nacionalnim savezima) koji su sudjelovali u treniranju igrača.

- Budući da je međunarodni transfer Dominika Livakovića proveden putem FIFA TMS sustava 25.8.2023., zahtjevi za solidarni doprinos ne podnose se na način kako ste naveli u svom zahtjevu, već se postupak obavlja u skladu s Pravilnikom o FIFA-inoj Klirinškoj kući. Spomenutim međunarodnim transferom igrača Dominika Livakovića, koji uključuje transfernu naknadu, utvrđeno je postojanje uvjeta za ostvarivanje prava na solidarni doprinos, zbog kojeg je 25.08.2023. generiran privremeni EPP-29719 u FIFA TMS sustavu. Nakon najmanje deset dana od generiranja privremenog EPP-a, isti prelazi u fazu revizije, te tijekom razdoblja revizije, koje također traje najmanje deset dana, nacionalni savezi mogu mijenjati moguće netočne podatke koji se odnose na klubove i njihov status, kategoriju kluba, razdoblja registracije igrača za klub, status igrača u klubu i vrsti registracije (stalna registracija ili ustupanje). U postupku revizije HNS, odnosno Odjel za međunarodne poslove, mijenja podatke u slučaju da bilo koji od spomenutih podataka ne odgovara podacima u COMET sustavu – navela je Vlatka Janđel.

U nastavku je dodala kako nakon obavljenog postupka revizije EPP-a i postupaka provjere svih unesenih podataka od strane FIFA-e, FIFA donosi odluku i potvrđuje podatke koje je FIFA-ino Glavno tajništvo utvrdilo u postupku izrade konačnog EPP-a, odnosno podatke o registracijama igrača - od kalendarske godine u kojoj je igrač navršio 12 godina do trenutka nastanka navedenog uvjeta za ostvarivanje prava na nagrade za treniranje – te u odluci potvrđuje koji od klubova (nacionalnih saveza) igrača ima pravo na nagradu za treniranje, u skladu s FIFA-inim Pravilnikom o statusu i transferima igrača.

Transfer Livakovića je, prema pisanjima turskih medija, plaćen 6.650.000 eura.

Prema izvješću stečajnog upravitelja Dvornika NK Zadar na računu trenutačno ima samo 17.153,61 eura. U siječnju je zadarska odvjetnica Ivana Raspović, na račun kluba uplatila 1500 eura za koliko je kupila preostalu imovinu nekadašnjeg zadarskog nogometnog prvoligaša. Čitava oprema kluba, od dresova do pehara, prodavala se samo uz uvjet uplate jamčevine, odnosno deset posto vrijednosti pokretnina kluba procijenjenih na 4.665,21 eura, jer za imovinu koja se ranije prodavala, do odvjetnice Raspović, nitko drugi nije pokazao interes.

28. travanj 2024 14:02