StoryEditorOCM
4 kantunaMIRO KOVAČ U ZADRU

„Da sam bio šef stožera za predsjedničke izbore – pobijedili bismo!“ Tko je od zadarskih HDZ-ovaca dočekao „Opciju za promjene“?  

Piše Predrag Opačić
9. ožujka 2020. - 19:50

- Prije pet godina bio sam šef stožera za predsjedničke izbore i pobijedili smo. Da sam bio šef stožera  na prošlim izborima, opet bismo pobijedili, izjavio je Miro Kovač, kandidat za predsjednika HDZ-a, pred početak skupa svoje „Opcije za promjene“ u Zadru. Dočekali su ga koordinator za Zadarsku županiju, načelnik Privlake Gašpar Begonja, saborski zastupnik i načelnik Poličnika Davor Lončar, a među oko 150 okupljenih HDZ-ovaca primijećena je i načelnica Gračaca Nataša Turbić, ali je bilo uočljivo da Kovačev skup nije privukao nijednog poznatijeg „gradskog“ HDZ-ovca. Uz Kovača, na skupu u Zadru bili su Ivo Stier, Ivan Penava i Milijan Brkić.

- U politici uvijek preuzimam odgovornost. Kada budem predsjednik HDZ-a, preuzet ću odgovornost, stati pred članstvo i reći što je dobro, a što nije. Mi želimo jak HDZ koji će biti glavna snaga hrvatske Vlade i Vladu koja će  provoditi važne reforme u interesu zemlje. Treba nam novi izborni zakon koji će omogućiti puno jači kontakt između birača, građana, državljana i saborskih zastupnika, treba nam drukčiji model izbora kandidata na listama HDZ-a za saborske zastupnike. Treba vidjeti zašto zemlje Srednje i Istočne Europe imaju veću kupovnu moć od Hrvatske. Kako objašnjavamo da su Poljska i baltičke zemlje u 20 godina napravile veliki iskorak, a Hrvatska ne? Zato što nismo bili dovoljno odlučni u provođenju reformi i to je ono što mi želimo – treba nam jak HDZ s jakim identitetom, nismo mi supermarket ili samoposluga za neke vrednote. Ja ću izražavati svoje stavove i na taj način pridobiti natrag mnoge birače koji su na izborima za EU parlament i predsjednika Republike odlučili dati glas drugim opcijama, opcijama koje su nama ideološki bliski, rekao je Kovač.

 Upitan ide li preoštro s napadima na Plenkovića, Kovač je odgovorio:

- Uvijek govorim o stvarima, o procesima, o političkom sadržaju i nikoga ne napadam osobno i na takve napade ne uzvraćam. Ja govorim o konkretnim potezima, naše smjernice su najbolji dokaz – one su orijentirane prema članstvu. Dio tih smjernica govori o povratku iseljeništva u Hrvatsku , želimo imati više zastupnika za iseljeništvo, a gle čuda, onda se javlja moj protukandidat s nekim mjerama koje uopće ne postoje. Mi smo ti koji diktiramo tempo, imamo viziju za budućnost ove zemlje, nismo usmjereni prema prošlosti, nismo nekakvi kritizeri, mi smo konstruktivni i donosimo nadu ljudima u Hrvatskoj  i članstvu HDZ-a kojemu je nada potrebna  jer je volja izgubljena, a letargija postoji. Mi smo ti koji će vratiti volju i HDZ-u i  hrvatskim ljudima.

O Plenkovićevim poticajnim mjerama za povratak svih koji su napustili Hrvatsku, Kovač je rekao da su neozbiljne:

- Te mjere uopće ne postoje, one nisu razrađene i ne smatram ih ozbiljnim. Ali, to su samo reakcije na naše smjernice, mi smo prvi rekli da nećemo nikakvu veliku koaliciju s SDP-om, a onda se javlja glasnogovornik kampanje moga protukandidata  i govori da nema velike koalicije! Prije se vrijeđalo Škoru,  na osobnoj i obiteljskoj razini, a mi smo rekli da idemo u koaliciju sa srodnim strankama i, gle čuda, tada se javlja kandidat za podpredsjednika HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika i govori o mogućnosti koaliranja sa Škorom. Prema tome, sve to nije vjerodostojno, to su samo reakcije na naše vrlo jasne stavove i ideje. Ako netko nudi nadu i model pobjede na izborima za Sabor, onda smo to mi. Na ovakav način, to svi vide, a pokazuju to i trendovi, nema budućnosti HDZ-a na sljedećim izborima. Treba doći do obnove HDZ-a, trebaju nam nove, jasne politike,  ne smijemo ići u konflikt sa svojim biračima i članovima, treba nam HDZ koji ima svježe ljude koji su spremni  sebe žrtvovati za Hrvatsku, rekao je Kovač i najavio program za parkamentarne izbore, ali nakon pobjede na unutarstranačkim izborima.

- Program za parlamentarne izbore ćemo, u suradnji s članstvom, napraviti nakon pobjede 15. ožujka na stranačkim izborima. Promijenit ćemo način funkcioniranja HDZ-a, vratiti se članstvu i nakon pobjede na parlamentarnim izborima predložiti opće savjetovanje o tome kakav je naš politički sustav, koje su reforme potrebne da bi Hrvatska napravila iskorak na planu gospodarstva, zdravstva, pravosuđa, državne uprave, teritorijalne podjele na županije, općine i gradove, koliko je to sve skupa efikasno, to ćemo napraviti nakon parlamentarnih izbora. Izborni zakon nećemo mijenjati parcijalno nego napraviti novi zakon s puno više izbornih jedinica. Pa ja sam izabran ovdje u IX izbornoj jedinici koja ide od Kaštela do Like. Kakve  veze ima Brinje sa Zadrom, Kaštela s Gospićem? Budimo realni, treba nam novi izborni zakon koji će omogućiti puno bolji kontakt i puno veću vidljivost zastupnika s biračima, rekao je Kovač.

Nakon što je skup otvoren, zadarski novinari su zamoljeni da napuste dvoranu Hotela Kolovare.

GAŠPAR BEGONJA: Ne želim govoriti o tome što se događalo jučer i danas, a vi koji ste ovdje ste – hrabri!

Predstavljajući Mira Kovača, Ivu Stiera, Ivana Penavu i Milijana Brkića, koordinator za Zadarsku županiju Gašpar Begonja je kazao da je to „pobjednički tim“ koji će vratiti HDZ na put pobjede.

- Na ovom skupu je trebalo biti još nekoliko stotina ljudi, vi koji ste ovdje ste hrabri, ali ne želim govoriti o tome što se sve događalo jučer i danas. Prikupili smo 2.300 potpisa, a nadam se da ćemo na izborima imati deset puta više glasova nego što nas je večeras ovdje, rekao je Begonja.

23. svibanj 2024 01:09