StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA SUDA

Članovi "Tornada" napali policajce nakon utakmice s Crvenom zvezdom, ali neće u istražni zatvor

Piše B.S.
21. prosinca 2017. - 22:09
zadar transparent

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je u istražni zatvor poslati dvojicu članova navijačke skupine "Tornado" koji su napali policajce krajem studenog tijekom košarkaške utakmice Zadar - Crvena zvezda u Sportskom centru Višnjik u Zadru. Vijeće je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) za određivanjem istražnog zatvora za dvojicu navijača N.M. (20) i A.K. (29) odbilo nakon što je to prethodno učinio i sudac istrage. Prvi je osumnjičen za prisilu, a drugi za napad na službenu osobu. Riječ je bila o trojici policajaca i jednoj policajki PU zadarske.

Zadarsko tužiteljstvo je tražilo pritvor za dvojicu navijača navodeći kako postoji mogućnost da bi ti članovi "Tornada" mogli utjecati na napadnute policajce, te da isto tako postoji opasnost od ponavljanja kaznenih djela. Prema obrazloženju iz ODO-a iz njihovih postupanja vidljivo je, naime, da ne poštuju pravni poredak i pravni sustav Republike Hrvatske, kao ni činjenicu da su policajci uredovali kako bi obavili svoj posao, te spriječili daljnje nasilje, a što ukazuje na neodgovorno ponašanje.
Kako je istaknuto, opasnost od ponavljanja djela proizlazi iz činjenice da su obojica pripadnici navijačke udruge "Tornado", te da redovito posjećuju utakmice na kojima se ne ustručavaju ući u sukob s pripadnicima policije, a  N.M. je tako i dva puta prekršajno osuđivan zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Vijeće je međutim utvrdilo kako nema osnove za istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, s obzirom da su svjedoci na koje bi eventualno bilo moguće utjecati policijski službenici, te je, kako su naveli, doista teško očekivati da bi dvojica osumnjičenika na bilo koji način mogli utjecati na iskaze policijskih službenika koji su ih k tome prijavili za učin kaznenih djela.
Također je, kako su naveli, neosnovan prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela jer obojica osumnjičenika do sada nisu kazneno osuđivani, a prvoosumnjičenik čak ni prekršajno, pa se na temelju njihovog dosadašnjeg ponašanja ne može prognozirati buduće problematično ponašanje. Naveli su i kako okolnost da su obojica pripadnici navijačke udruge Tornado sama po sebi ne znači ništa u smislu opasnosti od ponavljanja djela.

Činjenica što je 20-godišnjak u dva navrata osuđivan u prekršajnom postupku prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, prema obrazloženju Izvanraspravnog vijeća, ne znači ništa u smislu opasnosti od ponavljanja djela jer on, kako su naveli, nikad nije osuđivan za bilo kakvo ponašanje koje bi u sebi sadržavalo elemente nasilja. Konkretno, kako ističu, u oba navrata je osuđivan zbog pokušaja nošenja pirotehničkog sredstva na utakmicu.

Tijekom održavanja košarkaške utakmice između Zadra i Crvene zvezde na Višnjiku policija je najprije uočila 15-godišnjeg maloljetnika koji je zapalio jednu „bengalku“ te su mu pristupili radi utvrđivanja identiteta, u čemu ih je pokušao spriječiti 20-godišnji N.M.
Oba mladića privedena su u službene prostorije policije radi kriminalističkog istraživanja.
Nakon utakmice više osoba je kamenjem gađalo službeno vozilo policije pri čemu su policajci s kamenom zatekli 15-godišnjeg maloljetnika koji je također priveden u službene prostorije policije.
Na ulazu u dvoranu, 29-godišnji A.K. je s leđa prišao policijskom službeniku Interventne jedinice policije, udario ga u nogu i pobjegao da bi ga policajci zatekli na ulici i priveli na kriminalističko istraživanje

01. svibanj 2024 06:16