StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE DOGAĐA S ČIŠĆENJEM I ODRŽAVANJEM ZADARSKIH DIMNJAKA?

Cijene lete u nebo, reagiralo Stambeno gospodarstvo "Tanker", a u Gradu očekuju dokaze za poskupljenje da bi razmotrili koncesijske ugovore

14. prosinca 2018. - 20:25
dimnjak

Čišćenje i održavanje zadarskih dimnjaka već punih 15 godina puni novinske stupce, a cijelo to vrijeme sustav dodjele i kontrole koncesija za dimnjačarska područja nije uspio riješiti problem. Koncesije se dodjeljuju od 2004. godine, ali je od tada broj dimnjačarskih obrta s koncesijom pao sa sedam na svega dva.

Trenutno, u tom su poslu samo "Poredak" d.o.o. i dimnjačarski obrt Danka Jurline, pri čemu od početka lipnja ove godine "Poredak" ima koncesiju za šest, a Jurlina za dva dimnjačarska područja. Korisnici dimnjačarskih usluga od tada su primijetili nagli porast cijena koje su u nekim slučajevima uduplane! Registrirali su to i u Komunalnom gospodarstvu "Tanker" koje upravlja s većinom zadarskog stambenog fonda.

-Dužni smo vas obavijestiti da je prilikom provjere računa dimnjačarske firme "Poredak" koja je najveći koncesionar za pružanje dimnjačarskih usluga u Zadru, utvrđeno da su zaračunavali cijene usluga iznad i mimo onih koje su utvrđene u Cjeniku dimnjačarskih usluga, kao i da nam nisu dostavljeni kontrolni listovi dimnjaka koje je koncesionar sukladno Odluci o obavljanju dimnjačarskih usluga bio dužan dostaviti uz svaki račun za pruženu uslugu čišćenja dimnjaka. Zbog toga je od firme "Poredak" u dva navrata tijekom 2018. godine, pismeno zatraženo da račune za pružene usluge isprave sukladno tarifama iz Cjenika i da nam dostave kontrolne liste dimnjaka, ali to do danas nisu učinili, pa im stoga ni računi za dva posljednja ciklusa čišćenja nisu podmireni. O svemu je pismeno obaviještena gradska uprava, odnosno pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i Ured gradonačelnika, pa očekujemo da će oni kao davatelji koncesije dovesti poslovanje svog koncesionara u red, stoji u dopisu što ga je direktor Stambenog gospodarstva "Tanker" Genarij Sutlović koncem studenoga poslao predstavnicima suvlasnika zgrada.

Uz konstataciju da "Tanker" ima opsežnu dokumentaciju s prepiskom na temu dimnjačarskih usluga, Sutlović nam je potvrdio da od tada nije bilo nikakvih promjena.

-Ni nama kao upraviteljima ni vlasnicima zgrada nije važno tko će dobiti koncesiju za dimnjačarske usluge, nego nam je važno da su dimnjaci očišćeni i to po propisanim cijenama i s uvidom u kontrolne listove obavljenog posla. Mi jednostavno moramo štititi interese suvlasnika, kaže Sutlović još jednom ponavljajući da koncesionar ne zaračunava Cjenikom predviđene cijene i ne dostavlja kontrolne listove, te da rješenja komunalnih redara dosada nisu dovela do bilo kakvih promjena.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Robertino Dujela podsjeća da su komunalni redari zaduženi za redovni nadzor nad izvršenjem koncesijskog ugovora.

-Redari su uredovali i u nekim slučajevima uspoređivali račune s našim Cjenikom, ali su stanarima bile sporne brojke, količina obavljenog posla, a ne pojedinačne cijene. Naravno, predstavnici stanara bi dimnjačarima trebali dati potpis za sve što je odrađeno. Ako dobijemo primjedbe na iznose pojedinačnih cijena i ako se utvrdi da su one veće od onih iz Cjenika koji je na snazi, razmotrit ćemo daljnje mjere sukladno koncesijskom ugovoru, kaže pročelnik Dujela.

 

U Zadru važi Cjenik prepisan od Zagreba

Važeći Cjenik dimnjačarskih usluga na području Grada Zadra svojedobno je praktično "prekopiran" Cjenik usluga sa zagrebačkog područja. Kako se zagrebački cjenik većinom odnosi na kontrolu i održavanje plinskih instalacija, jasno je da to odudara od potreba većine zadarskih korisnika dimnjačarskih usluga. Svjesni su toga i u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti odakle najavljuju da će se odredbama Cjenika pozabaviti u budućnosti.

27. travanj 2024 00:50