StoryEditorOCM
4 kantunaMURAL ZA MARIJA

Četiri brata iz sela kod Imotskog su branila Hrvatsku. Najmlađi je na jučerašnji dan poginuo braneći Paljuv u zadarskom zaleđu u akciji Maslenica

Piše Braco Ćosić
28. siječnja 2024. - 08:46

Dostojanstvenom komemorativnom svečanošču u selu Sebišina u općini Runovići pred nešto više od 800 mještana, pripadnika mnogih braniteljskih udruga, gostiju, ratnih suboraca, rodbine, otkriven je spomen mural sa likom junaka Domovinskog rata bojnika Marija Glavote, pripadnika legendarne Treće Imotske bojne iz Četvrte gardijske brigate, te pripadnika specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.

Bojnik Mario Glavota najmlađi je od četvero braće iz obitelji Glavota, koji je sudjelovao u obrani Hrvatske. Četri brata, četiri dragovoljca s početkom agresije na Hrvatsku spremno su se odazvala u njenu obranu. Na žalost, Mario Glavota je upravo 27. siječnja 1993. godine položio svoj život izrešetan neprijateljskim mecima braneći Paljuv u zadarskom zaleđu u akciji Maslenica.

U istoj akciji sudjelovala su i njegova braća Perica i Zdravko koji biva ranjen, dok je treći brat Ivica bio na Tulovim gredama braneći Velebit kao pripadnik specijalne policije.

Junašto četvorice braće Glavota upravo je i primjer junaštva cijele te obitelji i njegove rodne Sebišine, kao i junaštva dragovoljaca Imotske krajine gdje nije ispaljen niti jedan metak tijekom Domovinskog rata, a više od 250 mladih Imoćana položilo je živote od Šarengrada u Istočnoj Slavoniji do Dubrovnika na jugu Hrvatske u njenoj obrani i oslobađanju od agresora. Upravo ta činjenica lebdjela je nad cijelom komemoracijom u organizaciji same obitelji Glavota, ali i općine Runovići, te pripadnika Treće Imotske bojne Marka Kujundžića.

image

Mural za junaka

Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija

Na lokaciji murala uz samu osnovnu školu u Sebišini prigodne riječi uputili su Mario Repušić, načelnik općine Runovići, umirovljeni brigadir Jozo Šerić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i izaslanik Ministarstva branitelja general zbora u mirovini Josip Lucić.

- Kažu stari ljudi da će opstati ona nacija, ona država samo ako su njeni sinovi spremni ginuti za njenu slobodu. Hrvatska je kroz svoju povijest imala generacije junaka koji su upravo stavljali svoj život ispred neprijateljskog mača u prošlosti i današnjeg oružja.

Palo je njih bezimenih, malo poznatih, poznatih i onih besmrtnih. Upravo Mario i njemu slični, koji su poginuli za slobodu Hrvatske i njenu stoljećima čekanu neovisnost, su ti besmrtni. Ništa se u povijesti jednoga naroda ne može mjeriti sa slobodom. To je ono što taj narod veže sa samim nebom. I baš devedesete godine su najposvećenije vrijeme naše povijesti.

Nikada teže povijesne okolnosti, ali nikada veličanstvenija generacija nije bila s druge strane u obrani svoje domovine i slobode svoga naroda.

image

Mural za junaka

Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija

Ako narod ima dušu, onda je duša našega naroda svaki naš branitelj i zato moramo biti ponosni na njih, a oni ponosni na ono što su napravili u tim zlatnim vremenima hrvatske povijesti, nadahnuto je i prekidan pljeskom izrekao dožupan Ante Šošić.

- Bili smo mladi kada smo krenuli u obranu domovine, a naši ideali su bili snažni. Nismo bili svjesni da su ideali nedostižne vrijednosti, ali su ideali snažni pokretači. I ti naši ideali bili su vjera u našu buduću državu da će ona biti savršena, pravedna i onakvu kakvu mi želimo. Ali danas, 34 godine poslije, možemo reći da je država stvorena i da imamo državu onakvu kakvi smo mi.

Ne sude nam danas iz Istanbula, Beograda, Beča, pa i iz Bruxellesa, već mi sudimo sami sebi. Jer 28 godina od završetka Domovinskog rata se mi dijelimo na vaše i naše. Danas moramo donositi Zakon od hrvatskom jeziku, toj svetinji i identitetu jednoga slobodnog naroda. Tko koristi grube riječi u javnom prostoru, svi mi znamo tko se i kako danas bogati i tko je bogat, a tko nije.

Ova država je nastala na žrtvi Marija Glavote i svih naših poginulih dragovoljaca koji su izginuli diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, ratujući za hrvatski narod i hrvatsku državu. Ova država nije idealna, ali je naša i prva država, nakon dugotrajne povijesti ropstva i očekuje naše zajedništvo, da je zajedno gradimo za naše buduće generacije - riječi su generala zbora Josipa Lucića.

Lijepi mural otkrili su Mariovi suborci Dražen Lovrić, Zlatko Carević, Ivica Kukavica i Miljenko Babić uz pjesmu klape Policijske uprave splitsko-dalmatinske, blagoslov murala podario je mjesni župnik fra Ivica Omazić, a prije otkrivanja murala u mjesnoj crkvi služena je sveta misa za junaka Maria Glavotu.

image

Mural za junaka

Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija
28. travanj 2024 15:49