StoryEditorOCM
4 kantunaKAD ĆE AKCELERATOR?

"Bunker za smještaj linearnog akceleratora u OB Zadar je građevinski završen i zadovoljava sve uvjete"

Piše L.B.
26. lipnja 2023. - 18:26

Nakon što je vijećnica SDP-a Vedrana Mišković na posljednjoj sjednici Županijske skupštine postavila pitanje o nabavci linearnog akceleratora i završetku Dnevne bolnice u Zadru, te zatražila "suvisao odgovor, a ne floskule i opravdanja", opširan odgovor joj je u pisanom obliku, uoči sutrašnje sjednice Skupštine, dostavio resorni pročelnik za zdravstvo dr. Marko Kolega.

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

- Projektiranje se sastoji od tri glavna dijela: idejne faze (idejnog projekta), projektiranja glavnog projekta, projektiranje izvedbenog projekta, te po potrebi projekta izvedenog stanja. Idejna faza početna je faza projekta kada se razrađuje nekoliko opcija, nekoliko koncepata a završava odabirom jednog od njih. Glavni projekt ima cilj razraditi odabranu opciju do detalja koji su potrebni da bi se ishodila građevinska dozvola. Uz njega se najčešće vezuje i izrada troškovnika koja može ali i ne mora biti dio glavnog projekta. (troškovnik naime služi da bi investitor dobio okvirnu cijenu koštanja izvođenja radova tj. projekta. Ponuda se može zatražiti i bez troškovnika, samo na temelju nacrta, ali tada izvođač sam mora izračunati količine po pojedinim stavkama), nakon prihvaćanja jede od opcija kreće faza glavnog projekta.

Izvedbeni projekt posljednja je faza projektiranja koja do u detalja projektira tj. definira izvođenje svih detalja tj. svih dijelova. Ona se uglavnom radi nakon odabira izvođača radova i dobavljača opreme jer tek tada se doznaju potrebni detalji za projektiranje. Može se raditi i prije odabira, ali tada se može dogoditi da se prejudicira izvođač (preferirate tehnička rješenje koja se nekim izvođačima standardna a nekima nisu) pa se hipotetski neke izvođače stavlja u povlašteni položaj. Isto se odnosi na dobavljače opreme. Svatko od izvođača može predložiti i drukčija tehnička rješenja za vrijeme izvođenja ali se ona obično prihvaćaju od strane investitora ako donose neku korist investitoru (smanjenje cijene ili skraćenje roka izvođenja). Možda je najbolje to opisati nekim primjerom.

Kod kupnje linearnog akceleratora treba voditi računa o infrastrukturi npr. struji. Znači potrebno je osigurati dovoljnu snagu i napon. U glavnom projektu to imate definirano jer znate karakteristike koje linearni akcelerator mora zadovoljiti. Mjesto priključenja linearnog akceleratora na struju nije isto u svih proizvođača, neki proizvođači imaju priključne odozgo (preko plafona), neki odozdo (kroz pod) a neki bočno (kroz zid).

Nije logično niti pametno u glavnom projektu definirati da će struja doći iz poda jer na taj način drugi dobavljači moraju svoju opremu doraditi na taj način, izlaze iz gabarita standarda njihove proizvodnje, poskupljuju proizvod i stavlja ih se u nepovoljniji položaj. Drugim riječima kod izrade glavnog projekta dovedete struju do oboda sobe a točno mjesto priključka definirate nakon odabira dobavljača opreme. Tada naime radite izvedbeni projekt struje unutar sobe, jer izvođač radova traži da mu definirate gdje će se kabel spojiti na opremu (zid, plafon ili strop). Ovo je sam dio priče izvedbenog projektiranja i ovdje postoje određene finese koje se rješavaju u hodu. Naime izvedbeni projekt se može raditi i prije odabira dobavljača opreme, ali samo do neke mjere. Naposljetku ostaje i projekt izvedenog stanja, a to je projekt koji obuhvaća sve promjene koje su nastale za vrijeme izvođenja tj. sva odstupanja od glavnog projekta. On je potreban za dobivanje uporabne dozvole i obično se ugovara sa izvođačem, ali i ne mora.

Što se tiče konkretne informacije vezane uz prostor u koji će se instalirati uređaj situacija je slijedeća: podrum, tj. bunker za smještaj linearnog akceleratora je građevinski završen te sukladno dosadašnjim provedenim ispitivanjima zadovoljava sve uvjete. Trenutno je u fazi projektiranje dviju prostorija (prostor linearnog akceleratora i CT simulatora), sukladno traženim karakteristikama uređaja (tehničkoj specifikaciji uređaja). Tehničku specifikaciju izradilo je stručno povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva zdravstva. Projektom unutarnjeg uređenja nabavit će se vrata bunkera koji su određeni Elaboratom instituta Ruđer Bošković. Također je bitno za istaknuti da sve dok Povjerenstvo za analizu stanja radioterapijske opreme u bolničkim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj nije izradilo svoj elaborat temeljem kojeg je Stručno povjerenstvo za izradu tehničkih specifikacija izradilo specifikacije kojima se definira jakost i ostale karakteristike uređaja, nije 9 se moglo pristupiti u unutarnje uređenje ovih dvaju prostora. Unutarnje uređenje određuje snaga instaliranog uređaja, vrsta i jakost zračenja, da li će se montirati na strop ili pod, mikrolokacije instalacija, snaga sustava za hlađenje, potrebna snaga električne energije, potreba za tehničkim sobama i sl.

Nakon okončanja postupka za unutarnje uređenje prostor će biti u potpunosti spreman za prihvat uređaja. Ovim putem napominjemo da je prostor („bunker“) Opće bolnice Zadar u najvišem stupnju gotovosti od svih drugih 21 bunkera u Republici Hrvatskoj tj. svih kliničkih bolničkih centara u RH, a za koje će se ovim projektom nabavljati oprema (Zagreb, Osijek, KBCSM, Split, Rijeka). Naime svim ostalim centrima, bez obzira što već imaju akcelerator predstoji isti proces nabave izvedbenog projekta uređenja sukladno performansa uređaja.

Što se tiče rokova završetka radova, aneksom je produžen datum završetka i sada je datum završetka 30. lipnja 2023. Ovom prilikom želio bih Vama, a i svim ostalim vijećnicima još jednom istaknuti da sam uvijek spreman za razgovore, dijalog, pitanja i rado ću saslušati svakoga od vas ponaosob. Smatram da je to dio moga posla. Moj broj mobitela i mail adresa su javni. Stoga vas još jednom pozivam da u slučaju bilo kakovih pitanja ili potrebe za sastankom ne morate čekati županijsku sjednicu, već pitanja i zahtjeve za eventualnim sastancima uputiti izravno meni kao pročelniku Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije na koje ću ja promptno odgovoriti - naveo je dr. Marko Kolega.

30. travanj 2024 16:37