StoryEditorOCM
4 kantunaPOVRIJEĐENA MU PRAVA?

Britanac Kane Douglas osuđen zbog ubojstva na plaži Zrće žalio se da nije imao prilike za dokazivanje alibija: ‘Snimka videonadzora nema veze sa mnom‘

Piše Božana Sviličić
2. siječnja 2023. - 17:46

Britanac Kane Douglas (29) iz Greenwicha, pravomoćno osuđen na 24 godine zatvora zbog ubojstva i pokušaja ubojstva na plaži Zrće krajem lipnja 2018., žalio se Ustavnom sudu RH držeći da je konačnom presudom stavljen u ‘ponižavajući položaj‘ jer nije imao prilike za dokazivanje – alibija.

Putem svog zadarskog odvjetnika Borisa Radmana naglasio je kako su redovni sudovi u presudama prvog, drugog i trećeg stupnja potpuno zanemarili njegov alibi odbivši mu sve dokazne prijedloge na tu okolnost. Navodi se kako Douglas u kritično vrijeme nije mogao biti na mjestu događaja, što je obrana pokušala dokazati svjedocima koji su trebali potvrditi njegov alibi.

Kane je na sudu opovrgnuo zločin navodeći kako u to vrijeme nije bio na plaži Zrće, već u apartmanu u Novalji s puno svjedoka.  Ti svjedoci na sudu, naime, nisu nikada ispitani.

- Žao mi je zbog smrti pokojnika i ozljeda drugih dviju žrtava, no za to nisam kriv.Bio sam na odmoru i samo sam htio uživati i zabaviti se. Htio sam se vratiti kući avionom. Nisam bježao niti sam htio promijeniti izgled. Snimka videonadzora nema nikakve veze sa mnom. Nisam ta osoba. Niti jedna osoba nije dokazala tko je to ili što radim na toj snimci. Moj se alibi može potvrditi u roku od šest do osam tjedana - rekao je.

Kane je lišen slobode 28 sati nakon incidenta. Nakon izgreda, tvrdila je policija, obrijao je glavu i potom pokušao iz Zračne luke Split odletjeti u London. Kod sebe je imao svoju putovnicu, pokazao ju je policijskom službeniku, a on je na ekranu vidio da je za mladićem izdana tjeralica. Nije se opirao i mirno je pošao s policajcima.

Raspravni sud je, međutim, ispitujući kvalitetu provedenih materijalnih i personalnih dokaza nesumnjivo utvrdio da Douglas nema alibi odbivši prijedlog da se u svojstvu svjedoka neposredno ispitaju Amarea Rey, Dylan Isaacs, Harley McLaughlin, Perry Reid, Kortni Douglas, 14 Courtney Joshua Ahmed, Samuel Joshua Arvanitakis, Daniel Perahie Dedes, Pietro Lorenzo Carlo Giorgio Marziano Maya i Osenio Fared Oluwaseun Adedamol. Njihovi su iskazi pročitani, jer je troje odbilo dati iskaz, jedan je svjedok izdržavao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, dok ostali nisu mogli osobno pristupiti sudu, te je Europski istražni nalog ostao nerealiziran.

Sud je odbio neposredno ispitivanje svjedoka: Amaree Reya, Dvlana Isaacsa, Harleya McLaughlina, Perrya Reida, Kortni Douglas, Courtneya Joshue Ahemeda na okolnosti alibija optuženika, a takav stav prvostupanjskog suda je potvrđen i u drugostupanjskoj i trećestupanjskoj presudi.

Prvostupanjski sud je istaknuo da je u konkretnom slučaju riječ o svjedocima čiji je dolazak pred sud znatno otežan "zbog drugih važnih uzroka". Radi ispitivanja izdao je i uputio Europski istražni nalog Središnjem tijelu Velike Britanije sa zamolbom da se provede ispitivanje svjedoka putem video linka. Nakon toga je u više navrata zamoljeno tijelo izvještavalo sud da nema tehničkih uvjeta za ispitivanje koje je bilo određivano u nekoliko navrata od siječnja do travnja 2020. nakon čega je podneskom od 10. ožujka 2020. Središnje tijelo Velike Britanije izvijestilo prvostupanjski sud da postoje okolnosti koje znatno otežavaju ispitivanje navedenih svjedoka putem video linka, odnosno čiji je dolazak na sud u znatnoj mjeri otežan.

Sud je potom odbio i dokaz ispitivanja svjedoka Samuela Joshuu Arvanitakisa - na okolnosti što mu je Douglas rekao gdje se nalazio i s kim je bio u vremenu noći i jutra 26.i 27. lipnja 2018. godine, da li se nalazio u clubu ‘Calipso‘ ili pak na drugom mjestu u odnosu na vrijeme inkriminacije i da li je, i ukoliko je, gdje je i kada vidio optuženika Kane Douglasa, kao i na okolnosti da li je vidio osoba koje su nosile šilterice i koje boje, koju dužinu kose je imao tada u inkriminirano vrijeme Kane Douglas

(ovo tim više što je svjedok Daniel Perahia Dedes rekao u svom svjedočkom kazivanju odnosno iskazu koji je pročitan bez suglasnosti obrane - da je počinitelj imao,.: ‘kosu kraću podignutu‘ i ‘bijelu majicu kratkih rukava‘ u vremenu počinjenja djela,

Prema navodima obrane te riječi dokazuju same da se na videosnimci se ne nalazi osoba u bijeloj majici, odnosno da eventualni počinitelj nije imao na sebi nikakvu bijelu majicu, kao i da je počinitelj bio bez ikakve odjeće na gornjem dijelu tijela, te da je imao dužu kosu.

Na te se okolnosti predlagalo neposredno ispitivanje svjedoka Dedesa jer su u poštenom, te nadasve zakonitom suđenju - odlučne za presuđenje.

Kaneu je stavljeno na teret da je 27. lipnja 2018. u ranim jutarnjim satima na plaži Zrće u Novalji, nakon prethodne svađe ispred noćnog kluba Kalypso s ciljem da usmrti Uga Wilsona, Milesa Lawrencea Jamesa i Daniela Perhaia Dedesa, nožem nanio smrtonosnu ubodnu ranu Ugu Wilsonu, te s ciljem da usmrti Milesa Lawrencea Jamesa i Daniela Perhaia Dedesa, zadao im više teških tjelesnih ozljeda ubodnim ranama nožem.

Raspravni sud je ocijenio da je sadržaj video snimke dovoljno razjašnjen drugim izvedenim dokazima, te da nema nikakve sumnje u identitet okrivljenika kao osobe snimljene video nadzorom u vrijeme zločina. Odbijen je i zahtjev za provedbom antropološkog vještačenja optuženika u cilju da se na taj način stručnim vještačenjem utvrdi odlučna činjenica da li je ili nije Kane Douglas počinitelj ili neka druga za sad neidentificirana osoba,

Ustavni sud je potvrdio kako je ponovno neposredno ispitivanje svjedoka i provođenje drugih dokaza nepotrebno, te da odbijanjem dokaznih prijedloga obrane nije došlo do narušavanja procesne ravnopravnosti stranaka.

- Sagledavajući postupak kao jedinstvenu cjelinu, Ustavni sud najprije primjećuje da je zaključke o krivnji podnositelja raspravni sud izveo na temelju iskaza oštećenog i većeg broja svjedoka koji su ispitani tijekom provođenja dokaznih radnji tijekom provođenja istrage, zatim iz sadržaja snimke nadzornih kamera noćnog kluba Kalypso i parkirališta tog kluba, zapisnika o prepoznavanju podnositelja kao počinitelja kaznenih djela ubojstva i ubojstva u pokušaju, koji dokazi nisu doveli u pitanje podnositeljev alibi. Preostali materijalni dokazi u vidu biološkog vještačenja izuzetih tragova, obdukcijskog nalaza te sudsko-medicinskog vještačenja podupiru provedene personalne dokaze koji svaki za sebe i u zbiru upućuju na osnovani zaključak da je podnositelj počinio ukupno tri kaznena djela protiv života i tijela - ubojstvo i ubojstvo u pokušaju (pravomoćna presuda) i tešku tjelesnu ozljedu (nepravomoćna presuda).- navodi se u obrazloženju Ustavnog suda RH.

28. travanj 2024 15:40