StoryEditorOCM
4 kantunaDRŽAVNI TAJNIK

Bilaver: Ne bih špekulirao o odgovornosti članove uprave i starosti "Lastova". Putnici se mogu pouzdati u Jadroliniju i njene djelatnike!

Piše I. N.
12. kolovoza 2024. - 13:42
Josip Bilaver tiskovnu je konferenciju održao u prostorijama Zadarske županijeZadarska županija/Slobodna Dalmacija

Moja poruka je da svi putnici mogu biti sigurni i da se mogu pouzdati u Jadroliniju i sve djelatnike Jadrolinije koji svoj posao obavljaju savjesno i odgovorno. Na žalost, nesretni događaji se dogode i na svima nama je da vidimo kako možemo unaprijediti sustav da se ništa slično u budućnosti ne bi dogodilo, kazao je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na konferenciji za medije u ponedjeljak u Zadru, nakon tragedije u Malom Lošinju u kojoj su smrtno stradala trojica pomoraca na trajektu "Lastovo", a četvrti je teško ozlijeđen.

Bilaver je izrazio duboko žaljenje i sućut obiteljima poginulih članova posade te naglasio kako je uprave Jadrolinije u kontaktima s članovima obitelji kojima su ponudili svu moguću pomoć. 

- Ne bih ulazio u detalje istrage i ne bih htio prejudicirati rezultate. Vidim da u medijima izlaze neslužbene informacije. Pričekajmo malo i onda ćemo utvrditi eventualnu odgovornost. Na nama je da se, nakon što se istragom utvrdi uzrok, nešto takvo nikad više ne ponovi i da se ovakvi događaji preveniraju na vrijeme. Razumijem želju za informacijom, ali u cilju istrage pričekajmo da odgovorni obave posao i o tome nas izvijeste. Jednako tako ne bih špekulirao o odgovornosti bilo kojeg člana uprave. Pričekajmo rezultate istrage nesreće pa ćemo donositi pravovremene odluke, odgovorio je Bilaver na novinarska pitanja tko je stradale pomorce poslao ispod rampe, odnosno što je o tome navedeno u brodskom dnevniku, te treba li zbog incidenta ostavku dati predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta.

- Lučka kapetanija obavlja redovne preglede svake godine, tako je napravljen i pregled za ovaj brod, što će se naznačiti u sklopu istrage – kazao je Bilaver istaknuvši u ime ministarstva više puta kako ih je događaj sve skupa jako potresao i uznemirio. Nažalost tri člana posade su izgubila život, a četvrti član je ozlijeđen. Dobra je vijest da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Odluku o objavi identiteta stradalih pomoraca Ministarstvo će donijet u dogovor s drugi institucijama, a svi pomorci koji su stradali imali su iskustva u upravljanju brodom. Istragu trenutno provode Lučka kapetanija, Državno odvjetništvo, Agencija za istraživanje zrakoplovnih, pomorski i željezničkih nesreće te policija. Istražuju se svi elementi događaja i kada istraga završi imat ćemo službeno priopćenje i pravovremeno o svemu obavijestiti javnost. Rezultati ćemo vjerujem imati vrlo brzo, kazao je državni tajnik.

- Jadrolinija ima dnevno 600 isplovljavanja na 57 brodova i ovakav događaj je nezapamćen. Svima nama je u interesu da istraga čim prije dovrši da se vidi što se točno dogodilo, što je uzrok ovog događaja. Ako je to ili tehnički ili ljudski faktor, da se takvi događaji u budućnost spriječe. S obzirom na broj linija i brodova koji dnevno prometuje duž naše obale, ovaj izolirani i nažalost nesretni događaja pokazuje da je naš sustav, koji je jedan od većih u EU, siguran za sve putnike. Znamo koliko znači Jadrolinija i za život na otocima, ali i za razvoj cjelokupnog gospodarstva, turizma... Zahvaljujem se svim djelatnicima Jadrolinije koji svoj posao obavljaju savjesno i odgovorno svaki dan, i po lijepom i ružnom vremenu. Zahvaljujem se svim posadama Jadrolinije na njihovom predanom i odgovornom poslu. 

Bilaver je komentirao upozorenja sindikata o starosti Jadrolinijine flote, trajekt "Lastovo" naime ima 55 godina. 

- Svi bi mi htjeli da su brodovi Jadrolinije potpuno novi, međutim, nije financijski moguće i realno da svi budu novi. Uprava je imala određene investicije u smislu nabavke novih brodova, u pripremi je dokumentacija za šest novih plovila. U ovom trenutku imamo nabavku u Jadroliniji za tri nova katamarana. Obnova flote je proces koji će trajati nekoliko godina. Ne bih htio špekulirati je li uzrok ove nesreće starost trajekta "Lastovo", pričekajmo pa ćemo vidjeti. Ali naravno, u kontaktu smo s upravom Jadrolinije i apeliramo da sigurnost na brodovima Jadrolinije bude na najvećem mogućem nivou – naglasio je državni tajnik Bilaver dodavši kako država putem Agencije za obalni linijski promet subvencionira 50 državnih linija sa 67 milijuna eura.

- U odnosu na 2017. sredstva su povećana za 47 posto, a u najavi proračuna za 2025. ta će sredstva biti dodatno povećana. Nama je stalo da sigurnost svih putnika bude na visokom nivou i da linije koje obavlja Jadrolinija, ali i drugi brodari, budu što učestalije te da se život na našim otocima odvija sa što manje poteškoća u odnosu na promet.

Nastojanje države i preko Agencije i Jadrolinije idu u smjeru obnove flote i dobrog održavanja brodova, ali nakon rezultata istrage tražit ćemo od uprave Jadrolinije da nam dostavi presjek starosti svih trajekata i ako se pokaže da je bilo tehničkih nedostataka da se takve stvari ispravimo kako se u budućnosti ne bi ponavljale - zaključio je.

20. rujan 2024 06:32