StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: DAN POLICIJE

Anton Dražina: ‘Sigurnost se mora temeljiti na stručnosti!‘ Evo i tko je dobio priznanja...

Piše B.S.
27. rujna 2022. - 14:02

-  Svaki propust, kriva odluka mogu imati neslućene štete, zato se sigurnost mora temeljiti na stručnosti; na povjerljivom odnosu punog razumijevanja u neposrednim kontaktima sa građanima; na dobrim i pravednim inicijativama. Policijski službenik nerijetko nije samo profesionalac koji vrši nekakvu kontrolu ili provodi kriminalistička istraživanja, već je on i obazriv pomagač i prijatelj svih građana koji poštuju zakone - istaknuo je načelnik PU zadarske Anton Dražina u utorak na obilježevanju Dana policije. Središnja proslava održana je u zgradi putničkog terminala u luci Gaženica. 

image

Načelnik PU zadarske Anton Dražina

Luka Gerlanc/Cropix

Na obilježavanju dana policije bili su i Sandra Radanović, sutkinja i zamjenica predsjednika Županijskog suda u Zadru, glavna zadarska Općinska državna odvjetnica Darija Padovan Buškulić, glavni županijski državni odvjetnik Emilio Kalabrić, te msgr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup u odlasku i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. 

Dražina kojem je 21. rujna glavni ravnatelj policije Nikola Milina nakon natječaja potvrdio još jedan petogodišnji mandat naglasio je i kako je planiranje i vođenje u segmentu sigurnosti sve kompleksnije, posebno u ovim po svijet, izuzetno nestabilnim vremenima.

- Sigurnosni izazovi u proteklom periodu koji su stajali ispred nas, kao rijetko prije; naglasak je na lipnju, srpnju i kolovozu, špici turističke sezone ove godine, razvukli su policijsku službu po raznim događajima; od nasilja u obitelji, bježanja djece od kuće, zlouporabe opojnih droga, krađa, tučnjava, uništavanja privatne i državne imovine, nereda i nemira na javnim mjestima, značajnog porasta intenziteta cestovnog, zračnog i pomorskog prometa; pa sve do smrtnih obračuna kriminalnih skupina iz drugih država na našem području. Svi ti događaju pokazali su koliko je policija važan garant stabilnosti.

Pravovremeno i učinkovito postupanje po rečenoj problematici u međunarodnim okvirima drži hrvatsku policiju na visokoj razini, pa tako, s pravom Hrvatska se ubraja u poželjnu turističku destinaciju čiji je brand upravo sigurnost - rekao je Dražina, te naglasio kako nitko ne smije umišljati da je nepogrešiv.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Greške se događaju. Tko radi taj i griješi… Naravno ta sintagma nam ne smije biti pokriće, uvjeren sam da znamo i možemo bolje. Ono što sam činio u ovakvim prigodama je potreba da se zahvalimo medijskim djelatnicima; novinarkama i novinarima, bez čijeg povjerenja, uzajamnog poštovanja, prije svega dvosmjerne komunikacije i predanosti javnom poslu, javnost bi bila zakinuta u pravilnoj i istinitoj informaciji, a tim i slaboj izgradnji ukupne društvene odgovornosti - rekao je načelnik PU zadarske, te dodao kako Hrvatska uskoro ulazi u schengenski prostor za što su ispunjeni svi preduvjeti u četiri područja - zračne granice, viznog sustava, policijske suradnje i zaštite osobnih podataka.

Načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije Romano Landeka rekao je kako je međunarodnih letova već sada oko 150 više nego prošle godine, a putnika je više za oko 30 tisuća.

- Pomorski granični prijelaz bilježi nešto skromnije brojke u odnosu na 2019. godinu. U prvih osam mjeseci ove godine bilo je ukupno 1.145 prekršaja, pa su tako zbog nezakonitog prelaska granice zabilježena 63 slučaja, te 402 prekršaja nepropisnog glisiranja uz obalu. Prostori granične policije u Gaženici omogućuje nam kvalitetne uvjete rada, te očekujemo da će to omogućiti zadovoljstvo svim putnicima i građanima koji prometuju preko ovog terminala - rekao je Landeka.

image

Romano Landeka, načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije
 

Luka Gerlanc/Cropix

Evo i tko je dobio priznanja na proslavi Dana policije u Gaženici: 

Nakon proslave načelnik PU zadarske Anton Dražina podijelio je priznanja onima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli radu PU zadarske. 

Zbog profesionalnog i predanog izvršavanja službenih zadaća, te iznimnom doprinosa u ostvarivanju prava građana čime su doprinijeli ugledu policije, priznanja su dodijeljena Dragani Kamber i Aniti Radović Bušljeta iz Službe kriminalističke policije PU zadarske, Robertu Bubli i Davoru Rogiću iz Policijske postaje Zadar, te Damiru Ivanagiću iz postaje Granične policije Gračac.

Za dugogodišnje savjesno i predano održavanja objekata PU zadarske zahvalnica je dodijeljena namješteniku Vinku Mariću.

PU zadarska je posebno zahvalila Zadarskoj županiji i Gradu Zadru na potpori i sufunanciranju uređenja nove Policijske postaje Zadar. Priznanje su primili župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić.

Zbog višegodišnje potpore u provođenju promotivnih aktivnosti i programa PU zadarske priznanje je dobilo i Sveučilište u Zadru. Priznanje je primila prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić.

Priznanje je dodijeljeno i ‘93 krilu HRZ-a Krila Oluje na višegodišnjoj potpori pri provođenju projekta Sigurna turistička destinacija, a Gradu Biogradu zbog potpore pri opremanju poslovnih prostorija PU zadarske.

Zahvalnica je dodijeljena i Rebeki Pevec, generalnoj menadžerici tvrtke ZIPO, koncesionara međunarodne putničke luke i terminala u Gaženici na sudjelovanju i provođenju aktivnosti i programa PU zadarske, te Michaelu Ellenbogenu za dugogodišnje promoviranje rada policijskih službenika PU zadarske u inozemnom medijskom prostoru.

Priznanja su za izniman osobni i profesionalni dopinos pri ustroju rada PU zadarske dobili i prijašnji načelnici PU zadarske Tomislav Stanić, Ivan Brzoja i Svemir Vrsaljko

Zahvalnica je predana i prvom zapovjedniku specijalne jedinice policije ‘Poskoci‘ Đuri Županu za izniman osobni i profesionalni doprinos pri ustroju organizacije rada PU zadarske. 

image

Đuro Župan i Svemir Vrsaljko

Luka Gerlanc/Cropix
29. travanj 2024 00:15