StoryEditorOCM
SvijetRADILI ZA RUSE

Zelenski naredio čistku elitne jedinice! Pukovnici planirali atentat na njega osobno i šefa ukrajinskih špijuna

Piše hina
24. lipnja 2024. - 15:33

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je šefu Ukrajinske državne garde da očisti njezine redove od onih koji je diskreditiraju nakon što su dvojica članova garde optužena za planiranje atentata na svoje nadređene.

Državna sigurnosna agencija SBU prošli je mjesec objavila da je ulovila dvojicu pukovnika garde koji su navodno surađivali s Rusijom na planu ubojstva Zelenskog i drugih dužnosnika, uključujući šefa vojne obavještajne agencije Kirila Budanova, kako je tada objavio Jutarnji list.

Ukrajinska garda štiti različite dužnosnike vlade.

Predstavljajući pukovnika Oleksija Morozova u ponedjeljak, Zelenski je rekao da je njegov glavni zadatak osigurati da se agenciji mogu pridružiti samo oni koji budućnost vide s Ukrajinom. Bila je to njegova prva neizravna izjava na temu nakon što su agenti uhićeni.

"I, naravno, agencija mora biti očišćena od svih koji nisu odabrali Ukrajinu za sebe ili diskreditiraju državnu gardu", napisao je na Telegramu.

Zelenski je smijenio prethodnika Morozova, Serhija Ruda, u svibnju, dva dana nakon što je SBU uhitio njezine zaposlenike optužene da rade za rusku sigurnosnu službu te da su joj otkrivali povjerljive informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 15:34