StoryEditor
SvijetIstražno povjerenstvo

Vijeće za ljudska prava UN-a pokreće istragu o zločinima u Gazi: tijekom 11 dana ubijeno je 270 Palestinaca, uključujući 68 djece te 10 Izraelaca

27. svibnja 2021. - 20:51

Vijeće za ljudska prava UN-a odlučilo je u četvrtak da će pokrenuti međunarodnu istragu o zločinima počinjenima tijekom sukoba Izraela i Hamasa, koji je trajao jedanaest dana.

S 24 glasa za, 9 protiv i 14 suzdržanih Vijeće za ljudska prava UN-a, koje ima ukupno 47 članova, usvojilo je rezoluciju, koju su predložili Organizacija islamske suradnje (OIC) i palestinska delegacija pri Ujedinjenim narodima.

"Nacrt rezolucije je stoga prihvaćen", rekla je Nazhat Shameem Khan, veleposlanica Fijija, koja je trenutno predsjednica Vijeće za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je u četvrtak da izraelski smrtonosni napadi na Gazu možda predstavljaju ratne zločine i da je Hamas također prekršio međunarodno humanitarno pravo raketiranjem Izraela.

Bachelet je govorila na posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, održanoj na zahtjev muslimanskih država koje su od foruma zatražile da uspostavi istražno povjerenstvo za istraživanje mogućih zločina i utvrđivanje zapovjedne odgovornosti.

Bachelet je rekla da je njezin ured potvrdio smrt 270 Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, uključujući 68 djece tijekom nasilnih sukoba ovaj mjesec. Većina je ubijena u Gazi pod kontrolom Hamasa, gdje se Izrael 11 dana borio s militantima.

Rakete koje je ispaljivao Hamas ubile su 10 izraelskih stanovnika.

item - id = 1101789
related id = 0 -> 1128093
related id = 1 -> 1128013
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 22:39