StoryEditor
Svijetšpijunska bolest

Uzbuna u redovima Amerikanaca i Austrijanaca: Misteriozni havanski sindrom pojavio se kod 24 američka diplomata u veleposlanstvu u Beču. Što se događa?

20. srpnja 2021. - 11:24

Dok američki State Department još uvijek istražuje slučajeve neobične i misteriozne bolesti kad su koncem prošle godine dvojica dužnosnika u Washingtonu doživjela iznenadne simptome slične onima poznatim kao havanski sindrom, austrijski mediji pišu kako je od istog sindroma u Beču oboljelo čak 24 američkih diplomata.

Ovaj sindrom osjetili su prvi američki diplomati u veleposlanstvu u Havani 2016., zbog čega je nazvan tako, a podrazumijeva neobične zvukove u ušima, zujanje praćeno vrtoglavicom, mučninom, jakom glavoboljama i gubitkom pamćenja, što u nekim slučajevima može potrajati godinama. Jedan službenik CIA-e prošle godine bio je prisiljen povući se nakon što mu je dijagnosticirana traumatična ozljeda mozga.

CNN navodi da je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država potvrdio kako američke vlasti proučavaju izvještaje o potencijalno neobjašnjivim zdravstvenim incidentima među članovima zajednice okupljene oko američkog veleposlanstva u Beču. Austrijski „Die Presse“ također izvještava o „misterioznom havanskom sindromu u Austriji“ kao i „Der Standard“ koji navodi da je havanski sindrom pogodio djelatnike američke tajne službe u Beču.

Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da zajedno s američkim vlastima provode istragu.

image
Beč
Joe Klamar

"Ovakve izvještaje shvaćamo jako ozbiljno te s američkim vlastima radimo na zajedničkom rješenju. Sigurnost diplomata koji borave u Austriji i njihovih obitelji jedan je od naših najvećih prioriteta", poručili su iz Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Austrije.

Inače, od havanskog sindroma oboljelo je preko stotinu američkih diplomata, špijuna i vojnika širom svijeta. Obavještajna zajednica još uvijek nije sigurna tko ili što uzrokuje niz simptoma živčanog sustava, što izaziva zabrinutost. Raspravlja se i o tehnologiji koja bi mogla uzrokovati takve simptome. CNN je razgovarao sa desetak sadašnjih i bivših američkih dužnosnika koji su znali da se istražuju nepoznati zdravstveni incidenti. Navode kako se punih pet godina istražitelji trude objasniti neobična iskustva o kojima su svjedočili američki diplomati i drugi vladini zaposlenici na Kubi, u Rusiji, Kini i drugdje.

Osobe koje su bile pogođene opisale su kako bi iznenada doživjele vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi, ponekad popraćen neobičnom bukom i zujanjem. U izvješću Nacionalne akademije za znanost i inženjerstvo navodi se kako simptomi odgovaraju "učincima energije usmjerene pulsirajuće radijske frekvencije", no neki su akademici tu teoriju napada mikrovalnom energijom javno odbacili.

image
Alex Edelman

Koncem godine sindrom je prvi put zabilježen i na američkom tlu kad je u blizini travnjaka na južnoj strani Bijele kuće jednom dužnosniku iznenada pozlilo. Danima ga je mučila glavobolja i nesanica, a simptomi su nestali nakon tjedan dana. Drugi dužnosnik napad je također imao u blizini ulaza u Bijelu kuću. U svibnju su dvojica obrambenih dužnosnika izjavila da Pentagon izrađuje dopis cjelokupnoj američkoj vojnoj i civilnoj radnoj snazi ​​tražeći od osoblja da prijavi sve takozvane anomalne zdravstvene simptome koji mogu ukazivati ​​na to da su žrtve sindroma Havana, koji je pogodio američke diplomate, špijune i vojno osoblje širom svijeta.

item - id = 1113963
related id = 0 -> 1113963
related id = 1 -> 1099635
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2021 19:59