StoryEditorOCM
Svijetsusret u tornju

Trump sa Zelenskim: ‘Imamo vrlo dobar odnos, kao što ga imam i s Putinom.‘ Zelenski: ‘Nadam se - ipak bolji sa mnom‘

Piše PSD.
27. rujna 2024. - 17:34

Donald Trump i Volodimir Zelenski pojavili su se u petak poslijepodne zajedno u Trump Toweru u New Yorku. Sastanak Zelenskog s Trumpom dolazi dan nakon što se ukrajinski čelnik sastao u Washingtonu s demokratskom kandidatkinjom za predsjednicu, Kamalom Harris.

"Čast je imati predsjednika s nama, a on je prošao kroz mnogo toga", rekao je Trump, govoreći o Zelenskom, koji je stajao pokraj njega. "On prolazi kroz silne probleme", rekao je Trump. "Razgovarat ćemo i vidjeti što možemo smisliti", dodao je republikanski kandidat za američkog predsjednika.

Ukrajinski predsjednik rekao je da on i bivši predsjednik Donald Trump imaju "zajednički stav da se rat u Ukrajini mora zaustaviti" te da je važno sastati se s oba kandidata za predsjednika SAD-a, kakom javlja The Guardian, a prenosi Jutarnji list.

Trump je rekao da on i Zelenski imaju "vrlo dobar odnos" prije nego što je rekao da "također imam jako dobar odnos s predsjednikom Putinom". "Mislim da ćemo, ako pobijedimo, to vrlo brzo riješiti", rekao je Trump, misleći na rat Rusije protiv Ukrajine.

Stojeći pored Trumpa, Zelenski je odmah odgovorio na Trumpove komentare o njegovom pozitivnom odnosu s Putinom rekavši kako se nada da on i Trump imaju bolji odnos od onog između Putina i Trumpa.

Burna povijest odnosa

Trump je pristao na sastanak sa Zelenskim u posljednji trenutak, unatoč tome što ga je opetovano kritizirao tijekom njegove američke kampanje.

Republikanski predsjednički kandidat rekao je na konferenciji za novinare da će ukrajinski čelnik posjetiti Trump Tower u petak, samo nekoliko dana nakon što ga je Trump kritizirao jer je odbio "sklopiti dogovor" s Moskvom.

image

Susret Zelenskog i Trumpa u New Yorku

Alex Kent/Getty Images Via Afp

Bivši američki predsjednik se potom ipak predomislio, nakon što su ranija izvješća iz njegove kampanje govorila da je susret između njih dvojice vrlo malo vjerojatan.

Zelenski i Trump imaju burnu povijest odnosa. Trump je bio u procesu opoziva 2019. godine zbog optužbi da je izvršavao pritisak na Zelenskog da istraži štetne informacije o obitelji Biden. Prijepis poziva otkrio je da je Trump pozivao Zelenskog da istraži Joea Bidena, kao i Bidenovog sina Huntera.

Moskovski narativ

Otkako je Rusija pokrenula svoju sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Trump je često ponavljao narativ Moskve o ratu, kako piše BBC. Tijekom rujanske predsjedničke debate zaobišao je odgovor na pitanje želi li da Ukrajina izađe kao pobjednik u sukobu.

Najavljujući sastanak s ukrajinskim čelnikom, Trump je ponovio dugogodišnju tvrdnju da će on moći "dosta brzo sklopiti dogovor" između Putina i Zelenskog, no odbio je ulaziti u detalje svog plana. Također je odbio jasno iznijeti svoj stav na pitanje vjeruje li da bi Ukrajina trebala ustupiti teritorij Rusiji kao sredstvo za okončanje rata.

image

Susret Zelenskog i Trumpa u New Yorku

Alex Kent/Getty Images Via Afp
image

Susret Zelenskog i Trumpa u New Yorku

Alex Kent/Getty Images Via Afp
image

Susret Zelenskog i Trumpa u New Yorku

Alex Kent/Getty Images Via Afp
image

Susret Zelenskog i Trumpa u New Yorku

Alex Kent/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 18:06