StoryEditorOCM
Svijetkod španjolske

Tragedija tijekom akcije spašavanja: najmanje devet mrtvih, 48 nestalih u nesreći migrantskog broda

Piše hina
28. rujna 2024. - 17:05

Najmanje devet migranata je poginulo, a 48 nestalo nakon što se njihov brod prevrnuo u subotu blizu španjolskog otoka El Hierro, rekle su spasilačke službe, što bi mogao postati najsmrtonosniji incident te vrste u 30 godina migracija do Kanarskih otoka.

Hitne službe su uspjele spasiti 27 od 84 migranta koji su pokušavali doći do španjolske obale, dodale su.

Španjolske vlasti su rekle da migranti dolaze iz Malija, Mauritanije i Senegala.

Spasilački tim je nedugo nakon ponoći primio poziv s broda koji je bio oko šest kilometara istočno od El Hierra. Potonuo je tijekom operacije spašavanja.

"Svi migranti su otišli na istu stranu broda tijekom spašavanja zbog čega se prevrnuo. Svi su pali u more", rekao je Manuel Barroso, čelnik španjolske službe za spašavanje na moru.

Vjetar i loša vidljivost su spašavanje učinili veoma teškim, dodao je. Devet tijela je pronađeno, a hitne službe i dalje traže ostale.

Tri druga broda s 208 migranata su tijekom noći stigla do Kanarskih otoka.

Mirno more i blagi vjetrovi, povezani s kasnim ljetom u Atlantskom oceanu blizu zapadne Afrike, doveli su do novog porasta broja migranata, rekle su lokalne vlasti ovog mjeseca.

Ruta iz Afrike do Kanarskih otoka, koji imaju oko 2,2 milijuna stanovnika, bilježi porast broja migranata od 154 posto ove godine, pri čemu ih je u prvih sedam mjeseci pristigla 21.620, pokazuju podaci europske granične i obalne straže Frontex.

Najsmrtonosniji brodolom u 30 godina migracija do otoka zbio se 2009. u blizini otoka Lanzarote kada je poginulo 25 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 17:06