StoryEditor
Svijetpovijesna drama

Amerika na nogama: Zastupnički dom Kongresa izglasao Trumpov opoziv, odreklo ga se i 10 republikanaca. Ali, predsjednik SAD-a je miran, evo i zašto...

Piše Hina/JL
13. siječnja 2021. - 22:59

NOVIJE

Zastupnički dom je izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je ovime postao prvi američki predsjednik koji je dvaput u mandatu opozvan od strane Zastupničkog doma.

Proces sada ide u Senat kojim dominiraju republikanci, a za osudu i opoziv su potrebne dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

image
Nancy Pelosi
Saul Loeb/AFP


Za opoziv su glasala 232 kongresnika, dok je protiv bilo 197 kongresnika. Za opoziv republikanskog predsjednika bilo je i deset republikanskih kongresnika.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv - "poticanju na pobunu" - koja se odnosi na Trumpov govor tisućama njegovih pristaša nedugo prije nego su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Kapitolu, prekinuvši sjednicu 6. siječnja na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. studenoga.

U sukobima na Kapitolu život je izgubilo pet osoba. Tijekom svog govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristaše da marširaju na Kapitol.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. siječnja, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena. 

image
Nema popusta za Trumpa i pokušaj pobune
Stefani Reynolds/AFP

Trump se, po svemu sudeći, ne uzbuđuje zbog takvih vijesti: Peter Alexander, NBC-jev izvjestitelj iz Bijele kuće, na Twitteru je otkrio da je samo nekoliko minuta nakon opoziva Donald Trump u Ovalnom uredu uručio nacionalnu medalju za umjetnost country pjevačima Rickyju Skaggsu i Tobyju Keithu.

RANIJE

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pozvao svoje pristaše da ne pokreću nove nasilne prosvjede koje su neki od njih najavili, dok središte Washingtona sve više nalikuje na vojni logor uoči inauguracije Joea Bidena 20. siječnja.

"U svjetlu izvješća o novim prosvjedima, zahtijevam da NE smije biti nasilja, NE smije biti kršenja zakona, NE smije biti vandalizma bilo koje vrste", pozvao je Trump u izjavi. "To nije ono za što se zalažem, to nije ono za što se zalaže Amerika. Pozivam SVE Amerikance da pomognu u smanjivanju napetosti i smirivanju strasti. Hvala", dodao je.

Zbog potencijalnih prijetnji nasilnim prosvjedima uoči Bidenove inauguracije, u Washingtonu su razmještene tisuće pripadnika Nacionalne garde i drugih sigurnosnih službi.

image
Nacionalna garda s dugim cijevima smještena je unutar zgrade Kongresa
Brendan Smialowski/AFP


No, nešto prije 22 sata po hrvatskom vremenu započelo je glasanje o opozivu Donalda Trumpa.

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je u srijedu zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

"Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o opozivu republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

image
Prosvjednici koji traže odlazak Trumpa na Kapitolu
Tasos Katopodis/AFP

Prema nagađanjima CNN-a, za opoziv Trumpa moglo bi biti i najmanje devet republikanskih kongresnika.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutanje teroriste".

image
I vojnici su tu, zlu ne trebalo
Saul Loeb/AFP

Samo tjedan dana do kraja Trumpova četverogodišnjeg mandata, članovi gornjeg doma Senata mogli bi opozvati predsjednika prije nego što napusti Bijelu kuću i novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja.

Oko 17 sati i 30 minuta Zastupnički dom je počeo raspravu o dokumentu koji Trumpa formalno optužuje za poticanje na pobunu.

Izvori kažu da paralelno traju konzultacije senatora i da još nije donesena odluka o tome kako će postupiti gornji dom Kongresa.

Bude li Zastupnički dom glasanjem potvrdio optužbe, Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojega je pokrenut postupak opoziva, bio bi prvi kojemu se to dogodilo dvaput. Neki republikanci su pozvali kolege u Zastupničkom domu da to ne čine u interesu nacionalnog pomirenja.

image
Policijske snage i Nacionalna garda spremni su za eventualne izgrede
Tasos Katopodis/AFP

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je u srijedu da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Donalda Trumpa bude li mu se sudilo u gornjem domu Kongresa.

"Još nisam odlučio kako ću glasovati, kanim saslušati pravne argumente kada budu izneseni u Senatu", napisao je republikanskim kolegama u bilješci koja je izašla u javnost.

Tjedan dana nakon napada na Kapitol, Zastupnički dom kani optužiti predsjednika za "poticanje na pobunu" a na Senatu je zatim da provede sudski postupak.

image
Danas su se u Washingtonu okupili protivnici politike Donalda Trumpa, ali nasilja nije bilo
Tasos Katopodis/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 07:40