StoryEditor
SvijetUSUSRET JESENI

Slovenci ubrzavaju kampanju za cijepljenje protiv covida: mogu se cijepiti svi stariji od 12 godina

Piše HINA
2. kolovoza 2021. - 18:40

Slovenska vlada ubrzava kampanju za cijepljenje protiv covida-19, pa će centri za cijepljenje ubuduće za sve biti otvoreni od 8 ujutro do 22 sata, a epidemiolozi upozoravaju ako se procijepljenost ne poveća zbog delta varijante jesenski val mogao biti i gori nego lanjski.

"Ako želimo izbjeći četvrti val epidemije i prepune bolnice, preporuča se da se barem svi stariji od 40 godina što prije cijepe i tako zaštite od težeg tijeka bolesti. Poželjna procijepljenost odrasle populacije je najmanje 90 posto", objavio je u ponedjeljak znanstveni institut "Jožef Štefan" koji za vladu radi epidemijske prognoze i promovira vakcinaciju.

Trenutno, potpuno je cijepljeno u Sloveniji 46 posto starijih od 18 godina i 60 posto starijih od 50 godina.

Prema podacima ministarstva zdravstva, trenutni reprodukcijski broj širenja virusa u Sloveniji je 1,25, a uz lokalne zaraze dnevno ima i 15-ak "importiranih"

"Opseg epidemije se povećava premda smo usred sezone godišnjih odmora koja djeluje kao djelomično 'zatvaranje', a lani je epidemija u to vrijeme bila u padu", navode epidemiolozi.

Upozoravaju da je u zadnje vrijeme među senkvenciranim uzorcima virusa skoro 100 posto onih delta varijante te bi u slučaju da se procijepljenost brzo ne poveća jesenski novi val u pogledu broja dnevnih zaraza i hospitalizacija mogao biti gori nego lanjski.

Kako bi se povećala dostupnost cijepljenja, ubuduće će svi centri za cijepljenje biti otvoreni od 8 do 22 sata, cjepiva je dovoljno, a mogu se cijepiti svi stariji od 12 godina, pa i oni koji su se ranije već bili zarazili i preležali bolest, objavila je vlada, a prenose slovenski mediji.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 647 PCR testova potvrđena 31 zaraza koronavirusom, trenutno je 1.103 aktivnih slučajeva zaraze, a prosjek utvrđenih dnevnih zaraza na tjednoj razini iznosi 87, objavila je slovenska vlada.

item - id = 1117271
related id = 0 -> 1128550
related id = 1 -> 1128486
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 11:45