StoryEditorOCM
Svijetzbog pobačaja

Pukla idila na sastanku G7, Meloni se posvađala sa svima: ‘Nema šanse, pa to je moja majka skoro napravila!‘

Piše HINA
13. lipnja 2024. - 23:32

Italija je zahtijevala uklanjanje spominjanja "sigurnog i legalnog pobačaja" iz završne izjave ovotjednog samita skupine G7, rekli su diplomati u četvrtak.

Visoki američki dužnosnik rekao je da je američki predsjednik Joe Biden odbio taj zahtjev.

U priopćenju skupine G7 objavljenom nakon samita čelnika u Hirošimi u Japanu 2023. poziva se na "pristup sigurnom i legalnom pobačaju te skrbi nakon pobačaja".

Sličan poziv predložili su francuski i kanadski diplomati tijekom pregovora uoči sastanka 2024., čiji je domaćin talijanska nacionalno konzervativna premijerka Giorgia Meloni.

image
Filippo Monteforte/Afp

"Sve druge zemlje su ih podržale, ali to je bila crvena linija za Meloni pa je nema u konačnom tekstu", rekao je jedan diplomat za Reuters.

Ured Meloni je rekao da niti jedna nacija nije tražila uklanjanje "pitanja vezanih uz pobačaj" iz nacrta zaključaka, a talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da se pregovori nastavljaju.

"Različite delegacije raspravljaju o tome tako da je prerano raditi analize i beskorisno davati predviđanja. Vidjet ćemo na kraju kakav će biti dogovor", rekao je Tajani za talijanski TV kanal Sky.

Meloni je odlučno protiv pobačaja, otkrivajući u nedavnoj autobiografiji da je njezina majka bila blizu toga da je pobaci.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak da Francuska ne dijeli stavove o pobačaju s Italijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 23:35