StoryEditorOCM
Svijetopako zaleđe

Pokolj ovakvih razmjera mogao se odviti samo s jakim igračem u sjeni: ‘Tjednima su ih obučavali za ovaj napad…‘

9. listopada 2023. - 09:53

Iranski sigurnosni dužnosnici od kolovoza su kovali plan s Hamasom i pripremali ga za ovaj kopneni, morski i zračni napadi protiv Izraela, što je dovelo do izraelske objave rata palestinskoj militantnoj skupini. Ugledni Wall Street Journal ekskluzivno je objavio ovu informaciju objašnjavajući kako su detalje same operacije, dogovarali tijekom nekoliko sastanaka u Bejrutu, na kojima su bili i predstavnici libanonskog Hezbollaha. Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) dao je konačno zeleno svjetlo za akciju prošlog ponedjeljka u Bejrutu.

Visoki dužnosnici Hamasa i Hezbollaha, organizacija koje Zapad smatra terorističkima, redakciji WSJ-a ovoga su vikenda potvrdili kako Iran obustavlja svoju involviranost u druge regionalne konflikte kako bi sve raspoložive snage Islamističke Republike dao na raspolaganje koordinaciji, financiranju i naoružavanju grupacija koje napadaju Izrael.

Iako Sjedinjene Američke Države još nisu javno potvrdile da su Iranska revolucionarna garda i Hamas zajedno planirali napade,  CNN je izvijestio da je jedan dužnosnik rekao, "naravno da je Iran na slici", dodajući da "oni godinama pružaju podršku Hamasu i Hezbollahu".

Iran već dugo podupire međunarodne militantne skupine, uključujući palestinski Hamas i libanonski Hezbollah, pružajući skupinama financijsku pomoć i vojnu opremu. Hamas i Hezbollah obećali su da će se boriti za uništenje Izraela, piše Journal, a čelnici Hezbollaha hvale napade Hamasa.

image
Mohammed Hamoud/Anadolu Agency Via Afp

Dok su Hamasovi borci činili glavninu napada na Izrael ovog vikenda, Hezbollahovi borci navodno pucaju na izraelske snage od početka eskalacije sukoba. Hezbollah je u nedjelju usredotočio raketne napade na sporni dio granice između Izraela, Libanona i Sirije, prema izvješću Associated Pressa. U isto vrijeme Hamas je razmijenio udare s Izraelom nad pojasom Gaze. Izravna upletenost Teherana u ovakvom sukobu drastično bi narušila omjer snaga na Bliskom istoku, ali i globalnoj pozornici, jer bi potaknula odgovore i drugih zemalja u regiji, zbog čega je razumljivo da Islamska Republika želi što je moguće dulje u ovome konfliktu sudjelovati inkognito.

- Napad ovakvih razmjera mogao se odviti samo nakon nekoliko mjeseci logističke pripreme i do njega zasigurno ne bi došlo da Hamas nije imao zaleđe neke nuklearne sile poput Irana – istaknula je Lina Khatib, direktorica Instituta za bliskoistočne studije sa Sveučilišta u Londonu za WSJ. Dodala je kako Hamas, baš poput libanonskog Hezbollaha, ne može samoinicijativno donositi odluke bez prethodnog dogovora s Iranom.

Ne treba zaboraviti kako su u svim prijašnjim konfliktima Palestinaca i Izraelaca glavni pokrovitelji arapskih militanata bili Sovjeti, što znači da postoji utaban put suradnje Kremlja i Palestine. Upravo se zato treba postaviti pitanje do koje je mjere i Moskva bila, posredno ili neposredno, uključena u napad. Činjenica da svjetski mediji posljednjih dana fokus s Ukrajine prebacuju na Izrael ide u prilog Vladimiru Putinu, a jasno je i da će Zapad teško moći podjednako efikasno financirati i podržavati dva paralelna rata. Poznato je kako su pripadnici Iranske revolucionarne garde bili i raspoređeni na okupiranom Krimu gdje su obučavali ruske vojnike upravljati kamikaza dronovima. I vrapci na grani znaju koliko su se intenzivirale rusko-iranske diplomatske i gospodarske veze otkad je započeo rat u Ukrajini, a Rusija ostala u izolaciji. Iranska vojna pomoć Ruskoj Federaciji ne uključuje samo tisuće jurišnih bespilotnih letjelica i topničkog streljiva, već i sporazum prema kojem će se sastavljati i proizvoditi iranski dronovi po licenci u Rusiji.

image
Jack Guez/Afp

Mobiliziran najveći broj rezervista u povijesti, čak 300.000! 

Izraelske vlasti navode da je najmanje 700 ljudi ubijeno i 2380 ranjeno u udarima Hamasa ovog vikenda, a neki su uzeti kao taoci. Kao odgovor, izraelski zračni napadi u nedjelju pogodili su stambene blokove, tunele, džamiju i domove dužnosnika Hamasa u Gazi, ubivši više od 500 ljudi, uključujući 20 djece dok je 2000 ozlijeđenih. Izraelci su noćas gađali Gazu s više od d 500 raketa.

“Cijena koju će Pojas Gaze platiti bit će vrlo teška i promijenit će stvarnost za generacije”, rekao je ministar obrane Yoav Gallant u gradu Ofakimu, koji je pretrpio gubitke i u kojemu su uzeti taoci. Izraelska televizija izvjeslila da je oko 300.000 rezervista dobilo poziv, što bi predstavljalo najveću mobilizaciju u povijesti zemlje. Televizijske postaje citirale su izraelsku vojsku koja je dala brojke.

image
Jalaa Marey/Afp

Objava rata ovog vikenda eskalacija je desetljeća napetosti između dviju skupina od osnutka Izraela 1948., uključujući prisilno iseljavanje Palestinaca s novoproglašene izraelske zemlje i godine smrtonosnih raketnih napada između dviju nacija. Posljednja značajna eskalacija dugo tinjajućeg sukoba između Izraela i Hamasa dogodila se 2014. godine, kada je poginulo 2200 stanovnika Gaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 18:35