StoryEditorOCM
SvijetSANTO SUBITO

Pokojni tinejdžer bit će proglašen svecem: ‘božjem influenceru‘ pripisuje se čudo, a nedavno se navodno dogodilo i drugo

Piše Vijesti SD
25. svibnja 2024. - 10:19

Pokojni Carlo Acutis, koji se s obitelji preselio u Milano u Italiji kada je bio dijete, nazivan je „Božjim influencerom“. Naime, on je napravio web stranicu za katalogizaciju čuda i upravljao web stranicama lokalnih katoličkih organizacija u Italiji sve do svoje smrti od leukemije 2006. godine. Tada je imao samo 15 godina, prenosi Nin.rs.

Godine 2020. Acutis je postao najmlađa osoba u moderno doba koja je proglašena blaženom nakon što je navodno izliječio brazilskog dječaka Mateusa Vianu od ozbiljne urođene mane koja mu je otežavala prehranu. Naime, dječak je imao problema s gušteračom, i bio je izliječen kada je navodno dodirnuo jednu od Carlovih košulja.

Sada se, prema izvještaju Vatikana, dogodilo još jedno čudo – moleći se na njegovom grobu, jedna djevojka se neobjašnjivo oporavila od teške ozlijede glave. Papa Franjo je, zahvaljujući ovom čudu, najavio sastanak kardinala kako bi se postigao dogovor o tome da Acutis bude proglašen svecem, navodi se.

Svijetla točka u tami interneta

Majka preminulog tinejdžera Acutisa rekla je za New York Times 2020. da je njen sin bio “svijetla točka u tami interneta”. Dodala je da je Carlo sa sedam godina počeo svakog dana ići na misu, a da se njegov život može iskoristiti kao primjer “da se pokaže kako se internet može koristit za dobre stvari”.

image

Carlova majka je svog sina opisala kao "svijetlu točku u tami interneta"

Nicolas Guyonnet/Hans Lucas Via Afp

Nakon Acutisove smrti bila je podnijeta peticija Vatikanu za njegovo proglašenje svecem. Pregledani su njegovi mailovi i povijest pretraživanja na kompjuteru i intervjuirano je više svjedoka kako bi se dokazalo da je Carlo zaista bio nesvakidašnji dječak.

Prema izvještaju Nacionalnog katoličkog registra iz 2017. godine, samo 120 od više od 10.000 svetaca koje priznaje Rimokatolička crkva umrlo je dok su bili djeca ili tinejdžeri. Vatikan još nije objavio datum službene ceremonije kanonizacije.

Prije Acutisa, posljednji svetac bio je kardinal John Henry Newman iz Engleske, koji je umro 1890. s 89 godina. Papa Franja ga je proglasio svetim 2019. Prema Katoličkoj novinskoj agenciji, prvo čudo koje mu se pripisuje bilo je neobjašnjivo ozdravljenje đakona s teškim stanjem kičme. Drugi slučaj bio je oporavak trudne Amerikanke od dijagnoze opasne po život nakon što se molila Newmanu, a doktori nisu mogli objasniti njen iznenadni oporavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 08:52