StoryEditorOCM
SvijetPRIJETILA JOJ SMRT

Ovo je užas: Nevina trunula u zatvoru više 43 godine zbog ubojstva koje je počinio policajac odjela koji joj je smjestio

Piše S. N./JL
16. lipnja 2024. - 10:07

Žena iz Missourija provela je u zatvoru čak 40 godina zbog zločina koji nije počinila. No sada je napokon oslobođena nakon što su na sudu predočeni novi dokazi o njezinoj nevinosti.

Sandra (Sandy) Hemme (63) je 1980. osuđena na doživotni zatvor zbog ubojstva Patricije Jeschke, knjižničarke iz Missourija, i to nakon što je Sandra samu sebe uvalila u probleme tako što je policiji davala izjave u vrijeme dok je bila psihijatrijski pacijent.

No u petak su sudu predočeni dokazi da je ubojstvo zapravo počinio lokalni policajac koji je kasnije završio u zatvoru zbog jednog drugog zločina te je u međuvremenu umro, piše Guardian, a prenosi Jutarnji list. 

Sandra Hemme koja je iza rešetaka provela 43 godine, mora biti oslobođena u roku od 30 dana, ukoliko tužitelji ne odluče pokrenuti novi postupak.

Vrijeme koje je Hemme provela u zatvoru smatra se najduljim vremenom koje je netko nevin proveo u kaznionici, kazali su odvjetnici iz organizacije Innocence Project, neprofitne udruge koja pomaže pogrešno osuđenim osobama.

‘Zahvalni smo što je sud napokon prepoznao kakav je silna nepravda nanesena Sandri Hemme koja je kaznu izdržavala više od 40 godina‘, rečeno je u izjavi.

Priznala da izbjegne smrtnu kaznu

Hemme se u početku izjasnila krivom kako bi izbjegla smrtnu kaznu, no njezina je osuda odbačena nakon žalbe. Ponovno joj je suđeno 1985. kad je jedini dokaz protiv nje bilo njezino ‘priznanje‘.

U peticiji na 147 stranica kojom se traži njezino oslobađanje, odvjetnici su tvrdili da su Hemeine izjave ‘činjenično nemoguće‘ te da ih je davala dok je bila pacijentica u psihijatrijskoj bolnici.

Hemme, koja je tada imala 20 godina, bila je na liječenju od slušnih halucinacija, de-realizacije i upotrebe droga kada se našla na meti policije, rekli su njezini odvjetnici. Veći dio života, počevši od svoje 12. godine, provela je na bolničkom psihijatrijskom liječenju.

Hemme je na saslušanjima davala proturječne izjave o ubojstvu dok je bila liječena antipsihoticima, rekli su njezini odvjetnici.

‘U nekim je trenucima bila pod tako jakim lijekovima da nije mogla ni podignuti glavu te je bila vezana za stolicu‘, napisali su.

Detektivi su primijetili da je Hemme bila zbunjena i da nije mogla u potpunosti razumjeti njihova pitanja. Steven Fueston, umirovljeni detektiv policijske uprave St. Joseph, posvjedočio je da je prekinuo jedan od razgovora jer ‘nije izgledala potpuno koherentno‘.

Policija je ‘iskoristila njezinu mentalnu bolest i prisilila je na davanje lažnih izjava dok je bila pod sedativima i liječena antipsihoticima‘, rekli su Sandrini odvjetnici.

Zataškavali dokaze protiv policajca

Sandrini odvjetnici također tvrde da je policija u ono vrijeme zataškale dokaze koji su upućivali na Michaela Holmana, tada 22-godišnjeg policajca koji je pokušao upotrijebiti žrtvinu kreditnu karticu. Holmanov kamion primijećen je u blizini mjesta zločina, a kod njega je pronađen par naušnica koje je identificirao otac ubijene.

Holman je bio osumnjičen i ispitivan je u to vrijeme, no odvjetnici Sandre Hemme nikad nisu vidjeli te dokumente. Holman je bio pod istragom zbog prijevare osiguranja i neko je vrijeme proveo u zatvoru, a umro je 2015. godine.

U novoj presudi stoji da ‘ne postoje nikakvi dokazi osim nepouzdanih izjava gospođe Hemme koje su dane dok je bila u psihijatrijskoj krizi i fizičkim bolovima‘, piše Jutarnji list.

S druge strane, ‘dokazi izravno povezuju Holmana s mjestom zločina i ubojstvom‘. Rečeno je da tužitelji nisu uspjeli otkriti dokaze koji bi pomogli obrani Hemme i da je njezin odvjetnik pao ‘ispod svih profesionalnih standarda‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 07:37