StoryEditorOCM
Svijetnikad mira

Osmi veliki ruski napad na ukrajinske elektrane: Zelenski poziva da se instaliraju solarne ploče u bolnice i škole

Piše HINA
22. lipnja 2024. - 10:10

Ruske vojne snage izvele su u noći na subotu novi veliki napad na energetsku infrastrukturu u zapadnoj i južnoj Ukrajini, objavilo je ukrajinsko ministarstvo energetike.

"Oštećeni su objekti ukrajinskog operatera Ukrenerga u regijama Zaporižja na jugu zemlje i u Lavovu na njezinu zapadu", izvijestilo je ministarstvo, dodavši da su u napadima ozlijeđena dvojica zaposlenika. Obojica su potom hospitalizirana u bolnici u Zaporižju.

Ministarstvo podsjeća da je ovo osmi veliki napad na ukrajinske elektrane u posljednja tri mjeseca, zbog čega je često dolazilo do nestanka električne energije. U objavi stoji da se ukrajinska elektroenergetska mreža čitavo vrijeme bori da izdrži ciljane ruske vojne udare.

Ukrajinske su vlasti objavile da je u velikome noćnom ruskom napadu u četvrtak znatno oštećena energetska infrastruktura, među kojima je i elektrana, pri čemu je ranjeno sedmero zaposlenika.

Volodimir Zelenskij je kazao kako smatra da je u pojačanim ruskim napadima dosad uništena polovina energetskih kapaciteta Ukrajine.

On je u četvrtak pozvao da se "u svakoj školi i bolnici, što je prije moguće instaliraju solarne ploče i jedinice za pohranu energije".

Generalni direktor operatera DTEK-a, Maksim Timčenko je upozorio da bi se Ukrajina, ne mobiliziraju li se njezini zapadni partneri, mogla "suočiti s ozbiljnom energetskom krizom ove zime".

Stoga Kijev poziva Zapad da mu pomogne u obnovi elektroenergetske mreže, projektu koji zahtijeva znatna ulaganja te da Ukrajini osigura isporuku veće količine opreme za protuzračnu obranu koja je važna u suzbijanju ruskih bombardiranja.

S obzirom na to Washington je "donio tešku, ali nužnu odluku" da u ovome trenutku Ukrajini dade prednost u odnosu na ostale zemlje saveznice kada je posrijedi opskrba raketama koje se koriste za protuzračnu obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 10:12