StoryEditorOCM
Svijetafd pred sudom

Njemački političar kažnjen novčanom kaznom zbog korištenja nacističkog slogana, mogao je proći puno gore

Piše Hina
14. svibnja 2024. - 21:53
AfD-ov političar mora platiti 13.000 eura, a mogao je dobiti tri godine zatvora i zabranu obnašanja javne dužnosti/Shutterstock

 Njemački sud u utorak je novčano kaznio vodećeg člana njemačke krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) zbog korištenja zabranjenog nacističkog paravojnog slogana, rekao je glasnogovornik suda.

Sud u istočnom gradu Halleu kaznio je Bjoerna Hoeckea s 13.000 eura nakon što ga je proglasio krivim. Hoecke, šef AfD-a u pokrajini Tiringiji, dio je nacionalističkog krila AfD-a, kojeg je domaća obavještajna agencija službeno označila kao "desničarskog ekstremista".

U svibnju 2021. Hoecke je završio predizborni govor u istočnom gradu Merseburgu riječima "Sve za Njemačku!". Ova fraza je zabranjena jer su je koristili nacistički Sturmabteilung jurišnici.

image

Bjoern Hoecke, političar AfD-a, iako je profesor povijesti, rekao je  da nije bio svjestan nacističkog podrijetla izraza ‘Sve za Njemačku‘

 

Afp

U Njemačkoj je korištenje slogana i simbola povezanih s protuustavnim skupinama, uključujući nacističku stranku, protuzakonito.

Njegovi odvjetnici tvrdili su da nije znao da su riječi zabranjene, a sam Hoecke, profesor povijesti, rekao je u televizijskoj debati da nije bio svjestan podrijetla izraza.

Hoecke se mogao suočiti s kaznom zatvora do tri godine i zabranom obnašanja javne dužnosti.

image

Alternativa za Njemačku (AfD) je njemačka krajnje desne stranke

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 00:47