StoryEditor
Svijetnema labavo

Njemačka ministrica obitelji podnijela ostavku zbog optužbi da je plagirala doktorat. Svojoj stranci, SPD-u, bila bi golem teret uoči izbora

Piše Davor Krile
20. svibnja 2021. - 11:06

    Njemačka ministrica obitelji podnijela je ostavku zbog javnih optužbi da je njezina doktorska disertacija plagijat.

    Savezna ministrica obitelji Franziska Giffey (SPD) podnijela je ostavku na jučerašnjoj sjednici Vlade. Obrazložila je to raspravom o njezinoj doktorskoj disertaciji. Nakon višestrukih medijskih napisa i problematiziranja autentičnosti njezine znanstvene titule, oko ministričina doktorata pokrenuta je i istraga na Slobodnom sveučilištu Berlin.

    Istraga još nije službeno okončana, no sudeći po odluci o ostavci Franziske Giffey očito je da joj je Sveučilište vjerojatno nakanilo oduzeti doktorsku titulu. O svemu je nedavno opširno pisao njemački tjednik Focus.

       Prve sumnje da se kod njezine doktorske disertacije radi o plagijatu pojavile su se još u veljači 2019. U studenome prošle godine ministrica Giffey je priopćila da se osobno neće koristiti doktorskom titulom koju je dobila 2010. godine, no ta njezina odluka nije zadovoljila njemačku znanstvenu i političku javnost.

image
John Macdougall

      Franziska Giffey (43) je savezna ministrica obitelji postala 2018. godine. Od studenoga 2020. je predsjednica SPD-a Berlina, a bila je i nositeljica SPD-ove liste na izborima za gradonačelnicu Berlina.

      Izbori za gradski i pokrajinski parlament Berlina trebali bi se održati istovremeno sa saveznim izborima 26. rujna ove godine, te je njemačka socijaldemokratska stranka očito procijenila da joj teret plagirane doktorske titule njihove ministrice i šefice berlinske podružnice uoči izlaska na birališta predstavlja golem i nepotreban balast. Sličnost s hrvatskom političkom i znanstvenom praksom tamo ne postoji ni u tragovima.

item - id = 1100095
related id = 0 -> 1128015
related id = 1 -> 1127986
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 04:10