StoryEditor
Svijetiznenadio istupom

Netanyahu oštro službenom Parizu: Ne miješajte se u naše odnose s Palestincima

Piše PSD.
21. lipnja 2015. - 22:51
Francuska može očekivati odlučno protivljenje Izraela njezinu planu za obnovu međunarodnih napora za uspostavu mira između Izraelaca i Palestinaca koji su na mrtvoj točki, upozorio je u nedjelju oštrim riječima izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Netanyahu nije čekao susret s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom tijekom poslijepodneva u Jeruzalemu da bi mu iznio - ili ponovio - svoje stajalište i ne baš diplomatskim riječima usporedio planove kao što je francuski s "diktatom".

"Jedini način da se postigne dogovor jesu bilateralni pregovori i odlučno odbacujemo svaki pokušaj nametanja međunarodnog diktata", rekao je Netanyahu.

"Nema ni govora o nametanju ne znam kakva rješenja koje nitko neće prihvatiti", uzvratio je francuski ministar na tiskovnoj konferenciji s palestinskim kolegom Rijadom al Malkijem, zauzimajući se za dva neupitna načela: "sigurnost Izraela" i "pravo Palestinaca na državu".

Nešto kasnije, Fabius je nakon dolaska u Jeruzalem, u društvu premijera Netanyahua, rekavši da želi pojasniti "pogrješna tumačenja", kazao da se zauzima za "međunarodnu pomoć" prepuštajući ipak pregovore "Izraelu i Palestincima". No upozorio je obje strane: "Ako se ne uspije riješiti izraelsko-palestinsko pitanje, mogli bismo imati eksploziju nasilja".

Francuska diplomacija ističe da je nužna što brža obnova mirovnih pregovora pošto se američka inicijativa završila neuspjehom u travnju 2014. Treba, smatra, promijeniti metodu i osigurati pomoć zainteresiranih arapskih zemalja, Europe i Vijeća sigurnosti.

Ti bi se napori mogli konkretizirati na jesen rezolucijom Vijeća sigurnosti koja bi sadržavala "parametre" za rješenje sukoba i vremenski raspored pregovora koji bi mogli potrajati 18 do 24 mjeseca.

Fabius je posjetom Zapadnoj obali, Izraelu a prije toga Jordanu i Egiptu, htio ispitati nakane jednih i drugih.

Izraelska vlada ne želi ni čuti za upletanje međunarodne zajednice koja, tvrdi, štiti Palestince od nužnih ustupaka.

Međunarodni prijedlozi koje "nam žele nametnuti" ne poštuju sigurnost i nacionalne interese Izraela, rekao je Netanyahu.

"Žele nas tek potaknuti da prihvatimo neobranjive granice ne znajući što se događa preko granice", dodao je.

I sam se palestinski predsjednik Mahmud Abas usprotivio nastavku pregovora s Izraelcima koji bi se opet sveli na pustu govoranciju koja će sve više odgađati palestinsku stvar.

Palestinski ministar vanjskih poslova koji je bio u Fabiusovu društvu, pohvalio je francusko zalaganje. No upitao se o mogućnosti obnove pregovora pošto je Izrael izabrao vladu za koju je rekao da je "još ekstremnija od prethodne koja je potkopala sve napore i pregovore".

Fabius je usto podsjetio na uvjete postavljene Iranu, za koji se Izrael boji da se s velesilama ne dogovori o svom nuklearnom programu koji Izrael opisuje kao neprijateljski. Svaki dogovor s Teheranom mora se "moći provjeriti" i mora biti "čvrst", rekao je Fabius, koji se u ponedjeljak u Luxembourgu sastaje s britanskim i njemačkim kolegom te s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

Konačni dogovor koji se Iran i skupina 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) nadaju postići do 30. lipnja treba jamčiti miroljubivost iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

(H)

item - id = 277510
related id = 0 -> 1105413
related id = 1 -> 1103826
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 02:02