StoryEditorOCM
Svijet32 godine na čelu

Nasrallahova smrt strahovit je udarac za Hezbollah! Rođen je u siromaštvu, postao jedna od najpolarizirajućijih ličnosti

Piše Robert Bajruši/JL
28. rujna 2024. - 11:56

Izraelska vojska objavila je smrt vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha. Izrael je u petak pokrenuo snažan napad na Dahiye, južno predgrađe glavnog grada Libanona, s ciljem eliminacije vođe milicije u kojem je 6 ljudi poginulo, a 91 je ranjeno, ali primarna meta je bio lider Hezbollaha. "Hassan Nasrallah više neće moći terorizirati svijet", napisala je IDF na svom računu X društvene mreže.

U Hezbollahu do subote ujutro nisu komentirali Nasrallahov status, ograničivši se na isticanje da je živ njegov nasljednik, Hashem Safieddine. Ali IDF skoro nikada ne objavljuje tako važne vijesti ako nisu potpuno sigurni, a to znači kako je skoro sigurno da su ubili vođu libanonskih šijita, koji je pune trideset i dvije godine bio jedan od najvećih suparnika Države Izrael.

image

Hassan Nasrallah 

Patrick Baz/Afp

Izraelska vojska: Ubili smo vođu Hezbolaha!; Tisuće su noć provele na ulicama: ‘Neću zaboraviti dječji vrisak‘

Tko je bio Hassan Nasrallah?

Nasrallah je dugogodišnji vođa Hezbollaha, oružane grupe i političke stranke koju podržava Iran, a koja kontrolira veći dio južnog Libanona.

Taj 64-godišnji vjerski lider postao je jedna od najmoćnijih i najpolarizirajućijih ličnosti na Bliskom istoku jer je transformirao šijitsku miliciju u glavnu političku snagu u Libanonu i moćnog protivnika susjednog Izraela. Iako Sjedinjene Države smatraju Hezbollah terorističkom organizacijom, Europska unija je stavila na crnu listu samo njegovo oružano krilo.

image

Hassan Nasrallah 

Anwar Amro/Afp

Nasrallah je rođen 1960. godine u siromašnoj obitelji u južnom predgrađu Bejruta, gdje živi šijitska zajednica. Nakon studija u šijitskoj medresi u Iraku, pridružio se šijitskoj poluvojnoj miliciji Amal, koja je tada bila prilično moćna u Libanonu. No nakon izraelske invazije na južni Libanon 1982. i kasnijeg razornog građanskog rata u Libanonu, Nasrallah se pridružio novoformiranom Hezbollahu.

Kako podsjeća Radio Slobodna Europa, karizmatični klerik i vješt govornik, Nasrallah se brzo popeo kroz Hezbollahove redove. Kada je Izrael 1992. godine ubio šefa Hezbollaha, Abasa al-Musavija, Nasrallah je izabran za njegovog nasljednika premda je imao svega 32 godine. U idućim godinama uspostavio je bliske odnose sa Iranom, ključnim saveznikom Hezbollaha. Uz značajnu financijsku i političku pomoć Teherana, Nasrallah je izgradio Hezbollah u moćan politički i vojni entitet u Libanonu i glavnog neprijatelja Izraela na Levantu.

image

Hassan Nasrallah 

Stringer/Afp

Hezbollahova borba protiv Izraela donijela je Nasrallahu podršku unutar i izvan Libanona. Godine 2000., nakon upornih napada Hezbollaha, Izrael je povukao svoje snage iz južnog Libanona nakon 18-godišnje okupacije, a 2006. Hezbollahova otmica dva izraelska vojnika izazvala je razorni 34-dnevni rat s Izraelom. Usprkos gubicima, rat je ojačao položaj Hezbollaha u Libanonu i regionu.

Pod Nasrallahovim vodstvom, Hezbollah je došao u pomoć sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu tijekom građanskog rata u toj zemlji, obučavao je milicije koje podržava Iran u Iraku i Jemenu i pomagao Hamasu, palestinskom pokretu koji su SAD i Europska unija označili kao teroristički. Njegova smrt je strahovit udarac za Hezbollah.

image

Hassan Nasrallah 

Anwar Amro/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 13:11