StoryEditorOCM
Svijetveličina je važna

Mađarska jedina u EU podržava Srbiju, poznato je i zašto Viktor Orban stoji uz Vučića i Dodika

Piše Željko Trkanjec/ JL
23. svibnja 2024. - 15:24

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Elmedin Konaković nazvao je u krajem travnja izraelskog ambasadora u Srbiji "diplomatskom i ljudskom sramotom" nakon što je izjavio kako Izrael Srebrenicu ne smatra genocidom jer to "umanjuje važnost" tog termina.

Globalnu je buru izazvala akcija koju su pokrenule Njemačka i Ruanda radi donošenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici kojom bi se sačuvao spomen na taj zločin vojnih snaga bosanskih Srba početkom srpnja 1995. godine kad su upali u UN-ovu zaštićenu zonu te pobili više od 8000 bošnjačkih muškaraca u dobi od tinejdžerske do duboke starosti. Ratko Mladić, tadašnji zapovjednik Vojske bosanskih Srba, javno je na televiziji govorio kako je riječ o osveti zbog turskog zuluma, piše Jutarnji list.

Srbija je uprla sve snage da se Rezolucija ukloni s dnevnog reda Opće Skupštine UN-a tvrdeći kako se time srpski narod proglašava genocidnim iako o tome u Rezoluciji nema ni slova. Beograd se protivi iako je Međunarodni sud pravde UN-a (ICJ) u presudi 2007. godine potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid i da Srbija nije učinila dovoljno da ga spriječi.

image

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto smislio je argument da rezolucija o Srebrenici demonizira cijeli srpski narod

 

Attila Kisbenedek/Afp

"Mađarska će glasati protiv rezolucije koja, namjerno ili nenamjerno, demonizira cijeli srpski narod vezano za tragediju u Srebrenici", ustvrdio je Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova nakon razgovora s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, BiH entiteta. Szijjártó smatra kako će Rezolucije pokvariti odnose u BiH. Dodik je kazao kako se raduje mađarskom predsjedavanju Unijom (počinje 1. srpnja) kao i da je Mađarskoj posebice zahvalan jer se protivi rezoluciji o Srebrenici za koju tvrdi da će zakomplicirati stanje u BiH "do mjere potpune paralize". "Rezolucija je neobvezujuća, no poslužit će za moralnu diskvalifikaciju srpskog naroda", ustvrdio je Dodik.

Budimpešta je pod vodstvom premijera Viktora Orbána pokrenula ideju iliberalne demokracije i traži saveznike koji bi je podržali, a taj se model svidio Aleksandru Vučiću, predsjednik Srbije. Njih su dvojica razvili sjajne odnose, mađarska manjina podržava sve Vučićeve vlade, a Budimpešta je izabrala Dodika kao saveznika u BiH polazeći od teze da je Srbija najmoćnija zemlja Zapadnog Balkana, a Srbi najmnogobrojniji narod pa će preko njih najlakše ostvarivati vlastite interese. Mađarska je vlada u više navrata tražila da se Srbija primi u EU preko reda istodobno onemogućavajući bilo kakve sankcije Dodiku.

Zbog toga su pokvarili odnose s Bošnjacima, ali to je bila svjesna odluka Budimpešte koja se hvasta da je “utvrda kršćanstva” protiv naleta “muslimanskih migranata”.

image

 Viktor Orban polazi od teze da je Srbija najmoćnija zemlja Zapadnog Balkana te da je Mađarska kao ‘utvrda kršćanstva‘ protiv naleta ‘muslimanskih migranata‘

Attila Kisbenedek/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 09:52