StoryEditorOCM
Svijetgašenje miješalica

Kriza u njemačkoj građevinskoj industriji: pada broj građevinskih dozvola i novih stanova, bankrotiraju graditelji...

Piše Vijesti SD
20. listopada 2023. - 13:34

Unatoč pokupljenjima građevinskog materijala, energenata i raznih drugih artikala, pa i samoga rada, u Hrvatskoj izgradnja stanova ne jenjava. Sve se kompenzira visokom cijenom kvadrata koji i po toj cijeni nalaze kupce.

Međutim u drugim državama - pa i onima koji slove kao graditeljski giganti, poput Njemačke - kriza u građevinskome sektoru je vidljiva.

Potražnja za stanovima u Njemačkoj je sve veća, a investitorima je sve teže graditi. Ministrica graditeljstva Klara Geywitz (47, SPD) obećala je do 400.000 novih stanova svake godine, no od toga, čini se, neće biti ništa.

Njemački mediji javljaju da je broj građevinskih dozvola dramatično pao. U kolovozu je odobrena gradnja samo 19.300 stanova – 31,6 posto manje nego u kolovozu 2022. To je najniža razina u deset godina.

image

Njemačka ministrica graditeljstva Klara Geywitz obećala je do 400.000 novih stanova svake godine, no od toga, čini se, neće biti ništa

Tobias Schwarz/Afp

– Ne smijemo se naviknuti na to. Sukladno potražnji, odobrenja su trebala porasti za polovicu, a umjesto toga su pala za trećinu. Stanogradnja srlja u krizu! Prije godinu i pol upozoravali smo da će se dogoditi upravo ovakva situacija, ali Vlada nas nije htjela poslušati. Vaš paket neće biti od velike pomoći, rekao je Axel Gedaschko, predsjednik Savezne udruge njemačkih tvrtki za stanovanje i nekretnine (GdW), prenosi Fenix-magazin.

Sve teže do nekretnine

Savezna vlada u rujnu je odlučila o "paketu" pomoći građevinarima koji uključuje jeftinije građevinske kredite, proširene programe financiranja, posebne amortizacije i odmak od sve strožih ekoloških propisa za stambene zgrade. Ali te mjere će imati učinka tek u srednjem roku. Prema prognozi GdW-a, do 2025. nedostajat će milijun stanova.

– Ne možemo više spriječiti kolaps stanogradnje. Ostaje samo pokušaj da se to ublaži, kaže Gedaschko.

Kako bi to uspjelo, Savezna udruga njemačkih tvrtki za stanovanje i nekretnine traži veći kontinuitet u financiranju, smanjenje kamatnih stopa i smanjenje PDV-a s 19 na sedam posto.

image

U Njemačkoj se još gradi, ali znatno manje nego prije

John Macdougall/Afp

Tim-Oliver Müller, generalni direktor Glavnog udruženja njemačke građevinske industrije smatra ako vlada ne poduzme daljnje inicijative izvan najavljenih sredstava, nedostatak stambenog prostora postat će jedan od najhitnijih političkih problema u nadolazećoj godini.

Želja za posjedovanjem kuće sada je postala nepriuštiva za velike dijelove stanovništva. – U kolovozu je odobreno 46,8 posto manje novih obiteljskih kuća za jednu ili dvije obitelji nego prethodne godine, dodaje Müller.

Propast će najmanji

Investitori masovno bankrotiraju. Uska grla u isporuci, sve veći troškovi materijala i energije, skuplje financiranje i nedostatak građevinskih i obrtničkih kapaciteta čine gradnju sve težom, a cijene vrtoglavo rastu. Posljedica toga je otkazivanje sve više projekata stanogradnje. Voditelji projekata u razvoju nekretnina Development Partner, Project-Gruppe, Euroboden i Gerchgroup su u kolovozu podnijeli zahtjev za bankrot.

Münchenski poduzetnik 3 Bau GmbH također je podnio zahtjev za bankrot. U Milbertshofenu je trebao biti izgrađen 31 stan u energetski učinkovitoj novoj zgradi. Gradilište stoji, a nitko ne zna što će biti s planiranim stanovima.

image

Nesuđeni stanar pred jednim od 13 zatvorenih gradilišta ‘Projecta Immobilien‘ u Berlinu

John Macdougall/Afp

U Berlinu je u zastoju 13 gradilišta "Project Immobilien". Izgradnja 878 stanova je zaustavljena zbog bankrota nürnberške tvrtke za projekt nekretnina. Neki projekti, poput studija East Side u Lichtenbergu, bili su pri kraju. Drugi, poput Urbanih domova u Weißenseeu, prodani su, ali nisu ni izgrađeni.

Prema procjenama stručnjaka, zbog krize će idućih godina bankrotirati posebice male i srednje tvrtke koje imaju male rezerve.

strah od egzodusa meštara

Osim toga, ako se dozvole nastave smanjivati, mogli bi biti izgubljeni brojni majstori u građevinskoj industriji.

– Ne možemo si priuštiti kolaps u građevinskoj industriji koja je ključni sektor u kojem radi više od 50 posto od oko 5,7 milijuna obrtnika. Graditeljstvo i majstori potrebni su za oblikovanje budućnosti naše zemlje. Bilo bi kobno da sada nestanu potrebni kadrovski kapaciteti i tvrtke jer se nije dovoljno odlučno političko djelovalo, upozorava Jörg Dittrich, predsjednik Središnjeg udruženja njemačkih obrtnika (ZDH).

image

Ako se izdavanje građevinskih dozvola nastavi smanjivati, mogli bi biti izgubljeni brojni majstori u građevinskoj industriji (ilustracija)

Afp

- Za održavanje visoke zaposlenosti potrebna je minimalna razina stambene izgradnje. Inače nam prijeti isto što i ugostiteljstvu: ljudi odlaze – a hoćemo li ih opet vratiti?, pita se Axel Gedaschko, piše Fenix-magazin.

Problem krize u građevini životno je važan za brojne građevinske tvrtke, ali i za stanovnike Njemačke koji žele doći do svoje nekretnine. Priljev stanovništva iziskuje i veći broj stanova i kuća, naravno i novca za one kojima su potrebni.

image

Vlada kancelara Olafa Scholza našla se pred ozbiljnjim problemom

Tobias Schwarz/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:23